Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτισμός

Πινακοθήκη Αβέρωφ: Μια απρόσμενη εικαστική συνάντηση στο Μέτσοβο

Πίτερ Μπλέικ, Πορτρέτο

Δύο καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές, διαφορετικές χώρες, με διαφορετική καλλιτεχνική διαδρομή και θεματολογία αλλά και διαφορετικές καλλιτεχνικές «εμμονές». Τι τους ενώνει;

Οι διακριτές όσο και απρόοπτες, φιλοσοφικές και εικαστικές συγγένειες στο έργο τους, αυτές που πρόκειται να ανακαλύψουν οι επισκέπτες της έκθεσης της Πινακοθήκης  Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο, που γιορτάζει φέτος τα τριάντα χρόνια από την ίδρυσή της.

Γιατί ο σερ Πίτερ Μπλέικ και ο Σταύρος Κοτσιρέας αναπτύσσουν μέσω του έργου τους σ΄αυτήν την έκθεση, που θα εγκαινιαστεί στις 12 Οκτωβρίου. έναν διάλογο τόσο ανάμεσά τους όσο και με τους θεατές προσκαλώντας τους να εντοπίσουν τις δικές τους συγγένειες με τα πρόσωπα που σημάδεψαν τον πολιτισμό μας.

Σταύρος Κοτσιρέας, εικαστική εγκατάσταση

Αλλά και οι «Δημιουργικές Συναντήσεις»  της Πινακοθήκης  Ε. Αβέρωφ επιστρέφουν με την πλέον πρωτοποριακή ως σήμερα διοργάνωσή τους. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση στην Ελλάδα έργων του αποκαλούμενου και «νονού» της βρετανικής ποπ αρτ, που μαζί με τη συμμετοχική εγκατάσταση του έλληνα καλλιτέχνη συμβάλλουν στην δημιουργία ενός νέου αφηγήματος για την εποχή μας.

Η επιμέλεια είναι των ιστορικών τέχνης Αννίτας Αποστολάκη και Αναστασίας Μανιουδάκη.

Οι καλλιτέχνες και τα πρόσωπα

Έργα του Πίτερ Μπλέικ, που δίνουν έμφαση στο μέσο, που έκανε την τέχνη του γνωστή σε όλο τον πλανήτη, το κολλάζ, περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο η έκθεση με την παρουσίαση μάλιστα δημιουργιών του από την πιο πρόσφατη σειρά, που φιλοτέχνησε με τίτλο «Joseph Cornell’s Holiday» (2017-2019), η οποία είναι αφιερωμένη στον σουρεαλιστή πρωτοπόρο του ασαμπλάζ  Τζόζεφ Κορνέλ  (1903–1972).

Πίτερ Μπλέικ, χαρακτικό

Εκτίθενται επίσης,  μερικά από τα πιο γνωστά εξώφυλλα δίσκων που έχει φιλοτεχνήσει,  με χαρακτηριστικότερο όλων το «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» (1967) των Beatles, καθώς όμως και ένα από τα πρώτα γλυπτά του, το «Man Meeting a Tiger on a Bridge» (1960), χυτευμένο σε μπρούντζο.

Δίπλα στην εμβληματική φιγούρα της διεθνούς μεταπολεμικής τέχνης, στις «Δημιουργικές Συναντήσεις 2024» ο Σταύρος Κοτσιρέας παρουσιάζει για πρώτη φορά την πολυμεσική εγκατάσταση «Μεταμορφώσεις», η οποία αποτελεί το επιστέγασμα μιας καλλιτεχνικής πορείας σαράντα χρόνων.

Σταύρος Κοτσιρέας, Καβάφης – Ιθάκη

Σε ένα μοναστηριακού τύπου τραπέζι, δεκατέσσερεις προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους στην παγκόσμια Ιστορία, από τον Σωκράτη και τον Κομφούκιο έως τον Μαχάτμα Γκάντι και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δίνουν το «παρών» μέσα από αντικείμενα, που το κοινό καλείται να αποκρυπτογραφήσει, ώστε να οδηγηθεί σε μία δική του ερμηνεία των μεταξύ τους σχέσεων και να συμμετάσχει στον υπερβατικό διάλογο που λαμβάνει χώρα.

Πρόκειται για μία πρόκληση δημιουργίας ενός νέου οράματος στον απόηχο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής παγκόσμιας κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας μπροστά πλέον σε μια νέα εποχή.

Και σε αυτό το πλαίσιο σημαίνουσα θέση κατέχει η προσωπογραφία του Γεωργίου Αβέρωφ, έργο του Σπυρίδωνα Προσαλέντη (1874)  από την συλλογή της Πινακοθήκης Αβέρωφ.

Η πολυεπίπεδη ευεργετική δράση του Γεωργίου Αβέρωφ άλλωστε, μέσα από δωρεές σημαντικών ποσών για φιλανθρωπίες, κοινωφελή έργα και δημιουργία εκπαιδευτικών και άλλων υποδομών, αποτελεί ακόμη και σήμερα πρότυπο.

Διαφορές που ενώνουν

Από το Ντάρτφορντ του Κεντ της Αγγλίας με σπουδές στο Royal College of Art στο Λονδίνο, ο Πίτερ Μπλέικ περιλαμβάνει στην καλλιτεχνική πρακτική του από ζωγραφική, σχέδια και γλυπτική έως κολλάζ, μεταξοτυπίες και λαϊκή τέχνη.

Πίτερ Μπλέικ, αφιέρωμα στον Τζόζεφ Κορνέλ

Ο καλλιτέχνης συνδέθηκε ιδιαίτερα εξάλλου, με τον κόσμο της μουσικής και με είδωλα της ποπ κουλτούρας, όπως οι Μέριλιν Μονρόε, Μπριζίτ Μπαρντό,  Έλβις Πρίσλεϊ αλλά και επαγγελματίες παλαιστές.

Μεγάλες εκθέσεις του έχουν γίνει σε πινακοθήκες και μουσεία όλου του κόσμου ενώ το 2002 χρίστηκε ιππότης και το 2007 η Tate Liverpool πραγματοποίησε μια σημαντική αναδρομική έκθεση του έργου του, που την επόμενη χρονιά ταξίδεψε στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Μπιλμπάο.

Με σπουδές στην Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Χάγη της Ολλανδίας και αφού είχε μαθητεύσει κοντά στον Βασίλη Φωτόπουλο στη σκηνογραφία ο Σταύρος Κοτσιρέας ειδικεύθηκε στη ζωγραφική, το σχέδιο και τη χαρακτική και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη σκηνογραφία και την ενδυματολογία.

Σταύρος Κοτσιρέας, Καβάφης

Με εκθέσεις στην Ελλάδα,  σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις  και καλλιτεχνικές διοργανώσεις, από το 2016 συνεργάζεται για τη χύτευση και παραγωγή των γλυπτών του σε μπρούντζο με το καλλιτεχνικό χυτήριο V & P. Tassis, του οποίου είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής.

Από το 1993 ο Κοτσιρέας ζει και εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές, δημόσιες και εταιρικές συλλογές.

Η έκθεση «Σερ Πίτερ Μπλέικ – Σταύρος Κοτσιρέας, Δημιουργικές συναντήσεις» θα διαρκέσει ως τις 12 Ιανουαρίου 2025

Διαβάστε επίσης:

Στο Μέτσοβο του πολιτισμού – Πόλος έλξης η ανακαινισμένη Πινακοθήκη Αβέρωφ

Μαρινέλλα: Πέρασαν οι πρώτες 24 ώρες, πρόωρη οποιαδήποτε αξιολόγηση λένε οι γιατροί

Πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης: Τι είναι και ποιους αφορά