ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ηταν ο συγγραφέας της «Τριλογίας της Νέας Υόρκης», συνέγραψε πάνω από 30 βιβλία, που έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 40 γλώσσες.
Είχε διαγνωστεί πέρυσι με καρκίνο του πνεύμονα έναν χρόνο μετά τον θάνατο του γιου του από υπερβολική δόση.
Ο Όστερ έγινε γνωστός για την «εξαιρετικά στυλιζαρισμένη, ιδιοσυγκρασιακά αινιγματική μεταμοντέρνα μυθοπλασία του, στην οποία οι αφηγητές σπάνια είναι κάτι παραπάνω από αναξιόπιστοι και το υπόβαθρο της πλοκής μετατοπίζεται συνεχώς», έγραψε το 2010 η συγγραφέας Τζόις Κάρολ Όατς.
Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς παγκοσμίως, αλλά και ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, ο Πολ Όστερ είχε γεννηθεί από Εβραίους γονείς πολωνικής καταγωγής, τον Σάμουελ και την Κουίνι στις 3 Φεβρουαρίου του 1947 στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ.
Πήγε σχολείο στο Μέιπλγουντ, σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και μετά το πέρας των σπουδών του, και αφού μπάρκαρε για κάποιο χρονικό διάστημα με ένα δεξαμενόπλοιο, πήγε στη Γαλλία, όπου αφοσιώθηκε στη μελέτη σύγχρονων Γάλλων ποιητών και έζησε με τη φίλη του, τη συγγραφέα Λίντια Ντέιβις, την οποία είχε γνωρίσει όταν ήταν στο κολέγιο
Το 1974, επέστρεψαν στις ΗΠΑ και παντρεύτηκαν το 1977, το ζευγάρι απέκτησε έναν γιο, τον Ντάνιελ, αλλά χώρισε λίγο αργότερα. Τον Ιανουάριο του 1979, ο πατέρας του Όστερ, πέθανε και το γεγονός έγινε ο σπόρος για τα πρώτα απομνημονεύματα του συγγραφέα, «Η Επινόηση της Μοναξιάς», που δημοσιεύτηκε το 1982. Σε αυτό, ο Όστερ αποκάλυψε ότι η γιαγιά του πυροβόλησε και σκότωσε τον παππού του από τον πατέρα του και αθωώθηκε λόγω παραφροσύνης «Ένα αγόρι δεν μπορεί να ζήσει τέτοια βιώματα χωρίς να επηρεαστεί από αυτό ως άντρας», έγραψε ο Όστερ αναφερόμενος στον πατέρα του, με τον οποίο ο ίδιος περιέγραψε ότι είχε μια «ακίνητη σχέση, σαν τις απέναντι πλευρές ενός τοίχου».
Το 1981, ο Όστερ γνώρισε τη συγγραφέα Siri Hustvedt και παντρεύτηκαν το επόμενο έτος.
Η εκτόξευση της φήμης του Όστερ ήρθε με τη δημοσίευση του City of Glass το 1985, το πρώτο μυθιστόρημα της τριλογίας του στη Νέα Υόρκη.
Ο Όστερ δημοσίευε τακτικά έργα του τις δεκαετίες του 1980, του1990 και του 2000, διάστημα κατά το οποίο έγραψε πάνω από δώδεκα μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων: «Το παλάτι του φεγγαριού» (1989), «Το βιβλίο των ψευδαισθήσεων» (2002), «Αόρατος» (2009) και «Φλεγόμενο Αγόρι» (2021).
Αντιπρόεδρος του Αμερικάνικου Κέντρου PEN (Pen American Centre) ο Όστερ ήταν περισσότερο γνωστός στην Ευρώπη παρά στις ΗΠΑ. Το τελευταίο του μυθιστόρημα με τίτλο «Baumgartner», για έναν εβδομηντάχρονο χήρο συγγραφέα, κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο. Ασχολήθηκε επίσης με τον κινηματογράφο, γράφοντας το σενάριο για την ταινία «Καπνός», σε σκηνοθεσία Γουέιν Γουάνγκ, για το οποίο κέρδισε το βραβείο Independent Spirit για το καλύτερο πρώτο σενάριο το 1995.
Ο Όστερ αφήνει πίσω του τη χήρα του Hustvedt, την κόρη τους, Σόφι Όστερ, την αδερφή του, Τζάνετ Όστερ και έναν εγγονό.
Διαβάστε επίσης:
Bloomberg για το Ελληνικό: H μεγαλύτερη «έξυπνη πόλη» της Ευρώπης χτίζεται στην Ελλάδα
Π. Μαντωνανάκης: Παράταση στο σίριαλ των πλειστηριασμών ενόψει συμβιβασμού με το δημόσιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κοινή δήλωση 6 κρατών: Η Ρωσία επιτίθεται συστηματικά στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας
- Coca Cola HBC: Αντλεί 500 εκατ. ευρώ μέσω του 8ετούς ομολόγου – Στο 3,125% το κουπόνι
- Πώς μοιράζεται η πίτα της αγοράς στη συνδρομητική τηλεόραση – mononewsTV
- Χρηματιστήριο: Σπάνε margin calls, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά – Ο Πούτιν, ο Σαμαράς και ο MSCI