Επιτέλους δωρεάν ελληνκό σινεμά. Το Ίδρυμα Ωνάση και το πρωτοποριακό Onassis Culture υπό το άγρυπνο βλέμμα της Αφροδίτης Παναγιωτάκου προσφέρει στο YouTube δωρεάν στριμινγκ ταινιών από τις κορυφογραμμές του ελληνικού νέου κύματος.
Tις ταινίες επιλέγουν διακεκριμένοι σύγχρονοι σκηνοθέτες και επαγγελματίες του σινεμά (από δύο ο καθένας): Ο Σύλλας Τζουμέρκας, ο Ζαχαρίας Μαυροειδής και ο Διονύσης Σαμιώτης, νικητές των των κινηματογραφικών Βραβείων Ίρις 2020 (αντίστοιχα καλύτερης σκηνοθεσίας, σεναρίου και ταινίας).
Το πρόγραμμα που έχει ήδη ξεκινήσει στο Onassis Channel και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, αποτελεί σπουδαία απόπειρα να γεφυρωθεί η κλασσική κινηματογραφία με τη σύγχρονη γλώσσα και εξέλιξή της.
Κυρίως όμως πρόκειται για ανέλπιστη ευκαιρία να γνωρίσει το ελληνικό κοινό ανοιχτά και δωρεάν δημιουργίες που πρώιμα θεωρήθηκαν εφάμιλλες του διεθνούς κινηματογράφου. Συμβαδίζουν με το επονομαζόμενο ευρωπαϊκό σινεμά των δημιουργών και την προσωπική έκφραση κάθε σκηνοθέτη.
«Ένα Σινεμά Ανοιχτό σε καταξιωμένους σκηνοθέτες που χάραξαν τον δρόμο του Ελληνικού Κινηματογράφου και συνεχίζουν να εμπνέουν, αλλά και σε νέες τολμηρές φωνές που κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Ανοιχτό στους ανθρώπους, τις γλώσσες, τις θεματικές και τα διαφορετικά βλέμματα. Με την ευχή σύντομα να ξανασυναντηθούμε στα ανοιχτά σινεμά της Ελλάδας και του κόσμου», δηλώνουν οι διοργανωτές.
Ας σημειωθεί ότι διάφορες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου κυκλοφορούν στο YouTube αλλά ως επί το πλείστον σε κακή ποιότητα. Όλες οι υπόλοιπες βρίσκονται σε εταιρείες στρίμινγκ επί πληρωμής. Κάποιες ιδιαίτερα αξιόλογες όπως της Βασιλικής Ηλιοπούλου, ίσως και να έχουν χαθεί…
Την πρώτη εβδομάδα ο Σύλλας Τζουμέρκας (Βραβείο Ίρις 2020 Σκηνοθεσίας, για την ταινία «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών») επέλεξε τις ταινίες «Ο Φόβος» του Κώστα Μανουσάκη (1966) καθώς και την «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη (1999). Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής (Βραβείο Ίρις 2020 Σεναρίου, για την ταινία Απόστρατος) επέλεξε την ιδιαίτερη «Εκδρομή» του Τάκη Κανελλόπουλου (1966) και τη «Διόρθωση» του Θάνου Αναστόπουλου (2007).
Μετά τον Τζουμέρκα και τον Μανουσάκη, έρχεται η σειρά του Σαμιώτη να επιλέξει δύο ταινίες που τον καθόρισαν και σχημάτισαν την αισθητική του στα πρώτα του βήματα: Τα «Πέτρινα Χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη και το «Άντε Γειά» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου.
«Πέτρινα Χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη | 1985 | Διάρκεια: 142′.
Πρόκειται για την συνταρακτική, αληθινή ιστορία ενός ζευγαριού αγωνιστών της αριστεράς, τους οποίους στον κινηματογράφο ερμήνευσαν αλησμόνητα ο Δημήτρης Καταλειφός και η Θέμις Μπαζάκα. Η δράση αρχίζει με τη γνωριμία τους το 1954 και εξελίσσεται στα σκληρά χρόνια της παρανομίας, των διώξεων, συλλήψεων και φυλακίσεων.
Στον ελάχιστο χρόνο ελευθερίας που παραχωρείται, θα προσπαθήσουν να χαρούν ο ένας τον άλλο. Το 1967, με τη χούντα των συνταγματαρχών, η κοπέλα θα κλειστεί στις φυλακές Αβέρωφ όπου θα γεννήσει τον γιο της. Ο τελευταίος θα μεγαλώσει στη φυλακή και θα παντρέψει, επίσης μέσα στη φυλακή, τους γονείς του.
Όπως και στο Χάππυ Νταίυ (1975), ο Παντελής Βούλγαρης συνδυάζει την ποιητική έκφραση, τη μουσική με τη χορογραφία των κινήσεων και τη βασανιστική μετατροπή των ανθρώπων σε υποχείρια της εξουσίας, με τη νατουραλιστική αναπαράσταση και την αυστηρή γεωμετρία του χώρου. Τον τραγικά βιωμένο χρόνο και την αλλοτρίωση του ανθρώπου με τα πάθη του λαού και τη σκηνή της ελληνικής ιστορίας.
Η ταινία τιμήθηκε πολλαπλώς: Βραβείο Σκηνοθεσίας στο 26ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Καλύτερης Ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου το 1985, Καλύτερης Ταινίας, Α΄ Γυναικείου Ρόλου και Μουσικής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφους της Βαλένθια στην Ισπανία το 1985, Ειδική Μνεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας το 1985, Διάκριση Ποιότητας Ταινίας, Α΄ Γυναικείου Ρόλου και Μουσικής στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας ΥΠΠΟ το 1986.
Σκηνοθέτης: Παντελής Βούλγαρης | Σενάριο: Παντελής Βούλγαρης | Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Αρβανίτης | Μοντάζ: Ανδρέας Ανδρεαδάκης | Ηχολήπτης: Νίκος Αχλάδης | Σκηνογράφος: Ιουλία Σταυρίδου | Ενδυματολόγος: Ιουλία Σταυρίδου | Μουσική Σύνθεση: Σταμάτης Σπανουδάκης | Βοηθός Σκηνοθέτη: Αντώνης Μιχαλέας | Βοηθός Διευθυντή Φωτογραφίας: Αργύρης Θέος, Άκης Αποστολίδης | Μακιγιάζ: Φανή Ταμπόση | Μουσική Εκτέλεση: Βασίλης Σαλέας (Κλαρίνο) | Τραγουδιστής: Θάλεια Σπανού | Μηχανικός Ήχου: Θανάσης Αρβανίτης | Φωτογράφος Πλατώ: Παύλος Ευθυμίου | Διευθυντής Παραγωγής: Νίκος Δούκας | Βοηθός Διευθυντή Παραγωγής / Φροντιστής: Παντελής Παπαδόπουλος, Μανώλης Ζαΐρης | Παραγωγός: Παντελής Βούλγαρης | Συμπαραγωγοί: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝHΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, Ε.Ρ.Τ. | Ηθοποιοί: Μπαζάκα Θέμις, Καταλειφός Δημήτρης, Μαρτίκα Μαρία, Ιγγλέση Ειρήνη, Μπιρμπίλης Νίκος, Κατέβας Ηλίας, Γραμμένος Θάνος, Πιτσούλη Πηνελόπη, Τζιραλίδου Μαρίκα, Ραμσής Τάσος, Μπογιαρίδης Μιχάλης, Ευδαίμων Γιάννης, Παλαντζίδης Τάσος, Κεφαλογιάννης Κώστας, Βασιλάκης Βασίλης, Γιαννακόπουλος Δημήτρης, Μόσχος Γιώργος, Κωνσταντινίδης Δημήτρης, Σιμαρδάνης Χρήστος, Χαλεπλής Γιώργος, Θεοδώρου Δημήτρης, Στεφανάκης Κώστας, Αναστασάκης Αντώνης, Γουδή Μαρία, Πλακίδη Μαρία, Κοντοδήμα Μαρία, Χαλκιά Σόνια, Χειμωνίδης Γιάννης, Γεωργίου Γιώργος, Ντίνος Κώστας, Λειβαδάς Γεράσιμος, Σούλης Χάρης, Κουτσομίχος Κώστας, Ιωνάς Φίλιππος, Καραμπέτσης Δημήτρης, Αντωνάκη Κατερίνα, Τουμαζάτου Αλέκα, Σέχα Ευαγγέλια, Κατσίρα Μαρία, Σπανού Κυριακή, Σαραβάνου Βαγγελιώ, Απαρτιάν Αρτώ, Σάββα Μαρία
«Άντε Γεια» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου | 1991 | Διάρκεια: 93΄.
Η μάνα, η κόρη και μια άλλη γυναίκα, ερωτεύονται το ίδιο αγόρι. Το αγόρι έχει εμμονη με την επιτυχία στην Αθήνα του 1990. Θέλει να γίνει διάσημος, να βγάλει λεφτά. Όλοι έχουν δίκιο. Αυτό όμως που τυραννάει, είναι ο έρωτας που περνάει και χάνεται…
Όπως αναφέρει ο Κέβιν Τόμας στην εφημερίδα Los Angeles times το 1993 πρόκειται για «εξαιρετικά βαθιά και ευαίσθητη σύγχρονη ερωτική ιστορία, μια έντονη σπουδή χαρακτήρων… μία εντυπωσιακή ταινία όπου βλέπουμε μια κοινωνία παρόμοια με τη δική μας».
Απέσπασε τα Κρατικά Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Α’ Ανδρικού Ρόλου και Β’ Ανδρικού Ρόλου το 1991. Έχει προβληθεί σε όλο τον κόσμο, από την ταινιοθήκη του UCLA στο Λος Άντζελες έως το Kolkata International Film Festival, Ινδία.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσεμπερόπουλος | Σενάριο: Βασίλης Αλεξάκης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος (βασισμένο στο βιβλίο «Άντε Γειά» της Γιοβάννας) | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Δασκαλοθανάσης | Συνθέτης: Σταμάτης Σπανουδάκης | Τραγούδι: Στίχοι Στ. Σπανουδάκη, τραγουδάει ο Γιάννης Πάριος | Σκηνογράφος & Ενδυματολόγος: Αλέξης Κυριτσόπουλος | Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος | Ήχος: Μαρίνος Αθανασόπουλος | Παραγωγός: Γιώργος Τσεμπερόπουλος | Συμπαραγωγοί: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΤ-1, Φιλμική Εταιρεία | Ηθοποιοί: Άλκις Κούρκουλος, Καίτη Παπανίκα, Νίκος Δημητράτος, Τάνια Τρύπη, Βάνα Μπάρμπα, Κώστας Κόκλας, Φαίδρα Δρούκα, Μιχάλης Γιαννάτος, Ρένια Λουϊζίδου, Βαγγέλης Λιοδάκης, Σπύρος Δρόσος, Θοδωρής Παπαδόπουλος, Ευδοκία Χατζηιωάννου.
Ποιος είναι ο Διονύσης Σαμιώτης;
Παραγωγός σε πάνω από τριάντα σημαντικές ταινίες μεγάλου μήκους, ανάμεσα σε αυτές το ξεχωριστό «Βαλκανιζατέρ» (1997) του Σωτήρη Γκορίτσα. Επίσης, στα φιλμ «Από την Άκρη της Πόλης», «Ένας κι Ένας», «Μόλις Χώρισα», «Πολίτικη Κουζίνα», «Ευτυχία».
Υπήρξε ακόμη παραγωγός και σε τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ, Associate Producer στην ταινία του Κώστα Γαβρά Eden is West και συμπαραγωγός / συντονιστής παραγωγής σε μια σειρά διεθνών συμπαραγωγών. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Διδάσκει πρακτικές χρηματοδότησης και marketing, σε εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΕ.
Από τον Ιανουάριο του 2012 συμμετέχει στην Tanweer Group αναπτύσσοντας τις δραστηριότητες πωλήσεων περιεχομένου σε διάφορες χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Μέση Ανατολή, Ινδία, Τουρκία, Ανατολική Ευρώπη). Από το 2016, συμμετέχει ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου και αντιπρόεδρος στον τομέα Sales, Acquisitions και Business Development με κύριο αντικείμενο την αγορά και πώληση περιεχομένου στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή.
Σε αυτό το πλαίσιο δημιούργησε και κανάλι διεθνών δραματικών σειρών για Pay TV, OTT (Rewayat Fox) σε συνεργασία με το Fox Channels Network. Το 2018 ανέλαβε και τη σύσταση και διεύθυνση της Tanweer Productions (www.tanweerproductions.com).
Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και Ίδρυμα Ωνάση
H συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) μετράει ήδη έντεκα χρόνια. Από το 2010, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με επικεφαλής την Αφροδίτη Παναγιωτάκου στηρίζει τον θεσμό των Βραβείων Ίρις, σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν οι τολμηρές φωνές του Ελληνικού Κινηματογράφου.
Η τελετή απονομής των Βραβείων, που κάθε χρόνο φιλοξενείται στη Στέγη, συγκεντρώνει όλη την κινηματογραφική κοινότητα και αποτελεί κορυφαίο κινηματογραφικό γεγονός. Το 2020, λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης με την πανδημία, η τελετή πραγματοποιήθηκε ψηφιακά και αναμεταδόθηκε ζωντανά από το Onassis Channel στο YouTube.
Η ΕΑΚ ιδρύθηκε το 2009 με στόχο να βοηθήσει το ελληνικού σινεμά να αυτοπροσδιοριστεί και να εναρμονιστεί με την πρακτική των αντίστοιχων οργανισμών σε παγκόσμια κλίμακα. Έντεκα χρόνια αργότερα αριθμεί 565 μέλη, επαγγελματίες από όλες τις ειδικότητες του ελληνικού σινεμά.
Η ΕΑΚ είναι μέλος του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών Κινηματογράφου και δραστηριοποιείται με κύριο στόχο την ανάπτυξη και προώθηση του Ελληνικού Σινεμά, ενώ κάθε χρόνο απονέμει τα Βραβεία Ίρις, τα μοναδικά εθνικά κινηματογραφικά βραβεία, που προκύπτουν μετά από μυστική ψηφοφορία των μελών της.
Onassis Channel στο YouTube
«Μένουμε σπίτι. Αλλά επιμένουμε να βγαίνουμε έξω, μέσα από το YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση. Στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, σε όλο τον κόσμο.
Το Ίδρυμα Ωνάση ανεβάζει και μοιράζεται στο κανάλι του στο YouTube στιγμές, εικόνες, συζητήσεις, ήχους, συναισθήματα. Παραστάσεις, συναυλίες, podcasts, συναντήσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, virtual κινηματογραφικές πρεμιέρες, online μαθήματα.
Η πραγματικότητα του Ιδρύματος Ωνάση γίνεται ψηφιακή. Μια Στέγη σε κάθε σπίτι, σε ένα σημείο που δεν υπάρχει στον χάρτη, για να διασκεδάζει, να επιμορφώνει, να ενώνει, να ανοίγει συζητήσεις».
Πληροφορίες προβολής
Από την Παρασκευή 5 έως την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021
Ο Διονύσης Σαμιώτης (Βραβείο Ίρις 2020 Καλύτερης Ταινίας, για την ταινία Ευτυχία) επιλέγει:
«Πέτρινα Χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη (1985).
«Άντε Γειά» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου (1991).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας