Με τη φράση, που ένας Άγγλος είχε χαράξει στην Ακρόπολη κατά την εποχή της διαρπαγής  των Γλυπτών του Παρθενώνα «quod non fecerunt Gothi, hoc fecerunt Scotti» (Ό,τι δεν έπραξαν οι Γότθοι, το έπραξαν οι Σκώτοι), απάντησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στις αμετροεπείς δηλώσεις του Βρετανού ομολόγου της Όλιβερ Ντάουντεν. 

«Οι χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Πολιτισμού υποδηλώνουν ότι η φαρέτρα με τα επιχειρήματα, τα οποία υποτίθεται ότι δικαιολογούν την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Λονδίνο, έχει αδειάσει», λέει η κυρία Μενδώνη. Επισημαίνοντας ότι ο Ο. Ντάουντεν επιχειρεί να υποβιβάσει την αξία των μοναδικών αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα συγκρίνοντας το ελληνικό αίτημα με άλλες διεκδικήσεις. 

Όμως, όπως απαντά η ίδια, «η Ελλάδα διεκδικεί μόνον τις διαμελισμένες μορφές της ζωφόρου, των μετοπών και των αετωμάτων του μνημείου-συμβόλου του δυτικού πολιτισμού, οι οποίες απομακρύνθηκαν βιαίως από το μνημείο και την γενέθλια γη. Η Ελλάδα διεκδικεί μόνον τα Γλυπτά του Παρθενώνα, προκειμένου να επανενωθεί το σύνολο του γλυπτού διακόσμου του και να αποκατασταθεί η ακεραιότητα του εξέχοντος αυτού μνημείου».

Γενικότερα εξάλλου ως δηλώσεις ενός ανιστόρητου ανθρώπου μπορεί να χαρακτηρισθούν τα λεγόμενα του Βρετανού υπουργού, που ούτε λίγο ούτε πολύ μιλώντας στους «Times» ξεπέρασε κάθε όριο, διατυπώνοντας το εξωφρενικό ερώτημα «αν τα Γλυπτά θα είχαν επιβιώσει από τους μαινόμενους Ναζί στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

«Ο Όλιβερ Ντάουντεν μη έχοντας τι άλλο να πει, επαναφέρει το επιχείρημα του λεγόμενου φαινομένου «του πακτωλού μαζικών επιστροφών αρχαιοτήτων» από τα, ανά τον κόσμο, Μουσεία στις χώρες προέλευσης τους. Ένα επιχείρημα που δεν υφίσταται, δεδομένου ότι  αυτή τη στιγμή ενώπιον της Ειδικής Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO εκκρεμεί μόνο ένα αίτημα: Το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, που κατατέθηκε το 1984», απαντά η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού.

Ιδιαιτέρως προσβλητική, όμως, είναι και η αναφορά του κ. Ντάουντεν προς τις διεθνείς Επιτροπές για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, όταν τις χαρακτηρίζει εμμέσως μεν, πλην σαφώς ως «θορυβώδη μειονότητα ακτιβιστών» (!) και καλεί τους υπεύθυνους της εθνικής κληρονομιάς και των μουσείων της Βρετανίας να υπερασπιστούν τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας τους.

Διαβάστε επίσης:

Γλυπτά Παρθενώνα: Την επιστροφή τους στην Ελλάδα ζητούν Αμερικανοί βουλευτές

Η άλλη όψη της Επανάστασης: «Ιστορικά ανέκδοτα» για τις μικρές και μεγάλες στιγμές της