ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνη με τους καιρούς, η μεγαλύτερη (και πιο παλιά) φουάρ σύγχρονης τέχνης της πρωτεύουσας Art Athina, πρόκειται να ανοίξει τις ψηφιακές πύλες της εντός ολίγου με τη συμμετοχή τουλάχιστον πενήντα πέντε εγχώριων και ξένων γκαλερί στην πλατφόρμα Αrt Athina Virtual. Όπως άλλωστε πλέον είθισται στον εικαστικό χώρο, τον μόνο που επιβιώνει μετά την επέλαση της υγειονομικής κρίσης που έχει «γονατίσει» τους πιο παραδοσιακούς και λαοφιλείς καλλιτεχνικούς τομείς, όπως το θέατρο.
Στη διαδικτυακή ύπαρξη της αθηναϊκής φουάρ, φιλότεχνοι και συλλέκτες θα περιηγηθούν στις αίθουσες των γκαλερί που έχουν στηθεί με την πιο σύγχρονη τεχνολογία ώστε η εμπειρία να προσιδιάζει όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα (με υπερσύγχρονα ζουμ επί παραδείγματι). Τόσο φυσική θέλησαν να καταστήσουν την επίσκεψη αυτή οι διοργανωτές που ο φωτισμός στις αίθουσες αλλάζει από το πρωί ως το βράδυ.
Ποιος θα το φανταζόταν; Ωστόσο πλέον ο κόσμος θα μπορεί να πραγματοποιήσει τη βόλτα του μέσα από τον υπολογιστή, την ταμπλέτα, το έξυπνο τηλέφωνό του και επιπλέον δωρεάν επί εικοσιτετράωρης βάσης και τις επτά ημέρες της εβδομάδας σε όλη τη διάρκειά της.
Τα ψηφιακά περίπτερα των διαφόρων αιθουσών τέχνης σε αυτήν την εύχρηστη πλατφόρμα τιτλοφορούνται Viewing Rooms. Επιτρέπουν την επικοινωνία όχι μόνο με το εγχώριο κοινό αλλά και με το διεθνές στερέωμα. Η πλατφόρμα υποστηρίζει επίσης και την αναπαραγωγή video, ηχητικών εγκαταστάσεων και έργων ψηφιακής τέχνης.
Συμμετέχουν μεγάλες και μικρές γκαλερί συμβάλλοντας με τον δικό τους τρόπο στο εικαστικό ψηφιδωτό της πόλης, άλλοτε με πιο καθιερωμένους καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης (που τείνουν να θεωρηθούν κλασικοί), και άλλοτε πάλι συστήνοντας την απόλυτη πρωτοπορία όπως επικοινωνείται και στο διεθνές στερέωμα.
Ο χάρτης των ελληνικών γκαλερί αποδεικνύει ότι δεν υστερεί εν συγκρίσει με τις μεγάλες χώρες της δυτικής Ευρώπης. Αντιθέτως, η έλληνες συλλέκτες έχουν αποδειχθεί σε διαχρονικά ανθεκτικό και στιβαρό χαρακτηριστικό της αστικής κοινωνίας.
Ανάμεσα στους δημιουργούς που το κοινό θα συναντήσει στους ψηφιακούς διαδρόμους της διακρίνεται ο Πάνος Τσαγκάρης στην Kalfayan, ο Θάνος Τσίγκος στην γκαλερί Έρση, η φωτογραφία της Nan Goldin (Ναν Γκόλντιν) εννοείται από τη γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή, το ψηφιακό βίντεο της Therese Henningsen (Τερέζ Χένινγκσεν) από τη Rodeo Gallery, ο Michael Berilacqua (Μάικλ Μπεριλάκουα) από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, η ομαδική της Citronne Gallery (Αθήνα Πόρος) με τους Γιάννης Αδαμάκο, Κρις Γιανάκο, Μάκη Θεοφυλακτόπουλο, Αλέκο Κυραρίνη, Γιώργο Λάππα, Νίκος Μάρκου, το βίντεο Αμπράμοβιτς με τον επί δωδεκαετίας σέρβο σύντροφό της με την κωδική ονομασία ULAY (Ουλάι) από την Kappatos Gallery, η Καπεζάνου στην γκαλερί Evripides, Chryssa στον Μιχαλαριά, Αλεξάνδρα Ρουσσοπούλου στη Nitra Gallery (Αθήνα Θεσσαλονίκη), η νοτιοαφρικανή Selma Parlour (έχει παρουσιαστεί και στη Saatchi) στη Δύο Χωριά, η βελγίδα Νελ Άρτς στην γκαλερί Eleni Koroneou, ο γάλλος Ρομέν Καντιγιόν (Romain Cadilhon) στην Zoumboulakis Galleries, ο Κορνήλιος Γραμμένος στην Ekfrasi της Γιάννας Γραμματοπούλου.
Ας σημειωθεί ότι η τελευταία προεδρεύει στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης της Art Athina με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Σταματία Δημητρακοπούλου. H υλοποίηση της πλατφόρμας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Εξίσου αξιοσημείωτα έργα τέχνης (από διάφορες εκφραστικές πτυχές) παρουσιάζουν όλες οι γκαλερί αλλά ο κατάλογος των πενήντα πέντε και παραπάνω αιθουσών παραμένει μακρύς για να μνημονευτούν εν συνόλω σε αυτή την ευσύνοπτη παρουσίαση. Επιγραμματικά οι υπόλοιπες: a.antonopoulou.art (Αθήνα), Agathi Kartalos (Αθήνα), Alibi Gallery (Αθήνα), Allouche- Benias Gallery (Αθήνα) Alma Contemporary Art Gallery (Αθήνα- Τρίκαλα), Anat Egbi (Λος Άντζελες) ANNA PAPPAS GALLERY (Μελβούρνη-Αθήνα), Argo Gallery (Αθήνα), Αrt Appel Gallery (Aθήνα), Art Zone 42, (Αθήνα), Astrolavos Art Galleries (Αθήνα), Αthens Art Gallery (Αθήνα), Bel Ami (Λος Άντζελες), Bernier/Eliades Gallery (Αθήνα), Calicoon Fine Arts (Νέα Υόρκη), Carwan Gallery Athens (Πειραιάς), Cask Gallery (Λάρισα), Cheapart (Αθήνα), Crux Gallerie (Αθήνα), Cube Gallery (Πάτρα), DL Gallery (Πειραιάς), Donopoulos International Fine Arts (Θεσσαλονίκη), Edel Asanti (Λονδίνο), Eleftheria Tseliou Gallery (Αθήνα), ENIA Gallery (Πειραιάς), Epsilon Art Gallery (Λουτράκι),Foxy Production (Νέα Υόρκη), Gallerie Krinzinger (Βιέννη), Gallery “7” (Αθήνα), Gallery Art Prisma (Πειραιάς), Genesis Gallery (Αθήνα), Ikastikos Kiklos Sianti (Αθήνα), In Lieu (Λος Άντζελες), Lola Nikolaou Art Gallery (Θεσσαλονίκη), Nitra Gallery (Αθήνα-Θεσσαλονική), Papatzikou Gallery (Βέροια), PeriΤechnon Karteris (Αθήνα), Real Pain Fine Arts (Λος Άντζελες), (Αθήνα), Skoufa Gallery (Αθήνα), Sophie Tappainer (Βιέννη),Tanya Leighton (Βερολίνο), Τechnohoros Art Gallery (Αθήνα), The Breeder (Αθήνα), Union Pacific (Λονδίνο), Zeller Van Almsick (Βιέννη), Zina Athanassiadou Gallery (Θεσσαλονίκη).
Η Αrt Athina Virtual πλασιώνετια από τις κλασικές παράλληλες δράσεις: Τalks, Performances, το αφιέρωμα στο Video και την παρουσίαση ανεξάρτητων χώρων τέχνης υπό τον τίτλο Projects: Ανεξάρτητοι χώροι τέχνης από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα κληθούν να παρουσιάσουν διαδικτυακά projects αποκλειστικά για την Αrt Athina Virtual. Συμμέτεχουν οι Aetopoulos, Ανδρέας Μελάς, Arch, Intermission, Radio Athènes, Serapis, Vernon Gardens.
Αναλυτικότερα σχετικά με τις υπόλοιπες παράλληλες δράσεις:
Talks: Οι ομιλίες της Αrt Athina Virtual θα έχουν την δική τους πλατφόρμα, συνδεδεμένη με την κεντρική ιστοσελίδα και με δυνατότητα αναπαραγωγής σε όλους τους διαύλους επικοινωνίας της έκθεσης. Το πρόγραμμα, που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Φωκίδη, θα βασιστεί σε θεματικούς άξονες με επίκεντρο τους καλλιτέχνες, τους συλλέκτες, τις γκαλερί και τους θεσμικούς φορείς και στις συζητήσεις αυτές θα τεθούν μεταξύ άλλων προβληματισμοί γύρω από τη σύγχρονη τέχνη μέσα από στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας.
Στο πλαίσιο της ενότητας Talks θα παρουσιαστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε για τρίτη χρονιά φέτος από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο της Art Athina. Το πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε από την καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Athina, Σταματία Δημητρακοπούλου, απευθύνεται σε φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εικαστικούς και θεωρητικούς, και στόχο έχει να τους πληροφορήσει, να τους εμπνεύσει και να τους προετοιμάσει για την εισαγωγή τους στον χώρο της τέχνης.
Performance: “Ενδείξεις εγγύτητας” είναι ο τίτλος του προγράμματος Performance της Αrt Athina Virtual υπό την επιμέλεια της Mαρίνας Φωκίδη, το πρόγραμμα, φιλοδοξεί να παρουσιάσει νέες παραγωγές καθώς και ιστορικές performances. Συνολικά είκοσι τέσσερις καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό – μεταξύ άλλων οι Λήδα Παπακωνσταντίνου, Θάλεια Χιώτη, Πάνος Χαραλάμπους, Νίκος Τρανός, Νίκος Ναυρίδης, Μαίρη Ζυγούρη, Άγγελος Σκούρτης, Γιώργος Σαπουντζής, Γεωργία Σαγρή, Liliane Lijn, Γιάννης Βαρελάς, Βασίλης Καρούκ- συμμετέχουν με έργα τους που καλύπτουν ένα χρονικό εύρος 21 ετών.
Video: Στην ψηφιακή πραγματικότητα το πρόγραμμα Video επιστρέφει στον ψηφιακό κόσμο από όπου προέρχεται. Θα περιλαμβάνει βίντεο καλλιτεχνών- μεταξύ των οποίων η Μαρίνα Αμπράμοβιτς και ο Ουλάι, ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης, η Λουκία Αλαβάνου, η Λητώ Κάττου και ο Γιώργος Δρίβας – επιλεγμένα σε συνεργασία με φορείς και συλλογές όπως οι Daata Editions, το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, η συλλογή Δασκαλόπουλου, η POLYECO contemporary Art Initiative, αλλά και ανεξάρτητους καλλιτέχνες και χώρους, όπως oι Enterprise projects, υπό την επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Art Αthina, Σταματίας Δημητρακοπούλου.
Διοργανώνεται επίσης η Art Athina Week, εβδομάδα δράσεων για τις ελληνικές αίθουσες τέχνης που θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 20 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι γκαλερί θα μπορούν να εκθέσουν στους φυσικούς τους χώρους τα έργα της ψηφιακής φουάρ.
Η άριστης επικοινωνίας της φουάρ ευθύνεται στους ικανούς δημοσιογράφους Μαίρη Αδαμοπούλου και Γιάννη Ασδραχά.
Η Αrt Athina Virtual έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Πληροφορίες:
Η Ψηφιακή πλατφόρμα Αrt Athina Virtual (www.aavirtual.gr) θα λειτουργεί από τις 15 Οκτωβρίου 2020
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανδρουλάκης: Δε νομίζω ότι ο Έλληνας φορολογούμενος θέλει να κάνει δώρο μισό εκατομμύριο ευρώ στη ΝΔ
- Ριαμπκόφ: Η Μόσχα μπορεί σίγουρα να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ
- Aegean: Αγορά 29 χιλιάδων μετοχών από την Autohellas
- Φάμελλος: Η ακρίβεια και τα υπερκέρδη, το βασικό πολιτικό επίδικο της εποχής