ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υπήρχαν Χρυσοί Άνθρωποι; Στο Καζακστάν ναι!
Το λέει η εντυπωσιακή έκθεση «Η μεγάλη Στέπα: Ιστορία και Πολιτισμός», που εγκαινιάστηκε στο Επιγραφικό Μουσείο, με τη «συμμετοχή» και ενός Χρυσού Άνδρα, ενός ηγέτη πολεμιστή του 5ου π.Χ. αιώνα, ο οποίος είχε ταφεί με τα πολυτελή, χρυσοστόλιστα ενδύματά του και τα πλούσια κτερίσματα στην Στέπα του Καζακστάν.
Πρόκειται για την έκθεση του Εθνικού Μουσείου της Δημοκρατίας του Καζακστάν, με 245 έργα από την Προϊστορική εποχή ως τον 20ό αιώνα, που μιλούν για τη μακραίωνη, πολιτισμική παράδοση των νομαδικών λαών της Στέπας, στα ανατολικά της Κασπίας, αποτυπώνοντας τις κοινωνικές πρακτικές, τις θρησκευτικές παραδόσεις και τις επαφές τους με άλλους λαούς.
Ενταγμένη, μάλιστα, σε ένα ευρύτερο πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Η πορεία του Χρυσού Άνδρα στα Μουσεία του Κόσμου», αυτή η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί σε πόλεις της Ασίας, ενώ η Αθήνα αποτελεί, για συμβολικούς λόγους, τον πρώτο σταθμό πριν την συνέχιση της περιοδείας της σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
«Θέλουμε να δείξουμε και στην Ευρώπη τον αρχαίο πολιτισμό της χώρας μας, από τη γέννησή του, πριν από 5.000 χρόνια», όπως λέει ο Arystanbek Mukhamediuly, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Δημοκρατίας του Καζακστάν. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι ως τώρα έχουν έρθει στο φως οκτώ τάφοι των λεγόμενων «Χρυσών Ανδρών», ενώ στην έκθεση περιλαμβάνονται και μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα από τους τύμβους, που έχουν ερευνηθεί σε διάφορες αρχαιολογικές θέσεις.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η τέχνη της χρυσοχοΐας και αργυροχοΐας των Καζάκων, όπως αποδεικνύεται στα αντικείμενα της έκθεσης. Και όπως λέει ο αρχαιολόγος Samashev Zainolla Samashevich, που έχει ανακαλύψει έναν από τους χρυσούς τάφους «Τα πολιτιστικά και τεχνολογικά επιτεύγματα των προγόνων μας είναι συμπυκνωμένα στα κοσμήματα των καζάκων χρυσοχόων».
Πρόκειται, πράγματι, για έναν πολιτισμό με μοναδικά στοιχεία, αν και εντελώς διαφορετικό από τον ελληνικό ασφαλώς, κάτι ωστόσο, που του προσδίδει μια εξωτική γοητεία. Σ΄ αυτήν συμβάλλει και το ακριβές αντίγραφο μιας παραδοσιακής σκηνής νομάδων της Στέπας, η οποία έχει στηθεί στο Επιγραφικό Μουσείο.
Μέσω αυτής δίνονται πολύτιμες πληροφορίες, τόσο για τον τόπο όπου εξημερώθηκε για πρώτη φορά το άγριο άλογο, όσο και για την αξιοποίηση μεταλλευτικών κοιτασμάτων, που είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία κέντρων μεταλλουργίας. «Η ενότητα στην ποικιλομορφία πρέπει να είναι το σύνθημα του σύγχρονου κόσμου, παρά την ευρεία παγκοσμιοποίηση», όπως είπε άλλωστε ο κ. Samashevich.