• Πολιτισμός

    Ο μαγικός κόσμος της ελιάς – Ξενάγηση στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

    Βίνσεντ Βαν Γκογκ «Η συγκομιδή της ελιάς» (1889), Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

    Βίνσεντ Βαν Γκογκ «Η συγκομιδή της ελιάς» (1889), Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή


    Με αφορμή έναν πίνακα. Αλλά όχι οποιονδήποτε πίνακα. Έναν Βαν Γκογκ με θέμα την «Συγκομιδή της ελιάς», έργο του 1889 στο οποίο ο μεγάλος ζωγράφος αποτυπώνει μια σκηνή, που παρ΄ότι αναπαριστά μια εικόνα της Προβηγκίας είναι γνώριμη σ΄όλην την Ελλάδα.

    Με αφορμή αυτόν τον πίνακα λοιπόν, που αποτελεί μέρος της Συλλογής του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή και που ο επισκέπτης μπορεί να δει στον πρώτο όροφο του μουσείου στο Παγκράτι, μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία γευσιγνωσίας ελαιόλαδου ξεκινά από τις 30 Οκτωβρίου στο καφέ- εστιατόριο του ιδρύματος.

    «Η ελιά είναι Ντελακρουά», είχε γράψει ο Βαν Γκογκ στον αδελφό του αλλά η συγκεκριμένη δράση πέρα από την εικαστική της αφετηρία φιλοδοξεί να μυήσει το κοινό στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ελαιόλαδου.

    Ξεκινώντας έτσι, από τους γαλλικούς ελαιώνες και με ξεναγό τον πολυβραβευμένο chef Αριστοτέλη Μέγκουλα οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να αναγνωρίζουν ένα ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας μέσα από τα γευσιγνωστικά του χαρακτηριστικά, αλλά βέβαια και ό,τι αφορά αυτό το σημαντικό συστατικό της ελληνικής γαστρονομίας.

      Ο Αριστοτέλης Μέγκουλας σε γευσιγνωσία ελαιόλαδου

     Ο Αριστοτέλης Μέγκουλας σε γευσιγνωσία ελαιόλαδου

    Ακόμη, πώς γίνεται το πέρασμα από την ελιά στο ελαιόλαδο. Πώς η διαδικασία αυτή τροφοδοτεί τη δημιουργικότητα, τα έθιμα και τις παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα, ποιος είναι ο ρόλος του ελαιόλαδου σήμερα και πώς άραγε θα εξελιχθεί στο μέλλον.

    Λάδι και ψωμί

    «Οι ελιές είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικές, κι αυτό ακριβώς αγωνίζομαι να πετύχω», έγραφε ο Βαν Γκογκ σ΄εκείνο το γράμμα στον αδερφό του από το άσυλο στο Σεν-Ρεμί-ντε-Προβάνς, όπου νοσηλευόταν «Μιλώ για ένα ασημί πότε γαλάζιο, πότε πρασινωπό, μπρούντζινο, ασπριδερό σε έδαφος κίτρινο, ροζέ, βιολετί ή πορτοκαλί, μέχρι το θαμπό κόκκινο της ώχρας.

    Αλλά πολύ δύσκολο, πολύ δύσκολο. Μου ταιριάζει πάντως, και με γοητεύει να δουλεύω μες στο χρυσαφί ή το ασημί». Και κατέληγε: «Η ελιά είναι άλλο πράγμα, είναι Ντελακρουά, αν θέλουμε να τη συγκρίνουμε με κάτι»…

    Κι όσο για την γεύση και την ποιότητα του ελαιόλαδου, οι Έλληνες γνωρίζουν, πως η καλύτερη δοκιμασία του γίνεται με φρέσκο ζυμωτό ψωμί.

    Το ίδιο που υποδεικνύει και ο Αριστοτέλης Μέγκουλας, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στους 100 επιδραστικότερους chef της δεκαετίας, έχοντας σήμερα την δημιουργική του βάση στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κέρκυρα.

    Η γευσιγνωσία ελαιόλαδου θα πραγματοποιείται μία φορά τον μήνα με συμμετοχή κατόπιν κρατήσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Λάππας: Μνημείο κηρύχθηκε το εργαστήρι του γλύπτη

    Ένας Προμηθέας που σπάει τα δεσμά του – Για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό

    Τεντόγλου: Υποψήφιος της World Athletics για κορυφαίος αθλητής στον κόσμο το 2024

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ