ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην πόρτα του διαμερίσματος της Ρίτα Φλόρες, που ήταν μέλος του ρωσικού πανκ συγκροτήματος Pussy Riot ένα σύνθημα εμφανίστηκε ξαφνικά, αρχίζοντας από το γράμμα «Ζ»: «Για να τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο».
Η Ρίτα Φλόρες έχει εγκαταλείψει τη Μόσχα μετά από τις αλλεπάλληλες συλλήψεις της, αλλά προφανώς κάποιοι δεν ξεχνούν. Ένα «Ζ» ζωγραφίστηκε όμως με σπρέι και στην πόρτα του κριτικού κινηματογράφου Άντον Ντολίν, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook ανακοίνωσε πριν τρεις μέρες, ότι έχει καταφύγει με την οικογένειά του στη Λετονία, εξ αιτίας του «εγκληματικού πολέμου στην Ουκρανία». Πρόκειται για ένα είδος εκφοβισμού ή κάτι παραπάνω;
Το γράμμα «Z», που πρωτοεμφανίστηκε μυστηριωδώς στα ρωσικά τανκς και στους εκτοξευτές πυραύλων, όταν περικύκλωσαν την Ουκρανία έχει αναδειχθεί πλέον ως το γραφιστικό σύμβολο της εισβολής και συγκρίνεται ευρέως με τη ναζιστική σβάστικα, ακόμη και όταν η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι είναι μια «φωλιά Νεοναζί »… Αλλά και στη Ρωσία είναι πλέον πανταχού παρών.
Χρησιμοποιείται σε αφίσες και διαφημιστικές πινακίδες για την υποστήριξη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, εμφανίζεται ζωγραφισμένο στις πλευρές των ιδιωτικών αυτοκινήτων και των λεωφορείων σε όλη τη χώρα ενώ πολλοί Ρώσοι κυκλοφορούν με μαύρα φούτερ, που έχουν πάνω τους το σύμβολο «Z» ή το βάζουν σε αυτοσχέδιες καρφίτσες στα πέτα τους. Άλλωστε διαδίδεται ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έτσι εμφανίζεται και σε φιλορωσικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία και τη Σερβία.
Λαϊκή υποστήριξη
Επίσης ο κυβερνήτης της περιοχής εξόρυξης μετάλλων Κούζπας στη Σιβηρία, του οποίου η σύζυγος είναι συγγενής του Πούτιν ανακοίνωσε, ότι το κεφαλαίο «Z» θα χρησιμοποιηθεί στην ονομασία αυτής της έκτασης, προκειμένου να ανυψωθεί το ηθικό των ανθρώπων, δεδομένου ότι οι κυρώσεις έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούν προβλήματα. Επιπλέον το σύμβολο «Ζ» έκανε εμφάνιση ακόμη και στη Δούμα με την Μαρία Μπουτίνα, εκπρόσωπο της περιοχής Κίροφ για το πολιτικό κόμμα Ενωμένη Ρωσία, που υποστηρίζει τον Πούτιν και τον πόλεμο να φορά ένα μαύρο μπλουζάκι και ένα λευκό «Z» για να στείλει το μήνυμα: «Συνεχίστε τη δουλειά, αδέρφια. Είμαστε μαζί σας. Για πάντα». Να σημειωθεί, ότι η Μπουτίνα είχε καταδικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ως ρωσίδα πράκτορας, καθώς προσπαθούσε να διεισδύσει σε εξέχοντες πολιτικούς κύκλους πριν και μετά τις εκλογές του 2016…
Γεγονός είναι, ότι από τότε που η Μόσχα διέταξε την επίθεση στην Ουκρανία, αυτό που ξεκίνησε ως ένα μυστηριώδες στρατιωτικό σύμβολο έγινε στη Ρωσία «σημάδι λαϊκής υποστήριξης» στον πόλεμο, κυρίως όμως στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και στις προσπάθειές του να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας με την κατάληψη τμημάτων της Ουκρανίας. Κάτι, που οι διεθνείς αναλυτές περιγράφουν ως την εξέλιξη ενός νέου εθνικιστικού κινήματος.
Την ερμηνεία ήρθε να επιβεβαιώσει το ίδιο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας που με μια σειρά αναρτήσεων στο Instagram την περασμένη εβδομάδα εξήγησε με γραφικά ότι το «Z» αντιπροσωπεύει μια σειρά από συνθήματα που ξεκινούν με τη ρωσική λέξη «για» (Za): «Για τη νίκη», «Για την ειρήνη», καθώς και άλλες φράσεις που ξεκινούν με το γράμμα «Z» συμπεριλαμβανομένης και της εκδοχής αυτού του συνθήματος που ήταν ζωγραφισμένο στην πόρτα της Ρίτα Φλόρες: «Τελειώνουμε αυτόν τον πόλεμο».
Δρακόντειος νόμος
Από την άλλη ένα δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου Novosti, που είναι απολύτως ελεγχόμενο από τον Πούτιν αναφέρει ότι εκτός από το «Ζ» υπάρχουν και άλλα γράμματα που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι για αντίστοιχες μονάδες του στρατού.
Έτσι, όπως λέει, το «Ζ» είναι για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας . Το «Ζ» μέσα σε λευκό τετράγωνο για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας από την Κριμαία. Το «Ο» για τις ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας. Το «V» για το Ρωσικό πολεμικό ναυτικό. Το «Χ» για τις δυνάμεις από την Τσετσενία και το «Α» για τις Ειδικές δυνάμεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του στο εσωτερικό της χώρας του. Στις 5 Μαρτίου υπέγραψε έναν νέο δρακόντειο νόμο, που καθιστά παράνομο τον χαρακτηρισμό «πόλεμος» για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε φυλάκιση έως 15 ετών εξάλλου μπορεί να οδηγήσει η διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον ρωσικό στρατό.
Σύμφωνα με το Net Freedoms Project εξάλλου, μία ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ήδη ανοίξει 60 υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής εναντίον ενός ιερέα, επειδή μίλησε κατά του πολέμου σε ένα κήρυγμά του. Περιπτώσεις, που να έχει κινηθεί το κράτος εναντίον καλλιτεχνών δεν έχουν αναφερθεί ακόμη. Όπως θεωρείται όμως, οι κίνδυνοι αυξάνονται καθημερινά, οδηγώντας σε έναν τοίχο σιωπής στον κόσμο της ρωσικής τέχνης, με τους καλλιτέχνες, κριτικούς τέχνης και άλλους, οι οποίοι, μόλις λίγες μέρες νωρίτερα επέκριναν τον πόλεμο και συζητούσαν ανοιχτά τα προβλήματα, τώρα να κλειδώνουν τις σελίδες τους και να σταματούν να δημοσιεύουν.
Διαβάστε επίσης:
Τα μουσεία της Δύσης κάνουν έξωση στους ολιγάρχες φίλους του Πούτιν
Αυτά είναι τα μνημεία της Ουκρανίας που κινδυνεύουν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- H FED ισοπέδωσε τη Wall Street: Βουτιά 3% για τον Nasdaq, 1.100 μονάδες πτώσης για τον Dow Jones
- Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος μετά τα νέα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ
- Τζερόμ Πάουελ: Δύσκολη απόφαση η σημερινή μείωση επιτοκίων – Θα είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ