ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Πέθανε σε ηλικία 108 ετών ο μεγάλος συγγραφέας, διανοούμενος και επιζών των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης Μπορίς Πάχορ, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Τεργέστη, αλλά έγραφε στη γλώσσα του, τα σλοβενικά, καθώς αγωνιζόταν για την αναγνώρισή της.
Γεννημένος στην Τεργέστη το 1913, ο Πάχορ θεωρείται ο πιο σημαντικός Σλοβένος συγγραφέας με ιταλική υπηκοότητα και μια από τις σημαντικότερες φωνές κατά των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης–θέμα του βιβλίου του Necropola, στο οποίο διηγείται την εμπειρία του σ’ αυτά.
Ο Πάχορ έγραφε επίσης για τις διακρίσεις εις βάρος της σλοβενικής μειονότητας στην Τεργέστη από το φασιστικό καθεστώς.
Είχε γράψει περί τα 30 βιβλία, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες– ανάμεσά τους και το «Απαγορεύεται το Ομιλείν» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο).
Το Necropola εκδόθηκε για πρώτη φορά στα σλοβενικά στην Ιταλία το 1967 και κυκλοφόρησε στα ιταλικά μόλις το 2007.
Εκτός από το λογοτεχνικό του έργο, ο Πάχορ ήταν γνωστός για την κοινωνική του προσφορά και την ενασχόληση με την πολιτική.
Ήταν κάτοχος του βραβείου Πρέσερεν, της ανώτατης διάκρισης για πολιτιστικό επίτευγμα στη Σλοβενία, ενώ η Σλοβενική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών τον είχε προτείνει για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Το 2013, όταν είχε γίνει 100 ετών, είχε βραβευτεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ειδική τελετή στη Σλοβενία.
Διαβάστε επίσης:
Μουσείο Λούβρου: Άνδρας μεταμφιεσμένος σε γυναίκα πέταξε τούρτα στη Μόνα Λίζα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- FT-Σύμβουλοι Τραμπ: Αποχώρηση από τον ΠΟΥ «από την πρώτη μέρα»
- Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά τη χθεσινή επίθεση στο Καζάν της Ρωσίας
- Γερμανία-Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τις υπηρεσίες που διέθεταν πληροφορίες για τον Ταλέμπ Α.
- Συρία: Στη Δαμασκό ο Τούρκος ΥΠΕΞ – Συναντήθηκε με τον Αλ Τζολάνι