ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Παρθενώνας – Δημοκρατία – Επιστροφή των Γλυπτών.
Ένα τρίπτυχο, που θα απασχολήσει επί δύο ημέρες και σε δύο διαφορετικές συναντήσεις επιστήμονες από όλο τον κόσμο, μέλη των Ξένων Επιτροπών για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, που θα ενώσουν τις φωνές τους με Έλληνες συναδέλφους τους στο Μουσείο Ακρόπολης στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου.
Ιδανική στιγμή για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το φλέγον θέμα της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, ιδιαίτερα τώρα με την αλλαγή της κυβέρνησης στη Βρετανία και την κωλυσιεργία, που ήδη έχει επιδείξει το βρετανικό κράτος απέναντι στην απόφαση της UNESCO τον περασμένο Σεπτέμβριο για την έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα.
Εδώ και πολύ καιρό προετοιμάζεται η συνάντηση των ξένων Επιτροπών στην Αθήνα, στις 15 του μήνα, προκειμένου να κάνουν τον απολογισμό των δραστηριοτήτων τους, να και κυρίως να συζητήσουν και να διαμορφώσουν στρατηγικές ενώπιον των νέων δεδομένων και εξελίξεων σχετικά με το αίτημα της χώρας για την επιστροφή των Γλυπτών.
Επικεφαλής, θα είναι η νέα πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, η αυστριακή ιστορικός και αρχαιολόγος δρ Κριστιάνε Τούτγκατ, ενώ θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι (πρόεδροι ή μέλη) των περισσοτέρων από τις 25 Ξένες Επιτροπές για την Επανένωση των Γλυπτών, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο. Γι΄αυτό άλλωστε η συνάντησή τους στο Μουσείο Ακρόπολης θα είναι «κλειστή» για άλλους ενδιαφερόμενους.
Το συνέδριο
«Δημοκρατία και Παρθενώνας» είναι το θέμα του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα με την συμμετοχή επιστημόνων-εκπροσώπων των Ξένων Επιτροπών και πολλών Ελλήνων σε διοργάνωση από το υπουργείο Πολιτισμού με τη συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης.
Η διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στο μέγιστο μνημείο του Κλασικού Πολιτισμού και της ανώτατης μορφής πολιτεύματος, της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και κατ΄επέκταση της σημερινής Δημοκρατίας πρόκειται να απασχολήσει τους συνέδρους μεταξύ των οποίων θα βρίσκονται ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, ο καθηγητής Μανόλης Κορρές, ο επιγραφολόγος Άγγελος Ματθαίου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού Έλενα Κουντούρη και άλλοι.
Μεγάλα διεθνή ονόματα της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, και όχι μόνον, θα συμμετάσχουν επίσης, όπως ο Πολ Κάρτλετζ και ο Λουί Γκοντάρ.
« Ένας πολιτισμός είναι πλούσιος στους κανόνες και τα σύμβολα που κοσμούν την ιστορία του», όπως θα πει για την ακρίβεια ο καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας Λουί Γκοντάρ στην ομιλία του με θέμα «Ο Παρθενώνας, ναός της Δημοκρατίας».
«Πριν από 3700 χρόνια οι Έλληνες, όπως αποδεικνύεται από τα κείμενα των μυκηναϊκών πινακίδων ήταν ευαίσθητοι στην έννοια της δικαιοσύνης και πριν από περισσότερα από 2500 χρόνια εφηύραν τη Δημοκρατία. Αφού σταμάτησαν τους Πέρσες στον Μαραθώνα και τη Σαλαμίνα, έχτισαν τον Παρθενώνα που γιορτάζει τις αξίες της δημοκρατίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρο τον κόσμο. Είναι καιρός η Βρετανία να σβήσει τη μνήμη του εγκλήματος που διέπραξε ένας εκπρόσωπός της και να επιστρέψει τα γλυπτά του Φειδία στο ναό της θεάς».
Το αίτημα της επανένωσης
«Ο Παρθενώνας μαρτυρεί την πολιτική, οικονομική και πολιτιστική κυριαρχία της Αθήνα, ενώ η ζωφόρος του ναού τιμά τους κατοίκους της δημοκρατικής πόλης. Αυτή είναι η ‘μοναδική’ ιστορία, την οποία μας λένε τα ανεκτίμητα Γλυπτά του Φειδία. Καιρός είναι να επανενωθούν στην Αθήνα!», προσθέτει η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, δρ Κριστιάνε Τούτγκατ, που θα μιλήσει με θέμα «Από τη Σαλαμίνα έως τον Παρθενώνα: Εξελίσσοντας την Δημοκρατία». Ενώ ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ Πολ Κάρτλετζ, τιμημένος από την Ελληνική Δημοκρατία με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής προτίθεται, όπως σημειώνει, να αναπτύξει το θέμα γύρω από την δημοκρατικότητα του Παρθενώνα.
Ιδιαίτερα τιμητική εξάλλου, η συμμετοχή – με βιντεοδιάσκεψη – του 95χρονου σήμερα ομ. καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Ντούσαν Σίτζανσκι, ο οποίος ίδρυσε την Ελβετική Επιτροπή για την Επιστροφή των Γλυπτών. Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής, Διοικητής του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας ο σερβικής καταγωγής επιστήμονας και σπουδαίος φιλέλληνας θα αναφερθεί στον «Παρθενώνα, το σύμβολο του ευρωπαϊκού δημοκρατικού μας πολιτισμού».
«Η επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα αντιπροσωπεύει μια συμβολική χειρονομία ένωσης», όπως λέει ο Ντούσαν Σίτζανσκι. «Αποκαθιστώντας την ακεραιότητα του εμβληματικού μνημείου της Ελλάδας, επιβεβαιώνουμε την ενότητα του ευρωπαϊκού πολιτισμού που στηρίζει τις περισσότερες από τις αξίες μας, όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αναγνώριση του ανθρώπου, στα οποία η Αρχαία Ελλάδα και ιδιαίτερα η στωική φιλοσοφία συνέβαλαν τα μέγιστα».
Το σύμβολο της Δημοκρατίας
Στην διαχρονική και παγκόσμια σημασία του Παρθενώνα, που από τον 5ο π.Χ. αιώνα έγινε το σύμβολο της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας θα αναφερθεί η παλαιογράφος και ιστορικός Αλεξάνδρα Πιστοφίδου, ιδρύτρια και πρόεδρος της Αυστριακής Επιτροπής. «Ο ισχυρισμός αυτός», όπως θα πει η ίδια «υποστηρίζεται από την αφήγηση της εξέλιξης των πολιτικών συστημάτων μέσα στο χρόνο, από το Μεσαίωνα μέχρι την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, την Αναγέννηση και τις επαναστάσεις, τη δυναστεία των Αψβούργων, τον τελευταίο Κάιζερ και από τη σύγκριση δύο μεγάλων ηγετών του παρελθόντος, του Περικλή και του Φραγκίσκου Ιωσήφ Α’. Ο σκοπός είναι να επισημανθεί η σημασία της επανένωσης όλων των Γλυπτών του Παρθενώνα και η συνακόλουθη, κρίσιμη σημασία της Δημοκρατίας σήμερα».
«Η Δημοκρατία» και ο Παρθενώνας: Εμπνεόμενοι εκ νέου το μεγάλο πρόγραμμα της Κλασικής Αθηναϊκής Δημοκρατίας» είναι το θέμα εξάλλου, του αντιπρόεδρου της Αυστραλιανής Επιτροπής Γιώργου Βάρδα. «Σε αυτό το άρθρο αναλογίζομαι τις δημοκρατικές παρορμήσεις που εκφράστηκαν στη δημιουργία, το σχεδιασμό και την οικοδόμηση του Παρθενώνα και θεωρώ τη διαρκή κληρονομιά και την έμπνευση που δίνει αυτό το εμβληματικό μνημείο ως «φάρος της δημοκρατίας, όπως αναφέρει ο αείμνηστος ιστορικός William St. Clair» σημειώνει ο ίδιος.
Τέλος μια απάντηση για τα επιχειρήματα που προβάλλει το Βρετανικό Μουσείο έρχεται από την καθηγήτρια δρ. Σελίνα Λάγε, αντιπρόεδρο της Επιτροπής της Βραζιλίας για την Επανένωση των Γλυπτών: «Η επιμελητική αφήγηση του Βρετανικού Μουσείου και τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης για την από-αποικιοποίηση , που είναι ένα θέμα ηθικής», αναφέρει. «Ορισμένα μέρη του Κώδικα Δεοντολογίας του ICOM για τα Μουσεία και άλλα έγγραφα αναλύονται υπό το φως του αιτήματος για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Σε αυτόν τον Κώδικα, διαβάζουμε μια σειρά από συμπεριφορές και εντολές που συνάδουν με τη σύγχρονη μετα-αποικιακή σκέψη. Συμπεραίνουμε, ότι τα νέα πρότυπα της μουσειακής πρακτικής καλούν τα μουσεία σε έναν συνεχή διάλογο και συνεργασίες, σε αναζήτηση ενός δημοκρατικού διαλόγου μεταξύ χωρών, θεσμών και κοινοτήτων, αναζητώντας κοινές αξίες και στόχους».
Διαβάστε επίσης:
Θεσσαλονίκη: Αναβαθμίζεται η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης
Ο Μπάνκσι εκτοξεύει την αξία κτιρίου: Από 4 σε 30 εκατ. δολάρια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Volkswagen: Στα άδυτα της συμμαχίας με τη Silicon Valley για τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας
- Ελληνικό: Κέρδη 0,98 ανά μετοχή για τους μετόχους της Lamda από τα τελευταία deals για οικόπεδα
- Γιώργος Στάσσης: Διπλάσιες επενδύσεις, ισχυρά κέρδη, νέα σχέδια ανάπτυξης
- Η κυβέρνηση βρίσκει τον βηματισμό της και η αντιπολίτευση τον ψάχνει