Εγκαινιάστηκε το 1875 από τον Χαρίλαο Τρικούπη και επί 60 χρόνια αποτέλεσε το επίκεντρο της πολυτάραχης πολιτικής ζωής της χώρας.

Το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, μόνιμη στέγη του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από το 1960, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ελληνική ιστορία και το γεγονός, ότι χρησίμευσε ως μουσείο το διέσωσε από την απαξίωση και την καταστροφή.

1

Όμως, η συνεχής χρήση και το πέρασμα του χρόνου έχουν προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα, που επιβάλουν την συντήρηση και αποκατάσταση του ιστορικού κελύφους του ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.

Αυτός είναι ο στόχος της μελέτης για την συντήρηση, την αποκατάσταση και την αναδιαρρύθμιση του κτηρίου, που υποβλήθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.

Η μετατροπή της Παλαιάς Βουλής σε μουσείο έγινε τη δεκαετία του 1950, αλλά όλες οι προβλέψεις της εποχής για πρόσθετους χώρους, όπως της φύλαξης των αντικειμένων του, της συντήρησης και της παρουσίασής τους -πολλά από αυτά αποτελούν μοναδικά τεκμήρια της ελληνικής ιστορίας – έχουν πλέον εξαντληθεί.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον υπάρχοντα εξοπλισμό, τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις και τα συστήματα φύλαξης των κειμηλίων.

Βλάβες εξάλλου, προκάλεσαν στο κτήριο ο σεισμός του 1981 αλλά πολύ περισσότερο εκείνος του 1999 με αποτέλεσμα να εμφανιστούν ρηγματώσεις στις τοιχοδομές, αποκολλήσεις αλλά και πτώσεις διακοσμητικών στοιχείων της οροφής.

Επισκευές έγιναν φυσικά αλλά είχαν τοπικό χαρακτήρα ενώ, όπως σημειώνεται, δεν έχει αξιολογηθεί συνολικά η δομική συμπεριφορά και  η οικοδομική ιστορία του κτηρίου.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο βήμα της Παλαιάς Βουλής

Τα προβλήματα

Δομικά, οικοδομικά, λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα καθώς και προβλήματα συντήρησης του διακόσμου του κτηρίου εντοπίζονται ωστόσο σήμερα. Αυτά που προτίθεται να επιλύσει η μελέτη έχοντας ως βασικές αρχές τον σεβασμό της αυθεντικότητας του μνημείου και του περιβάλλοντός του και ασφαλώς της λειτουργίας του ως μουσειακού χώρου με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες φύλαξης και προβολής των εκθεμάτων του, της εκ νέου διαρρύθμισης των εκθεσιακών χώρων και της ενεργειακής του αναβάθμισης.

Σημαντική είναι η αναδιαρρύθμιση των εκθεσιακών χώρων με αποκατάσταση της αυθεντικής οργάνωσης της κάτοψης του κτηρίου και με την διάνοιξη και αποκατάσταση των αποφραγμένων αρχικών θυρών των αιθουσών.

Προβλέπεται επίσης η ρύθμιση των ζωνών κίνησης των επισκεπτών, η εξασφάλιση πλήρους προσβασιμότητας και η αναβάθμιση της παθητικής πυροπροστασίας με εξασφάλιση εξόδων διαφυγής σε κάθε στάθμη.

Μεταξύ άλλων μια αίθουσα συνεργασιών και παρουσιάσεων πρόκειται να δημιουργηθεί, όπως επίσης ασφαλείς χώροι φύλαξης στο υπόγειο με πλήρως ελεγχόμενο κλίμα. Γενικότερα εξάλλου, προτείνεται η αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος κλιματισμού της αίθουσας του κοινοβουλίου και του υπερώου.

Η βασική αρχή

Όσον αφορά την δομική αποκατάσταση του κτηρίου, βασική αρχή είναι η διατήρηση όλων των δομικών στοιχείων του, τόσο των αυθεντικών όσο και εκείνων που κατασκευάστηκαν ή επισκευάστηκαν κατά την επέμβαση της δεκαετίας του 1950.

Προβλέπεται πάντως ανακατασκευή της οροφής της αίθουσας του κοινοβουλίου με αποτοίχιση των γύψινων και ξύλινων διακοσμήσεων, που αποτελούν νέες κατασκευές της προηγούμενης επέμβασης, συντήρηση και αποκατάστασή τους και επανατοποθέτησή τους.

Εξάλλου, ο φορέας της μεγάλης ξύλινης στέγης, που διατηρείται στη μορφή που έλαβε λίγο πριν το 1910, θα συντηρηθεί και θα ενισχυθεί ενώ οι ξύλινες στέγες των δύο προπύλων, που δεν είναι προσβάσιμες, θα διερευνηθούν και θα αποκατασταθούν με ανάλογο τρόπο.

Συντήρηση και ενίσχυση προβλέπεται για τις περιμετρικές τοιχοδομές του κτηρίου ενώ οι φέρουσες κατασκευές πατωμάτων και δωμάτων, που αποτελούν σχεδόν στο σύνολό τους ανακατασκευές της δεκαετίας του 1950 με στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος, θα διατηρηθούν, θα επιθεωρηθούν και όπου απαιτηθεί θα επισκευαστούν και θα ενισχυθούν.

Την μελέτη υπογράφει ο αρχιτέκτων αναστηλωτής Κοσμάς Σκαρής με συνεργάτη τον αρχιτέκτονα Χαράλαμπο Κατσιάνο.

Αποτελέσματα αναταραχής μπροστά στο κτήριο
Ο διάκοσμος του κτηρίου που χρήζει συντήρησης

Διαβάστε επίσης:

Παλόμα Πικάσο: Τρυφερές αναμνήσεις από τον Πικάσο με άρωμα πορτοκαλιάς

Περιοδεία Λ. Μενδώνη στην Π.Ε. Πιερίας και εγκαίνια σε χώρους πολιτισμού

Ρεκόρ πώλησης για τον Τιτσιάνο που είχε βρεθεί σε πλαστική σακούλα