ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με μείον έναν γερανό στον Παρθενώνα, έτσι που η εικόνα του θα είναι απείρως καλύτερη. Με νέο ανελκυστήρα για τα εμποδιζόμενα άτομα, με νέους φωτισμούς, «καθαρότερο» τον Ιερό Βράχο από άχρηστα καλώδια και φωτιστικά, νέο σύστημα αντικεραυνικής προστασίας για την ασφάλεια όλων και, βεβαίως, με μόνιμο ασθενοφόρο και γιατρό για περίπτωση ανάγκης.
Τα έργα τρέχουν. Αρκεί βεβαίως να έρθουν και οι τουρίστες.
Σύμφωνα με πρωτόκολλα ασφαλούς χρήσης, που θα εξειδικευτούν με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και με την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας για τους επισκέπτες και το προσωπικό, θα γίνει η επαναλειτουργία της Ακρόπολης, όπως και όλων των αρχαιολογικών χώρων, όπως διαβεβαιώνει η υπουργός Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη.
Το εμβληματικό μνημείο της Ελλάδας, πασίγνωστο ανά την υφήλιο, που κάθε χρόνο περιμένει μερικά εκατομμύρια επισκέπτες, θα είναι έτοιμο και εφέτος να υποδεχθεί κόσμο, όποτε και όταν φθάσει στη χώρα. Τα έργα, πάντως, για την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου, παρά τις καθυστερήσεις, λόγω των μέτρων για την πανδημία, προχωρούν -φυσικά με αργότερους ρυθμούς- αλλά ήδη:
Έχει αποξηλωθεί το παλαιό και προβληματικό και αναβατόριο και αυτή τη στιγμή προχωρούν οι αναγκαίες εργασίες αντιστήριξης στον βράχο, προκειμένου να δεχθεί τον νέο ανελκυστήρα. Κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου.
Παράλληλα, προγραμματίζεται η βελτίωση των διαδρομών για ΑμεΑ επί του Βράχου, έτσι ώστε να υπάρχουν πλέον δύο διακλαδώσεις: Η μία θα οδηγεί στον χώρο της σημαίας και ο άλλος στο παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης. Η μελέτη για τις διαδρομές των ΑμεΑ προγραμματίζεται να εισαχθεί στο ΚΑΣ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
Προχωρεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η μελέτη εφαρμογής αναβάθμισης του φωτισμού και παραδόθηκαν ήδη τα δείγματα των φωτιστικών σωμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι τα έργα του ανελκυστήρα πλαγιάς και της αναβάθμισης φωτισμού της Ακρόπολης υλοποιούνται με τη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.
Σήμερα, εξάλλου, άρχισαν και οι εργασίες αποξήλωσης της βάσης του γερανού στη δυτική πλευρά του Παρθενώνα, ενώ εξετάζεται από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης ποια τμήματα από τις σκαλωσιές του μνημείου δεν είναι πλέον απαραίτητα και μπορούν να απομακρυνθούν.
Παράλληλα, προβλέπεται η αντικατάσταση των υπολοίπων με ελαφρύτερη κατασκευή, ώστε να βελτιωθεί αισθητά η εικόνα του μνημείου.
Συνεχίζεται το έργο της βελτίωσης και αποκατάστασης των ηλεκτρικών υποδομών, ενώ ολοκληρώθηκαν οι προγραμματισμένες εργασίες για την αναβάθμιση της αντικεραυνικής προστασίας του χώρου, σύμφωνα με το ισχύον (γαλλικό) πρότυπο.
Ακολουθεί η ολοκληρωμένη μελέτη αναβάθμισης κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο, η οποία θα ανταποκρίνεται και σε μεγαλύτερης έντασης φαινόμενα.
Το έργο αυτό προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2021.
Εντός του Μαΐου δρομολογείται ο διεθνής διαγωνισμός για την οικοδομική αποκατάσταση του κτηρίου του Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης, έργο που έχει ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, με περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ. Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι 18 μήνες από την έναρξη των εργασιών.
Κανονικά και με μικρή χρονική απόκλιση συνεχίζεται η συνεργασία του ΥΠΠΟΑ με το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) για την ασφάλεια του αρχαιολογικού χώρου.
Θυμίζουμε, τέλος, ότι το υπουργείο Πολιτισμού συνεργάζεται με τα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Άμυνας, καθώς και με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό- έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας- για τη επανεγκατάσταση του ασθενοφόρου οχήματος στον αρχαιολογικό χώρο της Ακροπόλεως και την υγειονομική κάλυψη των επισκεπτών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα