• Πολιτισμός

    Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος τιμάται με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας

    Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος κατά την τελετή απονομής του Χρυσού Σταυρού  του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τον βρετανό πρέσβη Μάθιου Λοτζ


    Με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, μία πολύ σημαντική διάκριση, τιμήθηκε ο συλλέκτης και ιδρυτής του οργανισμού ΝΕΟΝ Δημήτρης Δασκαλόπουλος από τον βρετανό πρέσβη Μάθιου Λοτζ σε ειδική τελετή, που έγινε στην Αθήνα, ως αναγνώριση της συμβολής του στον χώρο των τεχνών και της φιλανθρωπίας.

    «Κατά το βρετανικό σύστημα οι τιμητικές διακρίσεις και τα Τάγματα Αριστείας αποτελούν αναγνώριση και επιβράβευση προσώπων που με τη δράση τους αλλάζουν τον κόσμο γύρω τους προς το καλύτερο», όπως είπε κατά την απονομή της διάκρισης ο κ. Λοτζ.

    «Για το λόγο αυτό συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, για να γιορτάσουμε την απονομή του Χρυσού Σταυρού του (Officer of the Most Excellent Order of the British Empire) στον Δημήτρη Δασκαλόπουλo,  μία εξέχουσα προσωπικότητα του επιχειρηματικού κόσμου, γνωστό για τις ηγετικές του ικανότητες και την πολυσχιδή προσφορά του. Και ταυτόχρονα ένα άνθρωπο των τεχνών και του πολιτισμού με σημαντική φιλανθρωπική δράση. Οι πρωτοβουλίες και η γενναιοδωρία του είχαν σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο στον πολιτισμό και τις τέχνες».

    Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής

    Να σημειωθεί, ότι μέσω της Δωρεάς Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου, η οποία ανακοινώθηκε το 2022 το σημαντικό βρετανικό ίδρυμα τέχνης Tate, έλαβε 110 έργα από 53 καλλιτέχνες, πολλοί από τους οποίους δεν περιλαμβάνονταν στις συλλογές του αλλά τώρα πλέον οι δημιουργίες τους είναι προσβάσιμες στο βρετανικό και το διεθνές κοινό.

    Η δωρεά

    Στην τελετή, που έγινε στην κατοικία του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τεχνών της Αγγλίας,  ιστορικός της τέχνης σερ Νίκολας Σέροτα και η δρ Μαρία Μπάλσο, διευθύντρια της Tate η οποία στην ομιλία της εξήρε την πρωτοβουλία του Έλληνα συλλέκτη να διαθέσει στο διάσημο βρετανικό μουσείο μέρος της συλλογής του.

    Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο βρετανός πρέσβης Μάθιου Λοτζ κατά την τελετή απονομής υπό τα χειροκροτήματα των παρισταμένων μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Βουλής,  Κωνσταντίνος Τασούλας, και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

    «Η δωρεά της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου μας λέει πολλά για τον άνθρωπο που την προσφέρει. Μιλάει για την ολόψυχη πίστη του στο δημόσιο χαρακτήρα του μουσείου και στους ανθρώπους που το διαχειρίζονται», όπως είπε η δρ  Μπάλσο, πρώτη γυναίκα διευθύντρια της Tate. «Ο ίδιος αναγνωρίζει τη μοναδική θέση του μουσείου, την ικανότητά μας να παρουσιάζουμε εξαιρετικά έργα τέχνης στο ευρύτερο δυνατό κοινό και, σύμφωνα με τα δικά του λόγια, να φέρνουμε τα έργα σε διάλογο με την τέχνη του μέλλοντος», πρόσθεσε τονίζοντας: «Εκείνος μετέτρεψε μια ιδιωτική συλλογή σε δημόσιο αγαθό».

    Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος στο βήμα

    Γεγονός, που επισήμανε και ο σερ Νίκολας Σέροτα αναφερόμενος στην διεθνή δραστηριότητα του Δημήτρη Δασκαλόπουλου ως υποστηρικτή των τεχνών.  «Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος», όπως είπε «για περισσότερο από τριάντα χρόνια δημιούργησε μία από τις πιο εξαιρετικές συλλογές στην Ευρώπη και την Αμερική. Η γενναιοδωρία του να προσφέρει αυτή τη συλλογή ως δημόσιο αγαθό σε μουσεία στην Αθήνα, το Σικάγο, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, είναι πρωτοφανής».

    Υποστηρικτής της τέχνης

    Πράγματι, έχοντας αναπτύξει εκτενή δράση υποστήριξης των τεχνών στην Ελλάδα και διεθνώς για περισσότερα από 30 χρόνια ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος αποφάσισε την δωρεά 350 έργων της Συλλογής  του σε τέσσερα σημαντικά μουσεία: Την Tate, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το  Guggenheim και το MCA Chicago. Ο ίδιος άλλωστε, όπως έχει αναφέρει, λειτουργεί με την πεποίθηση, ότι η τέχνη έχει τη δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους, να εμπλουτίζει την καθημερινότητα, να λειτουργεί ως καταλύτης αλλαγών και να διευρύνει τους πολιτιστικούς ορίζοντες.

    Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος δέχεται τον Χρυσό Σταυρό από την διευθύντρια της Tate, Μαρία Μπάλσο, υπό το βλέμμα του  βρετανού πρέσβη Μάθιου Λοτζ

    Ειδικότερα στη Βρετανική καλλιτεχνική σκηνή, ο κ. Δασκαλόπουλος είναι σταθερός υποστηρικτής της τέχνης και μέσω της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου (1994) και της ανοιχτής πολιτικής δανεισμών της,έχει υποστηρίξει εκθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει διασφαλίσει μακροχρόνιους δανεισμούς έργων και έχει συμβάλει στην από κοινού απόκτηση και δωρεά έργων όπως το Babel (2001) του Cildo Meireles στην Tate. Επίσης ορίστηκε μέλος του Tate International Council το 2004 και είναι ιδρυτικό μέλος του Whitechapel Gallery’s Future Fund (2011),ενώ θεματικές εκθέσεις της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί στη Whitechapel Gallery, Λονδίνο (2010) και στο Scottish National Gallery of Modern Art, Εδιμβούργο (2012).  Ακόμη έχει υπάρξει σταθερός υποστηρικτής μόνιμων επιμελητικών θέσεων και εκπαιδευτικών υπευθύνων μέσω της χρηματοδότησής τους στους τρεις παραπάνω οργανισμούς.

    Ο  βρετανός πρέσβης Μάθιου Λοτζ, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, η διευθύντρια της Tate, Μαρία Μπάλσο, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τεχνών της Αγγλίας, Νίκολας Σέροτα, και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

     

    Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος με τη σύζυγό του, Ειρήνη Πάρη
    Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος με τη σύζυγό του, Ειρήνη Πάρη

    Η δραστηριότητα του ΝΕΟΝ

    Όσον αφορά εξάλλου, την δραστηριότητα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ΝΕΟΝ, που είναι αφιερωμένο στην προαγωγή της σύγχρονης τέχνης στο κοινό της Ελλάδας, στις εκθέσεις του έχουν συμπεριληφθεί έργα και έχουν πραγματοποιηθεί νέες αναθέσεις σε βρετανούς καλλιτέχνες, περιλαμβανομένων του Antony Gormley στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, του Richard Long και του Michael Landy στην Αθήνα, με αποδέκτες ένα ευρύ διεθνές κοινό.

    Ο Χρυσούς Σταυρός Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας

    Αλλά και τα προγράμματα υποτροφιών και ανταλλαγής επιμελητών του ΝΕΟΝ σε συνεργασία με την Whitechapel Gallery –καθώς και τα Courtauld, Royal College of Art και London Metropolitan University- έχουν δώσει τη δυνατότητα σε έλληνες σπουδαστές και επιμελητές να συνδιαλλαγούν με βρετανούς συναδέλφους τους και δημιουργούν σχέσεις που ενισχύουν την καλλιτεχνική διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών στο μέλλον.

    Άποψη της εκδήλωσης, που ακολούθησε την απονομή στην βρετανική πρεσβευτική κατοικία

    Η φιλανθρωπική δράση του κ. Δασκαλόπουλου σε σχέση με τις δημιουργικές τέχνες και τη συμβολή του στη βρετανική κοινωνία αναγνωρίστηκαν με την ονοματοδοσία της D. Daskalopoulos Gallery στην Whitechapel Gallery (2022) και την απονομή τιμητικού διδακτορικού από το Goldsmiths, University of London (2023).

    Διαβάστε επίσης

    Ένας αιώνας ιστορίας του Πειραιά μέσα από τα κτήρια – Η καταγραφή

    Το παλάτι με τα παράξενα πλάσματα – Ο μπλε ιπποπόταμος και η ακρίδα μπαρ

    Θεοί, νύμφες και ήρωες: Η μυθολογία του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα σε έκθεση



    ΣΧΟΛΙΑ