Κάλεσμα στο Μοριά απευθύνει το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. προς όλους του Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδας να ανταμώσουν φέτος το καλοκαίρι στην Πελοπόννησο, τον τόπο όπου εδραιώθηκε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία!

«ΜΟΡΙΑΣ ’21» είναι και ο τίτλος των εκδηλώσεων, που εγκαινιάσθηκαν για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με τη συμμετοχή περισσοτέρων από εβδομήντα ιδρυμάτων, φορέων και εταιριών, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού για την ακρίβεια, που μέσα από 21 θεματικές διαδρομές συνδέει εμβληματικές πόλεις της Πελοποννήσου και αναδεικνύει την ιστορία του τόπου και τον ρόλο, που διαδραμάτισε  κάθε πόλη κατά την Επανάσταση.

Μέσα από τριήμερες, πενθήμερες ή και επταήμερες διαδρομές προβάλλονται έτσι, τα γνωστά και άγνωστα μνημεία κάθε πόλης, ενώ εμπλουτίζονται με τέσσερις άξονες δράσεων, που έχουν ως επίκεντρο την Ιστορία, την Τέχνη, την Γαστρονομία και τη Φύση. Την επιστημονική τεκμηρίωση του προγράμματος εξάλλου έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με τον συντονισμό του καθηγητή κ. Νικόλαου Ζαχαριά ενώ την εποπτεία σε θέματα τεκμηρίωσης ασκούν ο ομ. καθηγητής κ. Θάνος Βερέμης και ο καθηγητής κ. Θανάσης Χρήστου.

Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και όπως είπε κατά την διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της διοργάνωσης, η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη «Η  φιλοσοφία που διαπερνά το πρόγραμμα — η προσπάθεια σύνδεσης του παρελθόντος με το σήμερα, η συμμετοχή και η συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της περιοχής, η μέριμνα για την προβολή της τοπικής κοινωνίας και για τη δημιουργία μιας παρακαταθήκης για το αύριο— αποτελούν  βασικά στοιχεία του τρόπου με τον οποίο η ίδια η Επιτροπή προσέγγισε τον εορτασμό της επετείου».

 Αναφερόμενος εξάλλου στην συμμετοχή τόσου μεγάλου αριθμού φορέων, που αγκάλιασαν την προσπάθεια, ο κ. Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. επισήμανε, ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο μήνυμα του εορτασμού. «Μαζί μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα. Αυτό κατάφεραν οι πρόγονοί μας και διδάχθηκαν τόσο από τις επιτυχίες, όταν ήταν ενωμένοι όσο και από τις αποτυχίες, όταν δεν ήταν. H επανάσταση του 1821 μας έδειξε, πως μόνο όταν όλες οι δυνάμεις του έθνους ενωθήκαν, πετύχαμε το ακατόρθωτο», όπως είπε ό κ. Κωνσταντακόπουλος.

Οι άξονες του προγράμματος

Ιστορία αποτελεί τον πρώτο άξονα του προγράμματος και συγκεκριμένα με την χρήση υψηλής τεχνολογίας και σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, πίνακες ελλήνων και ξένων δημιουργών που παραχωρήθηκαν από το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, θα ζωντανέψουν ψηφιακά σε συνδυασμό με την αφήγηση των γεγονότων από τους πρωταγωνιστές τους στην Πύλο (Οικία Τσικλητήρα), την Καλαμάτα (Πνευματικό Κέντρο), την Τρίπολη (Πετροπούλειο Κληροδότημα), την Ανατολική Μάνη (Παλιό Δημαρχείο Αρεόπολης) και το Ναύπλιο (Βουλευτικό).  Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη των εταιριών Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου, της KOUROS Maritime Enterprises και της Μυτιληναίος.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το  Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί η σπονδυλωτή έκθεση Ελληνικών ενδυμασιών «Ο Μοριάς της Ελευθερίας», παρουσιάζοντας παραδοσιακές τοπικές φορεσιές της Πελοποννήσου και του Αργοσαρωνικού.

– Στο πλαίσιο του άξονα για την Τέχνη, νέοι καλλιτέχνες θα παρέμβουν στο αστικό περιβάλλον επιλεγμένων πόλεων της Πελοποννήσου, με δέκα δημόσιες τοιχογραφίες ηρώων, που αναδεικνύουν ένα ενιαίο πελοποννησιακό αφήγημα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το ΙΓ’ Εργαστήριο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με εποπτεία της προέδρου του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών δρος Ερατούς Χατζησάββα, η οποία έχει την ευθύνη της ιστορικής τεκμηρίωσης και την εικαστική επιμέλεια της εικονογράφησης.

Τοιχογραφία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

Η Γαστρονομία αναφέρεται στις διατροφικές συνήθειες των Αγωνιστών του 1821 δίνοντας την αφορμή για ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό ταξίδι στην ιστορία, σε συνεργασία με τα πέντε Επιμελητήρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και με επαγγελματικούς συνδέσμους. Υλικά, γεύσεις και μυστικά μιας μακρινής εποχής που ανέδειξαν η έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το περιοδικό «Γαστρονόμος» διασταυρώνονται σε ένα ιδιαίτερο μενού που δημιούργησε ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου με τίτλο «Τα Πιάτα της Επανάστασης». Την ίδια στιγμή, ο master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης επιμελείται τοπικές ποικιλίες κρασιών.  Ένα πρόγραμμα με 12 video μαγειρικής  εξάλλου εκπαιδεύει εστιατόρια της Πελοποννήσου στην παρασκευή των συνταγών, ενώ απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα εμβληματικά εστιατόρια της χώρας να εμπνευστούν και να εντάξουν στο μενού τους πιάτα εμπνευσμένα από την Επανάσταση, σύμφωνα με τη δική τους δημιουργική προσέγγιση.

Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου

-Κι όσο για την ενότητα που έχει ως θέμα την Φύση αιωνόβια δέντρα της Πελοποννήσου «αφηγούνται» σημαντικές στιγμές του Αγώνα και αποκτούν ειδική σήμανση. Με αυτόν τον τρόπο  γίνονται ζωντανοί μάρτυρες των γεγονότων της εποχής. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και με την υποστήριξη του Ομίλου Olayan, το πρόγραμμα χαρτογραφεί τα αιωνόβια δέντρα του Μοριά και αναδεικνύει 27 δέντρα-μάρτυρες των γεγονότων της Επανάστασης. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Καλαμάτας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σχεδιάζεται εκπαιδευτική δράση σε όλα τα σχολεία της Ελλάδος.

Τα αιωνόβια δέντρα μάρτυρες της Ιστορίας

Οι συνεργασίες

Παράλληλα, την ευγενική παραχώρηση του Μουσείου Μπενάκη, πίνακες με θέματα από την ιστορία της Επανάστασης αναβιώνουν με πρωτοποριακό τρόπο μέσα από Tableaux Vivants σε ανοιχτούς χώρους και βιτρίνες καταστημάτων,  σε συνεργασία με τα πολυκαταστήματα attica και τη Lamda Development σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Από κοινού εξάλλου με την εταιρία My Greek Games, το πρόγραμμα έχει δημιουργήσει το οικογενειακό επιτραπέζιο παιχνίδι με τίτλο «Ταξίδι προς την ελευθερία», που θα διατίθεται στα PUBLIC και σε καταστήματα όλης της Ελλάδας. Ένα παιχνίδι που δείχνει, πώς διαφορετικές δυνάμεις, οι οπλαρχηγοί, διανοούμενοι, πολιτικοί, πρόκριτοι και φιλέλληνες συνεργάζονται για την ελευθερία.

Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, το The Hellenic Initiative και το South East European Studies at Oxford (SEESOX) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το πρόγραμμα απευθύνει κάλεσμα στους Έλληνες της διασποράς να έρθουν φέτος στην Ελλάδα, για να ζήσουν την ιστορία λέγοντας «Κι εγώ στον Μοριά»!

Τρισδιάστατη απεικόνιση από τα ψηφιακά εκθέματα

Στρατηγικοί  εταίροι της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι Δήμοι Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος, Τρίπολης, καθώς και οι Δήμοι Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, ενώ είναι σε συνεργασία και με την «Πρωτοβουλία 1821-2021». Σύντομες αναφορές για την δράση έκαναν ως εκ τούτου κατά την συνέντευξη τύπου ο κ. Ιωάννης Μάνος, σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα και συντονιστής της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», καθώς και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας. Ενώ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, κ. Αθανάσιος Κατσής υπογράμμισε τη σχέση μεταξύ της Πελοποννήσου και του Αγώνα για την Ανεξαρτησία.

Με ειδικό video που προβλήθηκε εξάλλου, οι δήμαρχοι των περιοχών όπου υλοποιούνται οι δράσεις του προγράμματος, προσκάλεσαν τους Έλληνες να γνωρίσουν τον τόπο όπου άναψε η φλόγα της Επανάστασης. Τέλος η εταιρεία Discover Greek Culture έχει αναλάβει την υλοποίηση και τον συντονισμό του προγράμματος.