ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αμερικανοί αρχαιολόγοι που εργάζονται στην Ελλάδα προσφέροντας με το έργο τους υψηλές υπηρεσίες στην μελέτη και την ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού τιμήθηκαν σήμερα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε ειδική εκδήλωση με αφορμή την Ημέρα Φιλελληνισμού, την 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα.
Πρόκειται για τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cincinnati Jack L. Davis, την επιστημονική συνεργάτη του Πανεπιστημίου του Cincinnati Sharon R. Stocker και τον Επίτιμο Διευθυντή Ανασκαφών Αρχαίας Κορίνθου (Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή) Charles Williams στους οποίους απονεμήθηκε το Παράσημο του Ταξιάρχου του Τάγματος του Φοίνικα. Και όπως είπε στην προσφώνησή της η κυρία Σακελλαροπούλου, η απονομή έγινε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και στην απόδοση τιμής στη διαχρονική αξία του φιλελληνισμού.
«Οι αρχαιολόγοι Sharon Stocker, Jack Davis και Charles Williams δεν πρόσφεραν μόνο τη γνώση, το πάθος, την ακάματη εργατικότητά τους στην υπόθεση της αρχαιολογίας. Γι’ αυτούς, η ανασκαφική περιπέτεια ανταποκρινόταν στην ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να έρθει σε σωματική σχεδόν επαφή με το αρχαιοελληνικό ιδεώδες και τις αισθητικές του αξίες.
Και στην πορεία, δουλεύοντας σε μια χώρα όπου τα ίχνη της αρχαιότητας μάς συναντούν σε κάθε βήμα, αγάπησαν τον τόπο και τους ανθρώπους του. Η ειλικρινής και ουσιαστική σύνδεσή τους με την Ελλάδα, αρχαία και σύγχρονη, και η συνομιλία τους με το ελληνικό πνεύμα στη διαχρονία του, δίνουν το μέτρο του σύγχρονου φιλελληνισμού», επισήμανε η κυρία Σακελλαροπούλου.
Αναλύοντας συνοπτικά στη συνέχεια το έργο των τριών διακεκριμένων αρχαιολόγων:
«Η Δρ. Stocker και ο Δρ. Davis είναι διεθνώς διακεκριμένοι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Σινσινάτι και φημίζονται για το εύρος και τη σπουδαιότητα των αρχαιολογικών τους ανακαλύψεων. Κατά τη συνδιεύθυνσή τους στην ανασκαφή του Ανακτόρου του Νέστορα, στην περιοχή της αρχαίας Πύλου, η ανακάλυψη του τάφου του «Πολεμιστή των Γρυπών» υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την πληρέστερη κατανόηση της ελληνικής προϊστορίας, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις για τη διάδραση του μυκηναϊκού πολιτισμού με τους άλλους πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου την εποχή του ορειχάλκου. Το συνολικό τους ανασκαφικό έργο και η αρχαιολογική τους έρευνα στις περιοχές της Νεμέας, της Κέας και της Μεσσηνίας, καθώς και η γνώση τους για την προϊστορία των νήσων του Αιγαίου, αποτελούν έμπρακτη προσφορά στην ελληνική αρχαιολογία και συμβάλλουν στην ανάδειξη και προβολή διεθνώς του ελληνικού πολιτισμού.
Ο Δρ. Charles K. Williams είναι Επίτιμος Διευθυντής Ανασκαφών Αρχαίας Κορίνθου, της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Η επί 31 έτη παραμονή του στην Ελλάδα, και η αφοσίωσή του έμψυχα και έμπρακτα στο ανασκαφικό έργο στην περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου, τον έχουν κατατάξει στους κορυφαίους αρχαιολόγους διεθνώς, για την ανάδειξη του πολιτισμού μας.
Η αγάπη του για τα ελληνικά έθιμα, για τους ανθρώπους και τη ζωή της ελληνικής επαρχίας, καθώς και η έντονη φιλανθρωπική του δράση, αποτελούν μοναδικά χαρακτηριστικά της φιλελληνικής του προσωπικότητας.
Η συμβολή του στη δημιουργία νέων σύγχρονων χώρων φιλοξενίας των αρχαιολογικών ευρημάτων στην Αρχαία Κόρινθο, αλλά και χώρου συντήρησης και μελέτης για τους φοιτητές, επιστήμονες και ερευνητές που επισκέπτονται την Ελλάδα, αποδεικνύει τη σημαντική του προσφορά διεθνώς για την προβολή του πολιτισμού μας».
Παράλληλα όμως, στο πλαίσιο των εορτασμών του επετειακού έτους 2021 επιδόθηκε από τον πρέσβη μας στο Λονδίνο Ιωάννη Ραπτάκη, ο Μεγαλόσταυρος του Φοίνικα στον Πρόεδρο της κοινωφελούς οργάνωσης Anglo-Hellenic League John Kittmer, ο Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής στον καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Cambridge Paul Cartledge και ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Φοίνικα στον καθηγητή στο London School of Economics Kevin Featherstone.
Το απόγευμα εξάλλου αναμένεται να επιδοθούν από την πρέσβη μας στην Μόσχα Κατερίνα Νασίκα, ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής στον Ειδικό Σύμβουλο του Προέδρου της Ρωσίας για θέματα διεθνούς πολιτιστικής συνεργασίας Mikhail Shvidkoy και ο Ταξιάρχης του Φοίνικα στον παλαιογράφο και κωδικολόγο Boris Fonkich.
Στην τελετή επίδοσης των Παρασήμων στην Προεδρία της Δημοκρατίας παραβρέθηκαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η διευθύντρια της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών της Αθήνας Jenifer Neils, η υπεύθυνη Αρχείων της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών της Αθήνας Ναταλία Βογκέικωφ, η κύρια Ερευνήτρια στον Τομέα Ελληνικής Αρχαιότητας Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη, η έφορος Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, ο βουλευτής Διονύσης Σταμενίτης, ο General Manager της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Παντελής Πάνος, η αρχαιολόγος Nancy Bookidis και ο διευθυντής Ανασκαφών της Αρχαίας Κορίνθου Chris Pfaff.
Διαβάστε επίσης:
Η νύχτα των ηρώων: Ογδόντα χρόνια από το κατέβασμα της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη
Οι κορώνες της Σίας, η μάχη της πινακίδας και τα παπαγαλάκια του Διαδικτύου
Ιερό βασιλικής λατρείας στις Αιγές και ένα αρχαίο ποίημα – Νέα ευρήματα