ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ολόκληρη τη ζωφόρο του Παρθενώνα με τα τμήματά της που βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά και εκείνα που έκλεψε ο Έλγιν και βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο μπορούμε να δούμε σήμερα, χάρις στην ψηφιακή εφαρμογή που δημιούργησε το Μουσείο Ακρόπολης.
Η ζωφόρος είναι η ανάγλυφη ζώνη, που περιέτρεχε το επάνω μέρος του τοίχου του ναού απεικονίζοντας την πομπή της μεγαλύτερης γιορτής της αρχαίας Αθήνας, τα Παναθήναια. Αναπαρίστανται έτσι σ’ αυτήν 380 ανθρώπινες μορφές, άνδρες και γυναίκες, που εμφανίζονται άλλοτε πεζοί, άλλοτε ιππείς και αρματοδρόμοι, επίσης 200 ζώα αλλά και τα δώρα προς την Αθηνά, προστάτιδα της Αθήνας.
Από το σύνολο της ζωφόρου σώζονται σήμερα 50 μέτρα στο Μουσείο Ακρόπολης και 80 μέτρα στο Βρετανικό Μουσείο, ένας λίθος της στο Λούβρο, καθώς και κάποια θραύσματα διασπαρμένα σε άλλα ευρωπαϊκά μουσεία. Συνολικά το μήκος της ήταν 160 μέτρα αλλά το τμήμα που λείπει εντελώς είναι αυτό που καταστράφηκε από την έκρηξη Μοροζίνι. Οι λίθοι της εξάλλου ήταν 115. Να σημειώσουμε επίσης, ότι βρισκόταν σε ύψος 12 μέτρων.
Τα Παναθήναια ήταν η επισημότερη γιορτή της αρχαίας Αθήνας και γινόταν κάθε τέσσερα χρόνια για να τιμηθεί η πολιούχος της Αθηνά τον μήνα Εκατομβαιώνα, που συμπίπτει με τα τέλη Ιουλίου –αρχές Αυγούστου. Η αίγλη των Παναθηναίων ήταν πανελλήνια, ενώ στο αποκορύφωμά τους, την ημέρα των γενεθλίων της θεάς παραδιδόταν από τον αθηναϊκό λαό στην Αθηνά ένας πέπλος χρυσοκέντητος, που είχαν υφάνει οι αρρηφόροι και οι εργαστίνες, τα νεαρά κορίτσια επιφανών οικογενειών της πόλης.
Η εξαιρετική εφαρμογή του Μουσείου Ακρόπολης συγκεντρώνει φωτογραφίες και περιγραφές όλων των σωζόμενων λίθων της ζωφόρου και ενσωματώνει νέες λειτουργικότητες που την καθιστούν προσβάσιμη σε όλον τον κόσμο και από όλα τα σύγχρονα μέσα και τις πλατφόρμες, ακολουθώντας τις καλές πρακτικές web design και UI/UX (user interaction/user experience). Τόσο το ευρύ κοινό όσο και οι ειδικοί έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μία πλήρη εικόνα του μοναδικού αυτού γλυπτικού συνόλου, μέσω κινητών συσκευών: κινητά τηλέφωνα, tablets, ηλεκτρονικούς υπολογιστές… Η εξερεύνηση της ζωφόρου μπορεί να γίνει μέσα από τις θεματικές ενότητες «Ο Παρθενώνας, Γνωρίστε τη Ζωφόρο, Εξερευνήστε τη Ζωφόρο και Θεματική Περιήγηση». Στις πρώτες δύο ενότητες, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να μάθει γενικά στοιχεία για την ιστορία, τον σχεδιασμό και την κατασκευή της ζωφόρου, ενώ στις δύο επόμενες μπορεί να εξερευνήσει τη ζωφόρο είτε ανά λίθο είτε μέσα από περιήγηση στα επιμέρους θέματά της.
Η εφαρμογή πραγματοποιήθηκε χάρη στην άριστη συνεργασία τριών φορέων: του Μουσείου Ακρόπολης, της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου-ΕΚΤ.
Διαβάστε επίσης:
Αθήνα, η πόλη της σοφίας – Η συναρπαστική ιστορία της από Ιρλανδό συγγραφέα
Από το Μουσείο Ακρόπολης στο Παλέρμο – Η θεά Αθηνά ταξιδεύει και ο «Monde» ζητά τα Γλυπτά
Ζωζώ Λιδωρίκη – Μια Αθηναία του πολιτισμού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οδηγούμε το Leapmotor C10: Ένα παραμύθι με καλό δράκο!
- Κίνα: Στους 126 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στο Θιβέτ
- Μπάιντεν: Μίλησε με τον Τζάστιν Τριντό, εκφράζει την εκτίμησή του για τον Καναδό ηγέτη
- Δίκη για το Γηροκομείο Χανίων: Πήρα τον πατέρα μου από εκεί δεμένο και με υψηλό πυρετό, κατέθεσε η πρώτη μάρτυρας