Είχαν κλειστεί για 100  ώρες μέσα σε ένα ξενοδοχείο και το αποτέλεσμα αυτού του εγκλεισμού δεν ήταν ένα άλμπουμ μουσικής –διότι για τους Μπητλς πρόκειται – αλλά για έναν πίνακα!

Το 1966 συνέβη αυτό, σε ένα ξενοδοχείο το Τόκιο, κι αυτός ο πίνακας, που ζωγράφισαν και τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος μαζί έφθασε να πωληθεί σήμερα 1,7 εκατομμύρια δολάρια. Καθόλου κακή επίδοση, προκειμένου για ένα έργο ερασιτεχνικό, το οποίο όμως στο κέντρο του φέρει τις υπογραφές τους.  Άλλωστε τριπλασίασε σχεδόν την υψηλή εκτίμησή του, που ήταν 600.000 δολάρια.

1

Ο Τζον Λένον, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ο Ρίγκο Σταρ και ο Τζορτζ Χάρισον βρίσκονταν στο Τόκιο για εμφανίσεις στο Budokan Hall όταν οι ιαπωνικές αρχές θεώρησαν, ότι για την ασφάλειά τους θα ήταν καλύτερο να παραμένουν στο ξενοδοχείο, στα ενδιάμεσα των συναυλιών. Έτσι κατέλυσαν στην προεδρική σουίτα του Χίλτον μεταξύ 29 Ιουνίου και 3 Ιουλίου του 1966 και στο διάστημα αυτό φιλοτέχνησαν τον συγκεκριμένο πίνακα. Τίτλος του, «Εικόνες μιας γυναίκας».

Η διήμερη διαδικασία παραγωγής του έργου, που φωτογραφήθηκε από τον Ρόμπερτ Γουιτάκερ δείχνει τους τέσσερις μουσικούς να κάθονται σε καρέκλες γύρω από ένα τραπέζι ενώ ένα επιτραπέζιο, στρογγυλό  φωτιστικό είναι τοποθετημένο πάνω στο χαρτί της ζωγραφικής για να το κρατάει σταθερό. Έτσι όταν απομακρύνθηκε το φωτιστικό άφησε πίσω του έναν άδειο λευκό κύκλο, στον οποίο και έγραψαν τα ονόματά τους.

Ενδιαφέρον έχει εξάλλου, ότι οι επισκέπτες και θαυμαστές των Μπητλς, που έφθαναν στην υποδοχή του ξενοδοχείου, κατά τη διάρκεια της απομόνωσής τους εκεί, έφερναν διάφορα  δώρα, μεταξύ των οποίων και υλικά τέχνης υψηλής ποιότητας, που θα χρησιμοποιούσαν οι μουσικοί για αυτόν τον πίνακα.

Το έργο των Μπητλς «Εικόνες μιας γυναίκας»

Μια «φυσική εικόνα»

Και τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος πάντως, είχαν κάποια προηγούμενη καλλιτεχνική εμπειρία. Ο Λένον ειδικά, είχε παρακολουθήσει μαθήματα σε σχολή τέχνης για τρία χρόνια και είχε δημοσιεύσει δύο βιβλία με καρικατούρες. Σύμφωνα με τον Γουιτάκερ ωστόσο, οι Μπητλς «δεν συζήτησαν καθόλου, τι ζωγράφιζαν» και η τελική εικόνα «προέκυψε φυσικά».

Ο ίδιος απαθανάτισε εικόνες του συγκροτήματος ενώ δημιουργούσε κι άλλα έργα τέχνης σ’ αυτό το δωμάτιο του ξενοδοχείου στο Τόκιο. Αλλά από την πλευρά του οίκου Christie’s που διενήργησε τη δημοπρασία αναφέρεται, ότι είναι «το μόνο γνωστό ουσιαστικό έργο τέχνης, που δημιούργησαν οι τέσσερεις Μπητλς στα χρόνια, που ήταν μαζί, ένα εξαιρετικό και μοναδικό αντικείμενο, που έχει την καλύτερη προέλευση».

Οι Μπητλς στο Τόκιο

Το έργο αρχικά είχε δοθεί στον πρόεδρο του επίσημου Fan Club των Μπητλς  στην Ιαπωνία, Τετσουσαμπούρο Σιμογιάμα. Στη συνέχεια, το 1989 το αγόρασε ένας ιδιοκτήτης δισκάδικου ο Τακάο Νισίνο, ο οποίος με τη σειρά του, το  έστειλε προς πώληση, το 2012 στην  Philip Weiss Auctions, αφού στο ενδιάμεσο το είχε αποθηκευμένο για χρόνια κάτω από ένα κρεβάτι!

Τελικά στους Christie’s έφθασε προς πώληση από την Tracks Ltd., UK, που διευθύνεται από έμπορο αναμνηστικών των Μπητλς.

Διαβάστε επίσης

Λίνα Μενδώνη:  Έργα 60 εκατομμυρίων ευρώ στο Τατόι – Σώζονται περιβάλλον και μνημεία

Οι «Κύκνοι» που πρόδωσε ο Τρούμαν Καπότε: Όμορφες, πλούσιες, ξεχωριστές

Σίντι Σέρμαν – Η ανατρεπτική φωτογράφος στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης