Θέατρο, μουσική, όπερα, ποίηση και χορός. Αλλά και κινηματογράφος, αφιερώματα σε μεγάλους καλλιτέχνες και εικαστικές παρουσιάσεις.

Συνολικά  251 εκδηλώσεις (55 παραγωγές)  σε 111 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία καθώς και σε 38 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Ένα πολιτιστικό πρόγραμμα, που αρχίζει στις 18 Ιουλίου και θα διαρκέσει ως τις 30 Σεπτεμβρίου και που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει, και παρ΄όλα αυτά  πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος στη δύσκολη μετα-κορωνοϊό εποχή. Πρόκειται για τον νέο θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», που παρουσίασε η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη σήμερα το μεσημέρι, μέσω τηλεδιάσκεψης στοχεύοντας «αφ΄ενός να προσφέρουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας αφ΄ετέρου να συνεργαστεί το υπουργείο Πολιτισμού με καλλιτέχνες , που λόγω κορωνοϊού έχουν προβλήματα στην εργασιακή τους απασχόληση», όπως είπε.

Απόδειξη, ότι το 90% περίπου, των καλλιτεχνών που θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα προέρχονται από τον ελεύθερο χώρο του πολιτισμού και συγκεκριμένα περί τους 750 καλλιτέχνες και τεχνικούς και 500 ακόμη άλλων ειδικοτήτων. Ας σημειωθεί μάλιστα, ότι το πρόγραμμα υπήρχε στον σχεδιασμό του υπουργείου Πολιτισμού αλλά η πανδημία τον επέσπευσε και τον διεύρυνε. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν έντεκα πολιτιστικοί φορείς, οι: Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Momus, Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Λύκειο Ελληνίδων και οργανισμός ΝΕΟΝ. Παρόντες στην συνέντευξη μάλιστα ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Γιώργος Κουμενεντάκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης καθώς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του μεγάρου Μουσικής Γιάννης Βακαρέλης.

Η έναρξη θα γίνει με την Λυρική Σκηνή στις 18 Ιουλίου και την διεθνούς φήμης γεωργιανή μεσόφωνο Ανίτα Ρατσβελισβίλι.

Μεταξύ των αφιερωμάτων  της Λυρικής εξάλλου περιλαμβάνονται αυτά στον Μίκη Θεοδωράκη, στον Νίκο Σκαλκώτα αλλά και στον Θεόφραστο Σακελλαρίδη ενώ το Μέγαρο Μουσικής συμμετέχει με 20 παραγωγές κλασικής και σύγχρονης μουσικής σε αρχαιολογικούς χώρους. Θα δοθούν όμως και πολλές συναυλίες παραδοσιακής μουσικής, μεταξύ των οποίων της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου,  του γυναικείου φωνητικού  συνόλου Chórεs της Μαρίνας Σάττι, των Encardia και του μουσικού συνόλου Χρυσέα Φόρμιγξ.

Η Μαρίνα Σάτι

 Το Εθνικό Θέατρο θα συμμετάσχει με τρεις παραγωγές το «Αμάρτημα της Μητρός μου» του Γ.  Βιζυηνού στα αγγλικά,  την «Αθηναίων Πολιτεία» που έχει να κάνει με κείμενα τα οποία αναφέρονται στην περίοδο  που προηγήθηκε της Δημοκρατίας και οι «Ξένοι Περιηγητές» σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Μία ακόμη θεατρική παράσταση είναι αυτή με το «Ημερολόγιο ενός αθέατου εγκλεισμού» σε κείμενο Γιώργου Βέλτσου με την Ρένη Πιττακή.

Το συγκρότημα Encardia

Όλες οι εκδηλώσεις θα έχουν δωρεάν είσοδο, οι θεατές ωστόσο θα καταβάλουν το εισιτήριο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο ή τα μουσεία, ενώ θα ισχύουν φυσικά όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Το κόστος τους ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ. Πρόθεση εξάλλου είναι το πρόγραμμα  « Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», να συνεχισθεί και του χρόνου, έτσι από 1 Οκτωβρίου ως τέλος Νοεμβρίου το υπουργείο Πολιτισμού θα δέχεται μέσω ειδικής πλατφόρμας σχετικές προτάσεις.

Η Ρωμαϊκή Αγορά στην Αθήνα