O σταυρός από το πλοίο του Μιαούλη και η αρπάγη από το πυρπολικό του Κανάρη, ναυτικά όπλα και ναυτικά όργανα, σημαίες, ζωγραφικοί πίνακες και πλήθος φιλελληνικών αντικειμένων, που ήταν αφιερωμένα στον ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821 ταξιδεύουν αυτό το καλοκαίρι στα νησιά του Αιγαίου.

Ένα ταξίδι σε είκοσι σημαντικούς ναυτότοπους της Ελλάδας, με έναρξη το λιμάνι της Χίου στις 29 Ιουνίου, μεταφέροντας σε κάθε στάση το μήνυμα του Αγώνα και τη νικητήρια έκβασή του.

1

Πρόκειται για μία πλωτή –στην κυριολεξία– έκθεση, αφού όλα αυτά τα κειμήλια της Επανάστασης θα βρίσκονται στο ιστιοφόρο «Μάνια», του Ναυτικού Λυκείου του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», όπου και θα γίνονται οι επισκέψεις από τους ενδιαφερόμενους.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» ̶ Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης έχει συνεργαστεί με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος ̶ Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και με την Τράπεζα Πειραιώς, γι’ αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα, που αναβλήθηκε δύο φορές, λόγω της πανδημίας αλλά πλέον μπορεί να «σαλπάρει» χωρίς εμπόδια.

Αν οι επιχειρησιακές τους ανάγκες μάλιστα, στη θαλάσσια περιοχή πλου του ιστιοφόρου το επιτρέπουν, η έκθεση θα πλαισιώνεται από μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος και στολίσκο ιδιωτικών συνοδευτικών σκαφών.

Ο ναυτικός αγώνας των Ελλήνων στο Αιγαίο - Μία πλωτή έκθεση
Κειμήλια του Ναυτικού Αγώνα το 1821

Τα τεκμήρια

«EΠANACΥΣΤΑΣΗ ΄21: η πλωτή έκθεση» είναι ο τίτλος της διοργάνωσης με το αφήγημα να ξεκινά από το Αιγαίο των προεπαναστατικών χρόνων. Τότε, που γίνονταν τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία αξιόμαχων ελληνικών μονάδων απέναντι στον κυρίαρχο οθωμανικό στόλο.

Θα αναδείξει έτσι ναυτότοπους, ιστορικά νησιά, κρίσιμα γεγονότα και πρόσωπα του ναυτικού Αγώνα και θα κλείσει με ιστορικά τεκμήρια που θα δώσουν το έναυσμα στον επισκέπτη, προκειμένου να στοχαστεί για τον αντίκτυπο των ανδραγαθημάτων των Ελλήνων και στη θάλασσα, στο εσωτερικό του μαχόμενου Έθνους και στην Ευρώπη γενικότερα και την τύχη των πρωταγωνιστών του μετά την απελευθέρωση.

Ο ναυτικός αγώνας των Ελλήνων στο Αιγαίο - Μία πλωτή έκθεση
Κειμήλια του Ναυτικού Αγώνα το 1821

Στην έκθεση εξάλλου περιλαμβάνονται ψηφιακές εφαρμογές, που καθιστούν την πρόσληψη της ιστορίας ευκολότερη και σαφέστερη. Ανάμεσά τους videos μικρής διάρκειας, ψηφιακές αναπαραστάσεις ναυμαχιών, ηχητικά αποσπάσματα από ιστορικές πηγές ή μουσικά κομμάτια, γραφιστικές αναπαραστάσεις, εκτυπώσεις κ.ά. Επιμελητές και συντηρητές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου τα ξεναγούν τους επισκέπτες σε όλα αυτά.

Ο ναυτικός αγώνας των Ελλήνων στο Αιγαίο - Μία πλωτή έκθεση
Κειμήλια του Ναυτικού Αγώνα το 1821

Οι ναυτότοποι

Στους ναυτότοπους που θα επισκεφθεί η πλωτή έκθεση, συγκαταλέγονται, εκτός της Χίου (Χώρα και Καρδάμυλα), οι Οινούσσες, τα Ψαρά, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη, ο Άγιος Ευστράτιος, η Σκύρος, η Άνδρος, η Σύρος, οι Σπέτσες, η Ύδρα, ο Πόρος, η Αίγινα ενώ κατάληξή της θα είναι ο Πειραιάς. Κάτοικοι και επισκέπτες των νησιών θα έχουν την ευκαιρία μάλιστα όχι μόνον να δουν την έκθεση αλλά και να συμμετάσχουν σε συναφείς επετειακές εκδηλώσεις, μία συνδιοργάνωση των τοπικών φορέων και της Τράπεζας Πειραιώς. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία της καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρίας Μαρίας Ευθυμίου, η οποία ευγενώς προσφερθείσα, θα πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών για την καθοριστική συμβολή του Ναυτικού στην αίσια έκβαση του Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Ο ναυτικός αγώνας των Ελλήνων στο Αιγαίο - Μία πλωτή έκθεση
Κειμήλια του Ναυτικού Αγώνα το 1821

Αλλά τίποτε από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος δεν συγκέντρωνε από τα πρώτα χρόνια της δημόσιας παρουσίας της, το 1884, πολύτιμα κειμήλια από τα οποία δημιουργήθηκε ουσιαστικά ο πρώτος πυρήνας των συλλογών του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Ο ναυτικός αγώνας των Ελλήνων στο Αιγαίο - Μία πλωτή έκθεση
Το ιστιοφόρο «Μάνια» όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση

Η έκθεση συμπληρώνεται από επιστημονικό κατάλογο-λεύκωμα με τίτλο «Ο ναυτικός αγώνας του 1821», μία πολύτιμη συνέκδοση της ΙΕΕΕ/ΕΙΜ και του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», από τις σημαντικότερες συμβολές στις επετειακές εκδόσεις του 2021.

Διαβάστε επίσης:

Μόνον χρυσάφι για τον «βασιλιά» – Ρολόι και δαχτυλίδι του Έλβις προς πώληση

Πίνακας του Πικάσο, ιδιοκτησίας του Σον Κόνερι, πουλήθηκε για 20,7 εκατ. ευρώ

Συγκίνηση στο Μουσείο Ακρόπολης για τον οριστικό επαναπατρισμό θραύσματος της ζωφόρου