ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Πλάτωνας, η Νεφερτίτη, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι αλλά και ο Άντι Γουόρχολ και ο Ντέιβιντ Μπάουι ταξιδεύουν στη Σελήνη. Κι αν το σκάφος, που θα τους μεταφέρει, δεν κατόρθωσε να εκτοξευθεί χθες, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, και σήμερα …μέρα είναι. Γιατί τα έργα του Τζεφ Κουνς με τα ονόματα 125 γήινων προσωπικοτήτων βρίσκονται ήδη σ’ αυτό, οπότε αναμένουν την προσεχή άφιξη στον δορυφόρο της Γης.
Όλο αυτό το τολμηρό και φιλόδοξο -ίσως και ματαιόδοξο- εγχείρημα έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια από τον διάσημο εικαστικό καλλιτέχνη, που στοχεύει στο άνοιγμα των ορίων του και σε άλλους κόσμους. Αρχής γενομένης από τη Σελήνη, όπου μπορεί να μην υπάρχουν ακόμη μουσεία ή γκαλερί, είναι πιθανόν όμως, να την επισκέπτονται εξωγήινοι. Να μην έχουν κάτι να δουν;
Έτσι, αν όλα πάνε καλά, σύντομα θα υπάρξει και εκεί, σύγχρονη τέχνη, εκπροσωπούμενη από τον Τζεφ Κουνς. Συγκεκριμένα η δημιουργία του «Moon Phases», που θα γίνει το πρώτο εξουσιοδοτημένο έργο τέχνης, που θα φτάσει στο φεγγάρι. Άλλωστε «Οι διαστημικές εξερευνήσεις, μας επισήμαναν την ικανότητά μας να υπερβαίνουμε τους κοσμικούς περιορισμούς, ως μια υπενθύμιση των δυνατοτήτων μας να εξερευνούμε το άγνωστο αναζητώντας τη θέση μας στο απέραντο σύμπαν», όπως έχει δηλώσει ο ίδιος.
Οι διάσημοι της Σελήνης
Η ιδέα για το έργο «Moon Phases» δημιουργήθηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου τέσσερα χρόνια σε συνεργασία με την επιστήμονα και σχεδιάστρια Σαντέλ Μπάιαρ. Πρόκειται για μία συλλογή από 125 μοναδικά έργα τέχνης, που επικεντρώνονται στη Σελήνη ως σύμβολο της ανθρώπινης περιέργειας και της επιθυμίας για κατάκτηση του διαστήματος. Κάθε ένα από αυτά τα έργα αποτελείται από τρία στοιχεία: Ένα γλυπτό που θα εγκατασταθεί στη Σελήνη στο διηνεκές, ένα αντίστοιχο, που θα παραμείνει στη Γη και ένα NFT, που αντιστοιχεί με τα γλυπτά στη Σελήνη και τη Γη.
Κάθε έργο εξάλλου, αντιστοιχεί σε μια ξεχωριστή φάση του κύκλου της Σελήνης, και ειδικότερα, 62 από αυτά την απεικονίζουν, όπως φαίνεται από τη Γη, 62 όπως φαίνεται από διαφορετικά σημεία στο διάστημα ενώ ένα παρουσιάζει μία έκλειψη Σελήνης.
Οι διαστάσεις τους είναι πολύ μικρές, μόλις μιας ίντσας το καθένα –μινιατούρες δηλαδή- και συνδέονται με διάφορες ιστορικές προσωπικότητες, που έχουν διακριθεί για τα επιτεύγματά τους. Ανάμεσά τους, εκτός από τους προαναφερόμενους, ο Γαλιλαίος, ο Μότσαρτ, η Αρτεμισία Τζεντιλέσκι, ο Γκαμπριέλ Γκαρθία Μάρκες, ο Μαχάτμα Γκάντι, η Σότζερνερ Τρουθ (αφρο-αμερικανίδα ακτιβίστρια για την κατάργηση της δουλείας και τα δικαιώματα των γυναικών) και όποιος άλλος κρίθηκε άξιος κατά τον Κουνς να επιβιβαστεί στο σκάφος.
Τα ονόματά τους μάλιστα, εμφανίζονται μεμονωμένα μπροστά από τα γλυπτά, καθώς με αυτόν τον τρόπο, ο καλλιτέχνης θέλησε να τιμήσει μερικές από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του παρελθόντος «για να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές», όπως λέει.
Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς
Το σημείο προσσελήνωσης είναι ο κρατήρας Malapert A. περίπου 185 μίλια από το νότιο πόλο της Σελήνης, όπου και θα παραμείνουν τα έργα ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο του Artemis Accords (συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και άλλων κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, που διασφαλίζει την προστασία ιστορικά σημαντικών τοποθεσιών και αντικειμένων στο διάστημα).
Το «Moon Phases» βρίσκεται στο σεληνιακό σκάφος Nova-C Odysseus, που θα προωθηθεί στο διάστημα από έναν πύραυλο Falcon 9, ο οποίος σχεδιάστηκε από το SpaceX του Έλον Μασκ. Το αεροσκάφος, που σχεδιάστηκε από την ιδιωτική αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Intuitive Machines θα αναχωρήσει από τον Διαστημικό Σταθμό Kennedy της NASA στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα για ένα ταξίδι οκτώ ημερών. Όσο για την καθυστέρηση οφείλεται, όπως ανακοινώθηκε σε τεχνικά προβλήματα, που σχετίζονται με το καύσιμο του πυραύλου.
Αν τα καταφέρει μάλιστα, να ολοκληρώσει την αποστολή του, θα γίνει το πρώτο διαστημικό σκάφος των ΗΠΑ που προσγειώνεται ανέπαφο στη Σελήνη εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια! Από την προσγείωση του Apollo 17, το 1972, συγκεκριμένα. Άλλωστε το ταξίδι έχει τους κινδύνους του. Πριν από λίγες εβδομάδες, το αμερικανικό σκάφος Peregrine απέτυχε να φτάσει στο φεγγάρι λόγω διαρροής καυσίμου και αντ’ αυτού τυλίχτηκε στις φλόγες πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Αλλά τον περασμένο μήνα, η Ιαπωνία έγινε το πέμπτο έθνος που προσσεληνώθηκε επιτυχώς.
Διαβάστε επίσης
Ένας Μέγας Αλέξανδρος με άρωμα ριάλιτι – Οι ιστορικές ανακρίβειες στη σειρά του NETFLIX
Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη… Ζευγάρια στη ζωή και στην τέχνη
Πότε άρχισαν οι γυναίκες να βάφουν τα χείλη τους κόκκινα; Το αρχαιότερο κραγιόν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση