ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Όλα είναι ή παρελθόν ή μέλλον». Δια στόματος Κώστα Τσόκλη ο πρόλογος, στην νέα έκθεσή του με τα πιο πρόσφατα, αλλά και με σημαντικά έργα του παρελθόντος, που θα παρουσιαστούν από την Παρασκευή 18 Ιουνίου στο Μουσείο Τσόκλη της Τήνου.
Ο χρόνος ως θέμα και ως πρόταση θέασης, υπό τη σκέψη του Κώστα Τσόκλη είναι το αντικείμενο της έκθεσης, η οποία εγκαινιάζεται παράλληλα και με το νεόδμητο θεατράκι του μουσείου.
«Τώρα που ο χρόνος του φυσικού μέλλοντός μου περιορίζεται, ανακαλύπτω το παρελθόν σαν τη μόνη δυνατή προέκταση της ζωής και της αντίληψής μου και σαν αστείρευτη πηγή εμπειριών για μορφοποίηση», όπως σημειώνει ο ίδιος.
«Όμως η αφετηρία για το αύριο όπως και για το χτες, παραμένει το εκάστοτε τώρα. Όσο πιο πολύ το έργο σου περιέχει το χτες και όσο πιο επιτυχώς προβλέπει το αύριο, τόσο πιο αντιπροσωπευτικό του σήμερα είναι», προσθέτει, καταθέτοντας τη σκέψη του για το πέρασμα του χρόνου καις την τέχνη.
Στις ενότητες των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση περιλαμβάνονται: Τα έργα του εγκλεισμού (2021) με τίτλο «Νύχτες λαμπρές» και «Ουράνια Σώματα». Το έργο του 2015 «Προκρούστης». Το πολυεκτεθειμένο (σε σημαντικές εκθέσεις στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα) έργο της «Ζωντανής του Ζωγραφικής» με τίτλο «Ο Οδοιπόρος» του 1988.
Επίσης η σειρά σχεδίων του 2020 με τίτλο «Διαδρομή» στην οποία ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τη μακρόχρονη σχέση του με την τέχνη σε όλα τα στάδια της καλλιτεχνικής του πορείας.
Και τέλος το έργο «Μεσημέρι» του 1973, ως αφιέρωμα στη μνήμη της αγαπημένης φίλης και συνεργάτιδάς του Έπης Πρωτονοταρίου – Παυλίδη, της Αίθουσας Τέχνης “Δεσμός”, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
Το Θέατρο του Μουσείου εξάλλου και κατασκευάσθηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Μάνου Περράκη, θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021, με την ομιλία της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου «Ξαναδιαβάζοντας την ιστορία μας». Ο 91 ετών σήμερα, πάντα ανατρεπτικός όμως καλλιτέχνης δεν σταματά να δημιουργεί.
Θυμίζουμε, ότι το Μουσείο Τσόκλη της Τήνου έχει στεγασθεί, μετά από πολλές επεμβάσεις φυσικά στο πρώην δημοτικό σχολείο του χωριού Κάμπος. Τον επισκέπτη του μουσείου υποδέχεται ο Άη-Γιώργης με τον δράκο στον προαύλιο χώρο του, ενώ την αρχιτεκτονική του κτηρίου έχει επιμεληθεί επίσης ο Μάνος Περράκης σεβόμενος την αισθητική του νησιού με την πέτρα και το λευκό χρώμα. Κυρίως, όμως, αυτό το μουσείο λειτουργεί ως ένα ιδιόμορφο βιογραφικό του καλλιτέχνη με την εντυπωσιακή πορεία, το τεράστιο έργο αλλά και τον προβοκατόρικο λόγο.
Διαβάστε επίσης:
Η ομορφιά της φύσης και η καταστροφή της: Κώστας Τσόκλης στην Τήνο
Πρόσβαση για όλους στην Ακρόπολη – Νέες, σημαντικές επεμβάσεις
Ποιους είχε στόχο αυτή η αρχαία κατάρα; Εύρημα στην Αρχαία Αγορά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα
- Λάρισα: Φωτιά σε εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ