ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ήταν ένας από τους διασημότερους συλλέκτες ρολογιών στον κόσμο. Κάτοχος του ρολογιού που για 56 χρόνια, από το 1933 ως το 1989 ήταν το πιο περίπλοκο που είχε κατασκευαστεί ποτέ.
Περιελάμβανε άλλωστε 24 λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου ενός ουράνιου χάρτη που εμφάνιζε τα αστέρια του Γαλαξία πάνω από το σπίτι του στο Μανχάταν, στο νούμερο 834 της Fifth Avenue. Ήταν το περίφημο Supercomplication της Patek Philippe και κάτοχός του ο Χένρι Γκρέιβς Τζ. πάμπλουτος τραπεζίτης και προστάτης της συγκεκριμένης κορυφαίας εταιρείας κατασκευής ρολογιών πολυτελείας.
Αλλά και γνωστός επίσης για την διαμάχη του με τον επίσης συλλέκτη ρολογιών και κατασκευαστή αυτοκινήτων Τζέιμς Γουόρντ Πάκαρντ . Όταν λοιπόν ρολόγια του Χένρι Γκρέιβς Τζ. βγαίνουν σε δημοπρασία, όπως θα συμβεί σε λίγες μέρες, στις 27 Νοεμβρίου, στην πώληση που θα γίνει από τους Christie’s στο Χονγκ Κονγκ, τα βλέμματα όλων των συλλεκτών είναι στραμμένα εκεί.
Υπό την προϋπόθεση βεβαίως, ότι είναι διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά στο χέρι στην τσέπη και να καταβάλλουν μερικά εκατομμύρια για την απόκτησή τους. Γιατί τα δύο δημοπρατούμενα ρολόγια εκτιμώνται από 1.350 ως 2.700 εκατ. ευρώ, το καθένα φυσικά.
Σε μια εποχή όμως, που οι κόπιες, ορισμένες από αυτές μάλιστα άριστης ποιότητας παρά τη μηδαμινή αγοραστική τους αξία, έχουν καταλάβει τον πλανήτη, η απόκτηση ενός αυθεντικού ρολογιού με ιστορία δεν παύει να αποτελεί πρόκληση.
Όλα άρχισαν ή μάλλον τότε μπήκε ο θεμέλιος λίθος για τον μύθο που δημιούργησε το συγκεκριμένο ρολόι της Patek Philippe, λόγω του ανταγωνισμού ανάμεσα στους δύο συλλέκτες για την μεγαλύτερη προσφορά, προκειμένου να κατασκευαστεί το πιο πρωτοποριακό τεχνικά ρολόι ως εκείνη τη στιγμή.
Η νίκη δόθηκε στον Γκρέιβς που είχε προσφέρει 15.000 δολάρια, πέντε φορές περισσότερα από το ποσό του αντιπάλου του ενώ το ρολόι χρειάστηκε οκτώ χρόνια για να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί.
Ήταν το Patek Philippe Supercomplication, που παρέλαβε στις 19 Ιανουαρίου του 1933. Ένα ρολόι που από τότε έχει πουληθεί τρεις φορές. Πρώτα στο Time Museum στο Νόρφολκ του Ιλινόις, στη συνέχεια σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη όπου κατακυρώθηκε προς 11.002.500 δολάρια (τιμή ρεκόρ) στον Σεΐχη Σαούντ μπιν Μοχάμεντ Αλ-Θάνι του Κατάρ και τέλος το 2014 στην Γενεύη όπου κατέρριψε κάθε ρεκόρ ρολογιού που έχει δημοπρατηθεί ποτέ, αφού πουλήθηκε 24 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Γκρέιβς όμως δεν αρκέστηκε στο ένα ρολόι, αλλά από το 1922 ως το 1951 παρήγγειλε συνολικά 30, από τα οποία γνωστά σήμερα είναι 15, τα περισσότερα εκ των οποίων στο Μουσείο Patek Philippe στη Γενεύη.
Οικογένεια τραπεζιτών
Γόνος επιφανούς τραπεζικής οικογένειας του 19ου αιώνα ο Χένρι Γκρέιβς Τζ. είχε γεννηθεί το 1868 στο Όραντζ του Νιου Τζέρσεϊ. Έδρα του ήταν η Νέα Υόρκη, τόσο ο ίδιος όμως όσο και η σύζυγός του Φλόρενς είχαν πολλά ακίνητα σε δημοφιλή μέρη της πολιτείας.
Ο πατέρας του ήταν ιδρυτής και συνεργάτης της τραπεζικής εταιρείας Maxwell & Graves ενώ ο ίδιος κέρδισε εκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικές εργασίες και στους σιδηροδρόμους. Ήταν επίσης συλλέκτης έργων τέχνης, κυρίως χαρακτικών, μάλιστα το έργο «Αδάμ και Εύα» του Ντύρερ, το είχε πουλήσει το 1936 για 10.000 δολάρια, ποσό τεράστιο για την εποχή.
Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ωστόσο, λάτρευε τα ρολόγια, ιδιαίτερα αυτά που κατασκευάζονταν από την Patek Philippe, τον ελβετικό γίγαντα ωρολογοποιίας, διάσημο για την ακρίβεια και το στυλ των πολυτελών ρολογιών του, τους επιφανείς πελάτες του και κατά συνέπεια τις υψηλές τιμές του. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι η εταιρεία χρησιμοποιούσε τους λαμπρότερους τεχνίτες, μαθηματικούς και αστρονόμους για την κατασκευή των ρολογιών της.
Η προστασία που απολάμβανε εξάλλους από τον Γκρέιβς δεν είχε μείνει χωρίς αντάλλαγμα, γιατί όπως φαίνεται η εταιρεία αυτή τον βοήθησε να επιβιώσει επιχειρηματικά μετά το κραχ της Wall Street του 1929.
Μία από τις πρώτες παραγγελίες του Γκρέιβς στην Patek Philippe ήταν ένα χρυσό ρολόι χειρός επαναλαμβανόμενου λεπτού, το οποίο απέκτησε στις 16 Ιουνίου 1928 , αφού είχε διασχίσει τον Ατλαντικό με το «RMS Olympic» το αδελφό πλοίο του Τιτανικού προκειμένου να υπογράψει την τελική συμφωνία για το Supercomplication.
Μότο της οικογένειας Γκρέιβς ήταν το απόφθεγμα του Κικέρωνα «Esse Quam Videri», δηλαδή «Να είσαι παρά να φαίνεσαι» και αυτό ακριβώς αναγράφεται στην πίσω όψη του ρολογιού μαζί με το έμβλημα των Γκρέιβς (Το 2019 πουλήθηκε από τους Christie’s στη Γενεύη προς 4,360 εκατ. ευρώ).
Ήταν το πρώτο ρολόι χειρός άλλωστε με επαναλαμβανόμενα λεπτά που κατασκευάστηκε από την εταιρεία, δεδομένου ότι επρόκειτο για μία νέα εφεύρεση ακόμη.
Με μήκος σχεδόν 4 εκατοστά, το χρυσό ρολόι ήταν τεράστιο, ακόμη και με τα σημερινά πρότυπα. Ενώ ο ήχος του μηχανισμού επανάληψης των λεπτών είχε βελτιωθεί κάπως από την χρήση του χρυσού που έχει μία σχετική απαλότητα και ευκαμψία σε σύγκριση με την πλατίνα. Ο Γκρέιβς πάντως είναι γνωστό, ότι το είχε όντως φορέσει.
Η δημοπρασία
Πέντε χρόνια αργότερα, ο Γκρέιβς παρήγγειλε ένα πλατινένιο ρολόι τσέπης, το οποίο στη συνέχεια συμμετείχε στον Διαγωνισμό Χρονισμού του Αστρονομικού.
Παρατηρητηρίου της Γενεύης του 1933 όπου και κέρδισε το πρώτο βραβείο με ρεκόρ 872,2 πόντων. Παραδόθηκε στις 29 Ιουλίου 1935 και στο πίσω μέρος του ήταν επίσης χαραγμένο το οικόσημο και το μότο του κατόχου του.
Το 1946 εξάλλου, 13 χρόνια μετά την αγορά του Supercomplication, ο Γκρέιβς παρήγγειλε ένα ακόμη εξαιρετικά πολύπλοκο ρολόι, συγκεκριμένα ένα χρυσό ρολόι χειρός 18 καρατίων, χρονογράφο κλάσματος του δευτερολέπτου με αριθμούς Breguet, το οποίο απέκτησε ένα χρόνο αργότερα. Η εκτίμησή του τώρα στην δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ είναι περίπου 1.342 ως 2.700 εκατ, ευρώ.
«Είναι ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια μιας εξαιρετικής ιδιωτικής συλλογής ρολογιών, με την ισχυρότερη προέλευση», όπως λέει ο Άλεξ Μπίγκλερ, δεδομένου μάλιστα ότι προσφέρεται από το εγγονό του Γκρέιβς, τον Ρέτζιναλντ Φούλερτον Τζ.
Ο τελευταίος συμπλήρωσε τη συλλογή του παππού του με ένα ακόμη ρολόι που επίσης βγαίνει στην δημοπρασία: Ένα χρυσό ρολόι χειρός 18 καρατίων, με ημερολόγιο αλλά και τις φάσεις της σελήνης, κατασκευής 1951. Εκτίμηση, από 1.478 ως 2.632 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Η ιστορία της Μεταπολίτευσης – Από την Alpha Bank και το Μουσείο Μπενάκη
Από μοντέλο, ζωγράφος: Η επαναστάτρια Σουζάν Βαλαντόν στο Barnes Foundation
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σύγχρονο εκπαιδευτικό εξοπλισμό αποκτούν η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας και η Σχολή Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων Μακεδονίας
- Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες και συμβιβασμούς στην Ουκρανία – Το Ισραήλ, «κύριος ωφελούμενος» από την κατάσταση στην Συρία
- Apple: Με επένδυση ύψους $1 δισ. λήγει τη «διαμάχη» με την Ινδονησία – «Μήλον» της Έριδος το iPhone 16
- Οικονόμου: Πρόγραμμα 1,5 δισ. ευρώ δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλοτε-Το 2027 ο σιδηρόδρομος δεν θα έχει καμία σχέση με σήμερα