Τα πακετάραμε και σας τα στέλνουμε! Στην Εισαγγελία της Νέας Υόρκης βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι ελληνικές αρχαιότητες που έχουν κατασχεθεί στα χέρια του αμερικανού «συλλέκτη» Μάικλ Στάινχαρντ, όπως είχε γράψει το mononews.

Ο κορμός ενός Κούρου, η μινωική λάρνακα, βρίσκονται ανάμεσα στο σύνολο των 47 αρχαιοτήτων που θα επιστραφούν, ενώ μεταξύ των υπολοίπων ξεχωρίζουμε μία χάλκινη προτομή γρύπα, κυκλαδικά αγγεία, ειδώλια και χάλκινα ξίφη, τα οποία προέρχονταν από τη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες (Πάρο, Νάξο), τη Σάμο και τη Ρόδο.

Τα έργα βρίσκονται στη διαδικασία της προσεκτικής και σύμφωνα με την αρχαιολογική πρακτική, συσκευασίας για την μεταφορά τους, οπότε αναμένεται στο προσεχές μέλλον η επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τις φωτογραφίες ανέβασε το υπουργείο Πολιτισμού στην σελίδα του στο facebook, κάνοντας ωστόσο έτσι, μία άστοχη δημοσιοποίηση ενός τόσο σημαντικού γεγονότος.

Ο κορμός του Κούρου ενώ πακετάρεται για να επιστραφεί στην Ελλάδα

Την τριετή έρευνα είχε διεξάγει το Γραφείο της Εισαγγελίας του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, όπου εισαγγελέας είναι ο ελληνικής καταγωγής Μάθιου Μπογκντάνος, ενώ στην ποινική έρευνα είχε συνεισφέρει και ο Έλληνας ερευνητής παράνομων αρχαιοτήτων και κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας δρ Χρήστος Τσιρογιάννης.

Τελικώς ο Στάινχαρντ παρέδωσε τα 180 αρχαία προερχόμενα από έντεκα χώρες του κόσμου (Ελλάδα, Αίγυπτος, Βουλγαρία, Ιράκ, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Λίβανος, Λιβύη, Συρία και Τουρκία). Όπως έγινε γνωστό εξάλλου για την παράνομη διακίνησή τους, ώσπου να φθάσουν στα χέρια του Στάινχαρντ είχαν χρησιμοποιηθεί δώδεκα δίκτυα αρχαιοκαπηλίας.

Χάλκινα ξίφη και άλλα αντικείμενα

Ο 80χρονος Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής πάντως, δεν θα αντιμετωπίσει επί του παρόντος ποινικές διώξεις ως αντάλλαγμα της παράδοσης των συνολικής αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων αρχαιοτήτων, και στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκανε με τις διωκτικές αρχές της χώρας του. Με την ρητή ωστόσο απαγόρευση απόκτησης αρχαιοτήτων ισοβίως, ακόμη και από τη νόμιμη αγορά έργων τέχνης, κάτι που συνιστά μια πρωτοφανή στο είδος της, ποινή.

«Μέγας» συλλέκτης, χορηγός και φιλάνθρωπος μεταξύ άλλων, ο Στάινχαρντ του οποίου η φήμη αμαυρώθηκε οριστικά μετά από την έρευνα και τις αποδείξεις που προσκομίστηκαν, «καταδικάστηκε» στην κοινή γνώμη και για την κυνικότητα και την αρπακτικότητά του όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομιά άλλων λαών.

«Βλέπεις αυτό το κομμάτι;», είχε πει σε έναν ερευνητή της Εισαγγελίας δείχνοντάς του τη μινωική λάρνακα. «Δεν υπάρχει προέλευση για αυτό. Αν δω ένα κομμάτι και μου αρέσει, τότε το αγοράζω».

Η μινωική λάρνακα, 1200 -1400 π.Χ.

Το θράσος του μάλιστα ήταν τέτοιο, που δάνειζε παράνομες αρχαιότητες της συλλογής του για εκθέσεις στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, του οποίου ήταν χορηγός ενώ μία αίθουσα φέρει το όνομά του. Ειρήσθω εν παρόδω πάντως, σχολιασμός δεν υπάρχει από το διάσημο μουσείο, ενώ η απορία πώς εξέθετε έργα, χωρίς να ελέγχει την νομιμότητά τους είναι ένα θέμα…

Να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές έρευνες, στις οποίες συνέδραμε και το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού διεξήχθηκαν και στις έντεκα χώρες ενώ εκδόθηκαν και 17 δικαστικά εντάλματα. Τα στοιχεία που προέκυψαν έτσι, ήταν αδιάσειστα. Όπως, ότι οι 171 από τις 180 αρχαιότητες που κατασχέθηκαν, εμφανίζονταν για πρώτη φορά στα χέρια ατόμων που ήταν διακινητές αρχαιοτήτων και μερικοί από αυτούς είχαν καταδικαστεί για παράνομο εμπόριο.

Κεραμική και ένα χρυσό αντικείμενο

Επίσης οι 101 εμφανίζονταν σε φωτογραφίες, βρώμικες ή και χωρίς συντήρηση. Και οι 100 ήταν καλυμμένες με βρώμικη κρούστα πριν από την αγορά τους από τον Ράιχαρντ. Εξάλλου πολλές είχαν διακινηθεί μετά από εμφύλιες αναταραχές και λεηλασίες.

Διαβάστε επίσης:

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας, χώρας των λιμνών και των ποταμών, αφιερωμένος ο τόμος της Lamda Development

Στίβεν Φράι: Επιστρέψτε τα Γλυπτά στην Ελλάδα και βάλτε αντίγραφα στο Βρετανικό Μουσείο