ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η διάσημη PACE διοργανώνει την πρώτη ψηφιακή έκθεση Chaos του κουρυφαίου Ουρς Φίσερ με NFT κρυπτονομίσματα. Ο Λουκάς Σαμαράς έπεται. Με αυτόν, η μεγαλύτερη (ίσως) γκαλερί μουσείο του κόσμου, εγκαινιάζει την πρώτη πλατφόρμα για πώληση καλλιτεχνικών έργων μόνο με κρυπτονομίσματα. Ήδη έχει δηλώσει ότι δέχεται τη χρήση τους τόσο για φυσική όσο και για ψηφιακή τέχνη.
Εξάλλου, το προοίμιο της έκθεσης Chaos (Χάος) πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο. Τότε η νεότευκτη εφαρμογή (app) δημοπρασιών Fair Warning πούλησε το έργο Chaos #1 Human έναντι 97.700 δολαρίων. Απεικόνιζε τη σύγκρουση αβγού με αναπτήρα. Αλλά η πώληση δημιούργησε ρήξη στη σχέση του Ουρς Φίσερ με την γκαλερί Gagosian του Λάρι Γκαγκόζιαν.
Χάος και παράλογο
Η Pace δεν έχει δημοσιοποιήσει τις τιμές των NFT για τα νέα, σχετικά έργα του Φίσερ. Η έκθεση παρουσιάζει 501 έργα. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την πλατφόρμα Fair Warning του Λόικ Γκάουζερ (Loïc Gouzer) και την πλατφόρμα ψηφιακών αγορών MakersPlace.
Τα έργα μοιάζουν μεταξύ τους. Απεικονίζουν δύο καθημερινά αντικείμενα που συγκρούονται. Από τη σύγκρουση προκύπτει ένας φρικιαστικός συγκερασμός σαν γλυπτό από ανόμοια πλάσματα. 500 έργα θα παρουσιαστούν στη διάρκεια των επόμενων μηνών. Τελικά, το 501 έργο θα αποτελέσει σύνθεση όλων των υπόλοιπων που προηγήθηκαν.
Ας σημειωθεί ότι η ο ελβετός σούπερ σταρ Ουρς Φίσερ, αποτελεί έναν από τους αγαπημένους δημιουργούς του Δάκη Ιωάννου. Αυτή τη στιγμή έργο του παρουσιάζεται στον εκθεσιακο χώρο του ΔΕΣΤΕ, στα Σφαγεία της Ύδρας. Τη συλλογική έκθεση επιμελείται ο διάσημος επιμελητής του New Museum Μασιμιλιάνο Τζιόνι. Επισης, η έκθεση στο ΔΕΣΤΕ της Αθήνας που επιμελείται ο Ανδρέας Μελάς, βασίζεται στις συνθέσεις του Φίσερ.
Στα έργα του το νεομπαρόκ σουρεάλ ταυτίζεται με την ποπ αρτ για να εκφράσει φοβερά τη φθορά και την αταξία της ζωής. Οργανικά και ανθεκτικά υλικά συνδυάζονται για να εκφράσουν την ευαλωτότητα της ύπαρξης μέσα σε ένα άχρονο διηνεκές.
Η έκθεση του ελβετού καλλιτέχνη αποτελεί υιοθέτηση της μόδας των κρυπτονομισμάτων που η Pace από την αρχή αποδέχθηκε με ενθουσιώδη τρόπο. Τώρα επισημοποιεί τη στάση αυτή με τη δημιουργία της νέας της πλατφόρμας. Δέχεται Εθέριουμ (Ethereum) τόσο για φυσικά όσο και για ψηφιακά έργα.
Θα ακολουθήσει έκθεση με κρυπτονομίσματα του καλλιτέχνη ασιατικής καταγωγής Γκλειν Κάινο (Glenn Kaino), επίσης καλλιτέχνη της Pace. Έχει ήδη παρουσιαστεί η καλοκαιρινή έκθεσή της με NFT του βερολινέζου καλλιτέχνη Σάιμον Ντέννι (Simon Denny) Hiding in Plain Sight.
Ο παππούς της ψηφιακής τέχνης
Η πρώτη έκθεση της πλατφόρμας (δεν έχει ακόμη ονομαστεί) θα παρουσιάσει ανατυπώσεις ψηφιακών έργων από το αρχείο του Λουκά Σαμαρά. Πρόκειται για την πρώτη εφόρμηση του 84χρονου στον αχανή και νεοπαγή χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Τα έργα, σύμφωνα με την Pace, θα τιμολογηθούν με οικονομικό τρόπο. Αρχίζοντας από 5000 δολάρια. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα προσφέρονται και ψηφιακές εκτυπώσεις των έργων ως συνοδευτικό με την αγορά των NFT.
Ας σημειωθεί ότι από το 2005, η γκαλερί στη Νέα Υόρκη παρουσίαζε ψηφιακή εγκατάσταση του Λουκά Σαμαρά. Τα έργα παρουσιάζονταν σε οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών αντί για πίνακες πάνω σε τοίχους. Τα κομπιούτερ είχαν τοποθετηθεί σε παράταξη στο χώρο της γκαλερί.
Σύμφωνα με την γκαλερί: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που εγκαινιάζουμε τη νέα πλατφόρμα με τον “παππού της ψηφιακής τέχνης”. Η έκθεση μοιάζει εντελώς συνεπής με τις δημιουργίες του τις τελευταίες δεκαετίες. Η τεχνολογία επιτέλους συμβαδίζει με την πρακτική του. Η επιθυμία του, τα έργα του να καταλαμβάνουν όλο το χώρο, πραγματοποιείται τώρα με τα NFT».
Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και προέδρος της Pace Μαρκ Γκλίμχερ (Marc Glimcher), η πλατφόρμα θα λειτουργεί μέσα από τη διαδικτυακή διεύθυνση της γκαλερί. Δεν θα ανταγωνίζεται άλλες αγορές κρυπτονομισμάτων όπως τη Nifty Gateway (Νίφτι Γκεϊτγουέι) ή τη Rarible (Ρέριμπλ). Θα εξετάζει μάλιστα ανά περίπτωση πιθανές συνεργασίες με άλλες συναλλαγματικές αγορές.
Την πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων θα διευθύνει αρχικά η διευθύντρια πωλήσεων της Pace Κριστιάνα Ίνε-Κίμπα Μπόιλ (Christiana Ine-Kimba Boyle). Θα διευκολύνει τους καλλιτέχνες στην παραγωγή και πώληση ψηφιακών έργων ενώ η γκαλερί θα ελέγχει τις τιμές τους.
«Παρέχοντας τα έργα των καλλιτεχνών μέσα από τη δική μας πλατφόρμα, μπορούμε να βοηθήσουμε τους καλλιτέχνες να τα τιμολογήσουν καταλλήλως. Και να εφαρμόσουμε λιγότερο παρεμβατική πολιτική πωλήσεων από τις άλλες πλατφόρμες», εξήγησε ο Γκλίμχερ.
Ένας τρόπος να αποδειχθούν και πάλι πρωτοπόροι ηγέτες του χώρου. «Παραμένει πάρα πολύ εύκολο να διαθέτει κανείς κρυπτονομίσματα. Τόσο που αναρωτιέσαι δηλαδή γιατί όχι;», κατέληξε ο Γκλίμχερ.
Η Pace ιδρύθηκε το 1960 από τον Άρνι Γκλίμχερ, πατέρα του νυν προέδρου. Διαθέτει εκθεσιακούς χώρους στην ανατολική και δυτική ακτή των ΗΠΑ. Εκπροσωπεί τους σημαντικότερους και πιο πρωτοποριακούς καλλιτέχνες του κόσμου εδώ και εξήντα χρόνια.
Πληροφορίες
Η έκθεση Chaos του Ουρς Φίσερ εγκαινιάζεται στις 21 Ιουλίου. Θα διαρκέσει ως τις 3 Αυγούστου.
Τον Σεπτέμβριο οι ψηφιακές ανατυπώσεις έργων του Λουκά Σαμαρά θα εγκαινιάσουν την πλατφόρμα της PACE για τα κρυπτονομίσματα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας