ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Η Ιστορία είναι σαφής: Σ’ αυτόν οφείλεται η νικηφόρα έκβαση της ναυμαχίας της Σαλαμίνας.
Σ’ αυτόν, που με την πειθώ, την επιμονή του, αλλά και με τη στρατηγική του, έδιωξε τους Πέρσες από την Ελλάδα. Δίκαια, λοιπόν, ο Θεμιστοκλής έχει την τιμητική του φέτος κι αυτές τις μέρες ειδικά, που γιορτάζονται τα 2.500 χρόνια από εκείνη την ιστορική νίκη.
Για το σκοπό αυτό ετοίμασε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τη μεγάλη επετειακή έκθεση «Οι Μεγάλες Νίκες. Στα Όρια του Μύθου και της Ιστορίας». Και για τον ίδιο λόγο, το μοναδικό πορτρέτο του Θεμιστοκλή που έχει διασωθεί από την αρχαιότητα, έφθασε πριν μερικές ημέρες από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Όσια της Ιταλίας (Parco Archeologico di Ostia Antica, Museo Οstiense) στο δικό μας Εθνικό Αρχαιολογικό.
Πρόκειται για μία μαρμάρινη προτομή του πολιτικού και στρατηγού της αρχαίας Αθήνας, που δημιουργήθηκε κατά τη Ρωμαϊκή εποχή ως ακριβές αντίγραφο του πρωτότυπου, προσφέροντάς μας σήμερα την μοναδική δυνατότητα της «γνωριμίας» με ένα σπουδαίο ιστορικό πρόσωπο: Τον θεμελιωτή της ναυτικής δύναμης των Αθηνών και κύριο συντελεστή της νίκης.
Την διαδικασία της από-συσκευασίας και του στησίματος της προτομής του Θεμιστοκλή στην έκθεση κατέγραψε, μάλιστα, με το κινητό της τηλέφωνο η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, κυρία Μαρία Λαγογιάννη και την μοιράζεται με το κοινό του μουσείου. Μια ευκαιρία, συν τοις άλλοις, για να δει ο πολύς κόσμος τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζονται τα αρχαία εκθέματα, την προσοχή και τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία τους.
Στην έκθεση, που δεν περιορίζεται μόνον στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, στις 29 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ., αλλά εξετάζει και το «πριν» και «μετά» από αυτήν, δηλαδή την μάχη του Μαραθώνα, που προηγήθηκε δέκα χρόνια πριν (490 π.Χ.) και την μάχη των Πλαταιών, που ακολούθησε, περιλαμβάνονται περισσότερα από τα εκατό αρχαία έργα.
Εκτός από αυτά που κατέχει το Εθνικό Αρχαιολογικό, προέρχονται μάλιστα και ως δάνεια από διάφορα ελληνικά και ξένα μουσεία. Τα αρχαία τεκμήρια, εξάλλου, που αναδεικνύουν πτυχές του νικηφόρου αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών συνοδεύονται και από νεότερα έργα, με σκοπό να καταδείξουν τη σημασία που είχαν οι συγκεκριμένες νίκες της αρχαιότητας, αλλά και τον αντίκτυπό τους στα νεότερα χρόνια.
Όπως λέει χαρακτηριστικά η κυρία Λαγονιάννη, οι Νίκες στη διαχρονία της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού έχουν την αρχή τους στην αρχαιότητα και συνέχεια που φθάνει στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Η έναρξη της έκθεσης, που είναι πανέτοιμη, όπως και οι κατάλογοί της, λόγω των γενικότερων προβλημάτων εκ του covid-19, θα γίνει στις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.
Δείτε τη διαδικασία παραλαβής και στησίματος της προτομής του Θεμιστοκλή:
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναστάσιος Αλβανίας – Ευχές Χριστουγέννων: Η κορυφαία αυτή δεσποτική εορτή φωτίζει την καρδιά με γαλήνη
- ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό