ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τις περίφημες Σφίγγες της Αμφίπολης θα είναι σε θέση να δουν από κοντά οι επισκέπτες, από το τέλος του χρόνου.
Χάρις στην κατασκευή εξωτερικού κελύφους, που θα προστατεύει το χώρο, η επίσκεψη στον διάσημο Τύμβο Καστά θα μπορεί πλέον να γίνει πραγματικότητα, έστω όσον αφορά το χώρο της εισόδου στο μνημείο, που όπως είναι γνωστό βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Εκεί όπου καταλήγουν 16 σκαλοπάτια.
Με τη στατική μελέτη εφαρμογής και την ηλεκτρομηχανική μελέτη του κελύφους προστασίας, που συζητιούνται σήμερα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ανοίγει ο δρόμος για την εκτέλεση του έργου, καθώς η αρχιτεκτονική μελέτη έχει ήδη εγκριθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Το κέλυφος θα καλύψει το χώρο από τον περίβολο του μνημείου ως και τον πρώτο διαφραγματικό τοίχο, εκεί δηλαδή που βρίσκονται οι Σφίγγες, οι οποίες προστατεύουν την θύρα του τάφου. Η κατασκευή του έχει κριθεί ως απολύτως απαραίτητη, καθώς δεν σώζονται το προστώο και η στέγη, έτσι ο χώρος και τα γλυπτά είναι ευάλωτα απέναντι στις καιρικές μεταβολές. Απαιτούνται λοιπόν σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας τόσο για το τμήμα αυτό, όσο βεβαίως και για ολόκληρο το μνημείο.
Το κέλυφος
Σχεδιασμένο με εντελώς αφαιρετικό τρόπο αυτό το κέλυφος κρατά ωστόσο, τη γεωμετρία και τις διαστάσεις του αρχαίου προστώου αλλά δεν το αντιγράφει. Πρόκειται δηλαδή για μια διακριτική αρχιτεκτονικά κατασκευή, που οφείλει να υπενθυμίζει ότι πρόκειται για ένα αρχαίο μνημείο, εξυπηρετώντας παράλληλα λειτουργικές ανάγκες επίσκεψης: Την δυνατότητα πρόσβασης και θέασης από τον επισκέπτη, με την διασφάλιση επίσης της επίσκεψης από ΑμεΑ, χάρις στην διαμόρφωση ειδικής διαδρομής από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου ως την είσοδο του ταφικού μνημείου.
Γενικότερα οι επισκέπτες θα ξεκινούν από την υπάρχουσα είσοδο του αρχαιολογικού χώρου και ακολουθώντας την δυτική πλευρά του περιβόλου του τύμβου θα κατευθύνονται στην είσοδο του μνημείου. Θα υπάρχει όμως και μία δεύτερη διαδρομή, που θα κατευθύνεται στην κορυφή του τύμβου, όπου έχουν βρεθεί ταφές της Εποχής του Σιδήρου ενώ εκεί υπάρχουν και τα θεμέλια του ταφικού σήματος, που θεωρείται ότι ήταν ο Λέων της Αμφίπολης.
Η θέα εξάλλου από εκείνο το ύψος των 33 μέτρων, που είναι η κορυφή του λόφου είναι ιδιαιτέρως αποσαφηνιστική, καθώς είναι ορατή ολόκληρη η κυκλική χάραξη του μαρμάρινου περίβολου, επίσης η ευρύτερη περιοχή, το Παγγαίο, ο Στρυμόνας, τα όρια της αποξηραμένης λίμνης Κερκινίτιδος και η αρχαία Αμφίπολη. Να σημειωθεί επίσης, ότι το βάθρο με το λιοντάρι είχαν συνολικό ύψος 15,84 μέτρα.
Η ανακάλυψη
Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται οκτώ χρόνια από τον Αύγουστο του 2014, όταν γινόταν γνωστή η ύπαρξη του τάφου της Αμφίπολης, που ανακαλύφθηκε στο εσωτερικό του λόφου Καστά.
Η ανασκαφή είχε αρχίσει από το 2012 από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, περιμετρικά ωστόσο, αποκαλύπτοντας κατ΄ αρχάς τον ισχυρό περίβολο του τύμβου. Δύο χρόνια αργότερα η ίδια είχε εντοπίσει το ταφικό μνημείο, πλάτους 4,50 μ., συνολικού μήκους 24 μ. και ύψους 6 μ. μέχρι τη θόλο του. Εσωτερικά αποκαλύφθηκαν τέσσερις χώροι, διαχωρισμένοι από τρεις διαφραγματικούς τοίχους, από τους οποίους οι δύο πρώτοι είχαν και τοίχους σφράγισης.
Η συνέχιση των ανασκαφών οδήγησε στον πρώτο θάλαμο με τις Καρυάτιδες στο βάθος του σκαλισμένες σε πεσσούς, στον δεύτερο θάλαμο το δάπεδο είναι ένα ψηφιδωτό που απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης ενώ στον τρίτο θάλαμο η μαρμάρινη θύρα του βρέθηκε σπασμένη. Κάτω από αυτόν σε ένα τεχνητό όρυγμα ανακαλύφθηκε μεγάλος τάφος με οστά πέντε ατόμων, εκ των οποίων ένα νεογνό.
Οι λεπτομέρειες είναι πολύ περισσότερες ασφαλώς, αν και η ευρεία δημόσια συζήτηση έκτοτε έχει να κάνει κυρίως με το πρόσωπο για το οποίο είχε κατασκευαστεί αρχικά αυτό το μνημείο, δεδομένου ότι υπήρξαν και άλλες μεταγενέστερες ταφές.
Η ανασκαφέας θεωρεί ότι το μνημείο ήταν αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα, φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και διοικητή του ιππικού των Εταίρων και ότι η κατασκευή του τάφου χρονολογείται στο δεύτερο μιστό του 4ου π.Χ.αιώνα. Και τα δύο ωστόσο αμφισβητούνται από άλλους επιστήμονες.
Διαβάστε επίσης:
Φορέστε έναν Πικάσο! Το νέο μήνυμα της γκαλερί Γκαγκόζιαν
Η μεγαλύτερη πλατεία της αρχαιότητας στη Μεγάλη Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπέρμποκ: Προειδοποιεί την Τουρκία να μην επιτίθεται εναντίον των Κούρδων στη Συρία – Πυρά και κατά του Ισραήλ
- Ζελένσκι: Δεν είμαστε σε θέση να απωθήσουμε τα ρωσικά στρατεύματα από την Κριμαία
- Γαλλία: Έχει αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία προσπαθεί να χειραγωγήσει τους influencers της
- Ερντογάν – Μικάτι: Πρέπει να δράσουμε μαζί ως δύο σημαντικοί γείτονες της Συρίας