ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μία μεγάλης έκτασης έκθεση με 46 αντιπροσωπευτικές δημιουργίες του κορυφαίου Έλληνα καλλιτέχνη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Takis – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες με στόχο τη γνωριμία της νέας γενιάς με τα πρωτοποριακά γλυπτά του, προσφέροντας ταυτόχρονα μία καινούργια θεώρηση της σημασίας του έργου του για εκείνους που ήδη το γνωρίζουν.
Τα εμβληματικά Αιολικά του Takis (1925 – 2019), τα «Σινιάλα με Φως» και οι «Βίδες του Αρχιμήδη», τα Πυροτεχνήματα, αλλά και αντιπροσωπευτικά έργα του από τις ενότητες των Μουσικών Γλυπτών, των Μαγνητικών Τοίχων-Τέταρτη Διάσταση, των Σπειρών, των Ηλεκτρικών Βαρελιών, των Λουλουδιών και των Σφαιρών περιλαμβάνονται σ΄αυτήν την έκθεση. Και ως τις 7 Νοεμβρίου θα συνομιλούν με τους επισκέπτες που επανέρχονται καθημερινά στον δημόσιο χώρο του ΚΠΙΣΝ αλλά και με το κτήριο του Ρέντσο Πιάνο σε ένα χώρο διάδρασης και συνάντησης ανθρώπων κάθε ηλικίας.
Πάγια πρόθεση εξάλλου των εκθέσεων του ΚΠΙΣΝ, που από την αρχή της λειτουργίας του έθεσε ως στόχο είναι ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης του κοινού με τον δημόσιο χώρο και η ανάδειξη της σημασίας της τέχνης μέσα σ΄ αυτόν.
Τα έργα του Τakis έτσι, όλα μαζί και το καθένα χωριστά συγκροτούν έναν «Κόσμο σε κίνηση», όπως είναι και ο τίτλος της έκθεσης, έναν κόσμο τον οποίο οι επισκέπτες θα μπορούν να εξερευνήσουν και να συνδεθούν μαζί του. Η έκθεση άλλωστε θέτει στο επίκεντρο, μεταξύ άλλων, την ενασχόληση του καλλιτέχνη με τους φυσικούς νόμους, με τις κοσμικές δυνάμεις του σύμπαντος, στην προσπάθειά του να ορίσει με υλικό τρόπο τις αόρατες δυνάμεις. Η δουλειά του Takis προκύπτει από τη σύνθεση ενός μεγάλου φάσματος ιδεών και εμπειριών – από την εντατική επιστημονική έρευνα έως την αρχαία φιλοσοφία και την πνευματικότητα – και σφυρηλατεί ένα μοναδικό όραμα που συνεχίζει να εξελίσσεται ακόμα και σήμερα μέσα από τη συναναστροφή μας με το έργο του.
Πρωτοπόρος της κινητικής τέχνης, ο Τakis (Παναγιώτης Βασιλάκης)ξεδίπλωσε το καλλιτεχνικό του ταλέντο μετά το πέρας του Β Παγκοσμίου Πολέμου και επιβλήθηκε προσφέροντας μια διαφορετική προσέγγιση της κινητικής τέχνης. Και παρ΄ότι καλλιτέχνης αυτοδίδακτος εκ πεποιθήσεως, κατάφερε να δημιουργήσει μια άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στην τέχνη και τις επιστήμες συνδυάζοντας στοιχεία της φύσης και της φυσικής στη γλυπτική του. Ο Takis ως «ακάματος δουλευτής των μαγνητικών πεδίων …» εξακολουθούσε ως το τέλος να πειραματίζεται και να δημιουργεί κινητικά έργα τέχνης, που έχουν εμπνεύσει ζωγράφους, γλύπτες και ποιητές της γενιάς του αλλά και συγχρόνους του.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έκθεσης το ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά και σχολικά προγράμματα, καθώς και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες με αφετηρία τα γλυπτά του Takis.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα