Με πλήθος δυναμικών ονομάτων από την εγχώρια σκηνή σύγχρονης τέχνης ανοίγει η Ολυμπία Τζώρτζη τη νέα γκαλερί Callirrhoë. Καλλιτέχνες των οποίων η απήχηση δεν περιορίζεται στα ελληνικά σύνορα. Που συνομιλούν ισότιμα με τα διεθνή εικαστικά πεπραγμένα.

Έργα μεταξύ άλλων από τους Αλέξανδρος Σιμόπουλος, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Vassilis H., Γιάννης Βαρελάς, Βασίλης Π. Καρούκ, Κουίν Λάτιμερ, Πάνος Παπαδόπουλος, Νανά Σαχίνη, Μαργαρίτα Μποφίλιου, Σοφία Στέβη, Κυβέλη Ζώη, Ειρήνη Μίγα, Στεφανία Στρούζα, Αμαλία Βεκρή, Γιώργος Τσεριόνης, Κατερίνα Κομιανού και την κολλεκτίβα 3137 (Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμάς Νικολάου, Πάκυ Βλασοπούλου).

Στρούζα (φωτό Αλεξάνδρα Μασμανίδη)

Επιμέλεια, βέβαια, από την Ολυμπία Τζώρτζη. Και παραμένει αξιοσημείωτο ότι κατάφερε να συγκεντρώσει τόσο πολλούς και ακριβοθώρητους καλλιτέχνες σε μία ομαδική έκθεση.

Σε απόσταση αναπνοής από την Ακρόπολη Αθηνών, η Callirrhoë (Καλλιρόη) ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο από την Ολυμπία Τζώρτζη ως ανεξάρτητος χώρος τέχνης. Μέσα από την τέχνη αντανακλά τη φωνή της σύγχρονης, παγκοσμιοποιημένης γενιάς. Λειτουργεί ως πλατφόρμα στοχασμού για τους σύγχρονους δημιουργούς πάνω στα πρωτόγνωρα γεγονότα που βιώνει η ανθρωπότητα.

Ειρήνη Μίγα (φωτό Αλεξάνδρα Μασμανίδη)

Επεξεργασία της τρέχουσας εμπειρίας

Έτσι και η συγκεκριμένη έκθεση, λειτουργεί ως απόπειρα επεξεργασίας της τρέχουσας εμπειρίας, έτσι όπως διαμορφώθηκε τον τελευταίο χρόνο.

Αλλά με έναν ιδιαιτέρως προτότυπο, ζωντανό και γόνιμο τρόπο. Η Ολυμπία Τζώρτζη αποκαλεί την ομαδική έκθεση «εκπομπή Cc», αφού πράγματι πρόκειται για δράση συνεργατική.

Στην εκπνοή αυτού του έτους, πώς συνδιαλλέται κανείς με ό,τι πέρασε αλλά και με ό,τι διαφαίνεται ότι θα έρθει;

Είκοσι τρεις καλλιτέχνες από την Αθήνα καλούνται να συνεισφέρουν ένα έργο σε χαρτί και να επεκτείνουν αυτήν την πρόσκληση σε κάποιον συνάδελφό τους. Έτσι, θα μπορεί και αυτός να συμμετέχει σε μία αυτοσχέδια, αυθόρμητη χαρτογράφηση ενός «ζωντανού» (εικαστικού) δικτύου.

Άποψη της έκθεσης (φωτό Αλεξάνδρα Μασμανίδη)

Πόσο άραγε αποκλίνουμε;

«Όλοι διαφέρουμε από πολλές απόψες και η οπτική μας γωνία αποκλίνει», γράφει η Ολυμπία Τζώρτζη. Ωστόσο, «πρέπει να παραδεχτούμε ότι λόγω των νέων συνθηκών μοιραστήκαμε μια κοινή εμπειρία και αποτκήσαμε μια βαθιά κατανόηση της αλληλεξάρτησής μας».

Στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία έχει πλέον εδραιωθεί αυτή η σύνθετη συνθήκη αλληλεπίδρασης, που προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Το άτομο φαντάζει πλέον ως ασήμαντη και απειροελάχιστη κουκίδα στην άμμο. Ωστόσο, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε άραγε να διατηρήσει την ιδιότυπη ατομικότητά του; Αυτό τουλάχιστον μοιάζει να αποτελεί το ζητούμενο στην έκθεση αυτή.

«Η εικόνα της κοινωνίας και οι κοινωνικές νόρμες (περι)στρέφονται. Μπορούμε να φανταστούμε το να χτίσουμε μια in situ συλλογική συνείδηση βασισμένη στις ατομικές σχέσεις μιας μεγαλύτερης ομάδας, την οποία θα μοιράζεται η πλειοψηφία των προσκεκλημένων καλλιτεχνών;», αναρωτιέται η Ολυμπία Τζώρτζη.

Η χειρονομία της πρόσκλησης

Η χειρονομία της πρόσκλησης διαθέτει συμβολικό χαρακτήρα. Όχι μόνο συνδημιουργεί κανείς μαζί με τον ομότιμό του. Αλλά καλείται να προσθέσει τη δική του ταυτότητα πάνω στο δακτυλικό αποτύπωμα του προκατόχου του. Μία αλληλουχία επικάλυψης και συνύπαρξης που στην ουσία σημαίνει αλληλεγγύη.

Πρόκειται για μία διαδικασία συνυφασμένη με τη συλλογική πρακτική. Ένας τρόπος πράγματι να αισθανθεί κανείς πιο απελευθερωμένος μέσα στα ισοπεδωτικά δεσμά της κοινωνίας. Το άτομο δεν συρρικνώνεται μέσα στον κοινωνικό ιστό αλλά μπορεί να πολλαπλασιάζει και να διαχέει τις ικανότητές του, σαν αναρριχητικό φυτό, σε συνδυασμό με τους άλλους.

Βαρελάς (φωτό Αλεξάνδρα Μασμανίδη)

Πληροφορίες

Cc

9 – 30 Δεκεμβρίου 2021

24/12/2021, 4–6 μμ
28/12/2021, 4–6 μμ
29/12/2021, 4–8 μμ
30/12/2021, 4–8 μμ

Callirrhoë

Καλλιρόης 122
Αθηνα 117 41

Πέμπτη έως Σάββατο 4–8 μμ.

[email protected],
+30 210 9244494

Διαβάστε επίσης Δάφνη Ζουμπουλάκη: Ανοίγει πανιά για την Ωκεανίδα 2021, «τέχνη» στο κύμα