Έχει περάσει πάνω από ένας αιώνας όταν βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου αλλά κανείς δεν κατάλαβε τότε την σημασία της.  Η μαρμάρινη πλάκα με κάποια «σκαλίσματα» πάνω της θεωρήθηκε ως εκ τούτου κατάλληλη για να χρησιμοποιηθεί σε πλακόστρωση και έτσι έγινε. Πέρασαν λοιπόν χρόνια  ώσπου επιτέλους να ερμηνευθούν τα «σκαλίσματα» αυτά και να αναγνωρισθεί η αξία της. Η οποία στην δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκεμβρίου μπορεί να φθάσει έως 2 εκατομμύρια δολάρια.

Ο λόγος είναι απλός. Αυτό το κομμάτι μαρμάρου αποτελεί την παλαιότερη ενεπίγραφη πλάκα με τις Δέκα Έντολές! Με χρονολόγηση στην Ύστερη Ρωμαϊκή-Βυζαντινή εποχή (300-800 π.Χ.) φέρει κείμενο στην Παλαιοεβραϊκή γραφή και όπως θεωρείται πιθανό αποσπάσθηκε από την αρχική του θέση -άγνωστο ποια ακριβώς ήταν αυτή –κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών εισβολών μεταξύ του 400 με 600 μ.Χ.  ή το αργότερο στις Σταυροφορίες στα τέλη του 11ου αιώνα.

1

Η πλάκα με τις Δέκα Εντολές

Το πλακόστρωτο

 Η πλάκα, βάρους 52 κιλών και ύψους 6ο εκατοστών ανακαλύφθηκε το 1913 στην νότια ακτή του Ισραήλ σε περιοχή στην οποία  υπήρχαν πρώιμες συναγωγές, εκκλησίες αλλά και τζαμιά. Έμεινε στα αζήτητα όμως, έως το 1943, που πουλήθηκε σε έναν κάτοικο της περιοχής. Στη συνέχεια και ενώ δεν είχε γίνει αντιληπτό το περιεχόμενο του κειμένου χρησιμοποιήθηκε ως πλακόστρωτο στην είσοδο ενός σπιτιού. Καθώς μάλιστα η επιγραφή ήταν στραμμένη προς τα επάνω βρισκόταν διαρκώς εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες και κυρίως στην κίνηση των πεζών, κάτι που προκάλεσε αρκετές φθορές στην επιφάνειά της.

Όπως λέει η Σάρον Λίμπερμαν Μιντζ, ειδική του Sotheby’s για βιβλία και χειρόγραφα του Ιουδαϊσμού, πρόκειται για ένα αντικείμενο μοναδικό στο είδος του. Διευκρινίζοντας ακόμη, ότι  ο σημερινός κάτοχος απέστειλε την πλάκα με όλες τις πληροφορίες προέλευσης.

Να σημειωθεί, ότι οι  Sotheby’s πούλησαν την περασμένο Σεπτέμβριο την παλαιότερη, πληρέστερη εβραϊκή Βίβλο από τη μεσαιωνική Ισπανία, ένα χειρόγραφο 768 σελίδων, ηλικίας 700 ετών, γνωστό ως Βίβλος Shem Tova για 7 εκατομμύρια δολάρια.  Ενώ πέρυσι η παλαιότερη σωζόμενη, σχεδόν πλήρης Εβραϊκή Βίβλος 1.100 ετών άλλαξε χέρια πάλι μέσω του οίκου για 38,1 εκατ. δολάρια.

Διαβάστε επίσης

Ο χρυσός κατακτά τον κόσμο – Από τον Μέγα Αλέξανδρο στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσικό-ακουστικό σύμπαν του Αθανάσιου Αργιανά στο Μέγαρο Μουσικής

Αρχαία έργα με άλλο μάτι – Έκθεση της Κικής Βουλγαρέλη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο