ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέα παρτέρια με πράσινο μπροστά στα κτίρια της Αθηναϊκής Τριλογίας και του Οφθαλμιατρείου, οι νέες στάσεις λεωφορείων, τα περίπτερα, τα καθιστικά και οι βρύσες, γενικότερα δηλαδή ο λεγόμενος αστικός εξοπλισμός της Πανεπιστημίου είναι εδώ.
Στην πραγματικότητα επί χάρτου, αφού η παρουσίαση των νέων προτάσεων του Δήμου Αθηναίων συζητήθηκε χθες στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, προκειμένου να αποφασιστούν όλα τα ανωτέρω για την ολοκλήρωση του πολυδιαφημιζόμενου αλλά και βαλλόμενου Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας. Έχει προηγηθεί η μελέτη για την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της Πανεπιστημίου, το ΚΣΝΜ όμως είχε ζητήσει και τις λεπτομέρειες για τον αστικό εξοπλισμό, πράγμα που έγινε. Ως πολίτες πάντως, κρατάμε την πρόσφατη υπόσχεση του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, ότι το κέντρο της Αθήνας δεν μπορεί να γίνει Ντίσνεϊλαντ για τουρίστες και ευελπιστούμε για την τήρησή της.
Σε γενικές γραμμές λοιπόν και σύμφωνα πάντα με τη μελέτη τα στέγαστρα των στάσεων λεωφορείων, τα περίπτερα, οι φωτιστικοί ιστοί του πεζοδρομίου και δρόμου, καθώς επίσης και η οδική σήμανση, οι καθιστικοί πάγκοι κάτω από τα δένδρα και οι βρύσες, ακόμη και οι κάδοι απορριμμάτων χωροθετούνται στην εξωτερική ζώνη φύτευσης και στάσης της Πανεπιστημίου.
Συγκεκριμένα:
Το προτεινόμενο σχέδιο
Σε όλο το μήκος του δρόμου θα υπάρχουν συνολικά οκτώ μεταλλικά στέγαστρα στάσεων, που θα περιλαμβάνουν και από ένα ξύλινο κάθισμα. Οι στάσεις εξάλλου τοποθετούνται στο Νομισματικό Μουσείο, στην Ακαδημία Αθηνών (δύο), στην Εθνική Βιβλιοθήκη (επίσης δύο), στο θέατρο ΡΕΞ, στην στροφή με τη διασταύρωση της Θεμιστοκλέους και στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας.
Είκοσι είναι τα περίπτερα σε όλη αυτή τη διαδρομή, τοποθετημένα περίπου στις αρχικές τους θέσεις, ανάμεσα στους χώρους φύτευσης. Νέα περίπτερα δεν θα υπάρξουν ενώ για τα οκτώ από αυτά, που βρίσκονται μπροστά από τα διατηρητέα κτίρια, ο δήμος υπόσχεται, ότι όταν λήξει η μίσθωσή τους, οι θέσεις τους θα καταργηθούν. Πάντως αυτό, όχι πριν περάσει πενταετία.
Καθιστικοί πάγκοι, συνολικά 46, θα μπουν σε όλο το μήκος του δρόμου. Φτιαγμένοι από θραπιναριστό σκυρόδεμα σε λευκό ή ανοιχτό γκρι χρώμα θα βρίσκονται κοντά στους χώρους φύτευσης, κάτω από τα δέντρα. Εκεί δίπλα και οι βρυσούλες -μόνο τέσσερεις πάντως- από το υλικό των πάγκων κι αυτές. Κι όχι μόνο για ανθρώπους αλλά και για τα ζωάκια, αφού θα υπάρχει δυνατότητα για δεύτερη παροχή νερού σε χαμηλότερο ύψος. Όσο για τον φωτισμό των πεζοδρομίων, πρόκειται να τοποθετηθούν 118 συνολικά ιστοί στη ζώνη φύτευσης και στάσης, σε γραμμική διάταξη κατά μήκος του δρόμου. Επίσης οι κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης θα βρίσκονται ανά δυάδες και τριάδες ανά 80 μέτρα περίπου (συνολικά 82 τεμάχια).
Οι νέοι χώροι πρασίνου τέλος δημιουργούνται μπροστά στην Εθνική Βιβλιοθήκη, την Ακαδημία Αθηνών, το Οφθαλμιατρείο και τον ναό του Αγίου Διονυσίου. Για παρτέρια πρόκειται επί της ουσίας, με χαμηλά φυτά κι από ένα δέντρο ώστε να υπάρχει μία συνέχεια με τη φύτευση της Πανεπιστημίου.
Η διαπλάτυνση
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ήδη εγκεκριμένη μελέτη της διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων της Πανεπιστημίου, η διάστρωση της εσωτερικής ζώνης, όπου κινούνται η πεζοί γίνεται με πλάκες μαρμάρου Αλιβερίου (περιλαμβάνονται και οι οδεύσεις τυφλών) ενώ της εξωτερικής με θραπιναριστό σκυρόδεμα. Η επιφάνεια του καταστρώματος του δρόμου στις διασταυρώσεις και στους χώρους προσωρινής στάσης αυτοκινήτων θα είναι στρωμένη με κυβόλιθους από γνεύσιο πέτρωμα. Και να μην ξεχνάμε και τα πλατάνια, ύψους 9 ως 10 μέτρων αλλά και τη φύτευση θάμνων προς την εξωτερική πλευρά των πεζοδρομίων.
Ένας από τους σημαντικότερους δρόμους της Αθήνας με πολλά αξιόλογα κτίρια από τον 19ο αιώνα ήδη, η Πανεπιστημίου, που δεν άλλαξε ποτέ το όνομά της σε Ελευθερίου Βενιζέλου όπως είχε μετονομαστεί το 1945 ανήκει στο πλέον ιστορικό κομμάτι της πόλης. Είναι ενταγμένη άλλωστε στον αναοριοθετημένο Αρχαιολογικό Χώρο των Αθηνών αλλά και χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακό τμήμα της πόλης.
Τα χαρακτηρισμένα κτίρια
Χαρακτηρισμένα μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού είναι φυσικά η Τριλογία των Τσίλλερ και Χάνσεν, δηλαδή η Εθνική Βιβλιοθήκη (1887-1901/1906), η Ακαδημία Αθηνών (1859-1885/1826) και το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1840-1888). Ως έργα τέχνης και ιστορικά διατηρητέα μνημεία έχουν χαρακτηρισθεί επίσης τα γλυπτά, τα κιγκλιδώματα, οι φανοστάτες και οι κήπο, που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο τους.
Χαρακτηρισμένα επίσης ως μνημεία και ιστορικοί τόποι είναι τα κτίρια της Κριεζώτου 1 και Πανεπιστημίου, το Ιλίου Μέλαθρον (όπου στεγάζεται το Νομισματικό Μουσείο), το Οφθαλμιατρείο Αθηνών, η Εθνική Κτηματική Τράπεζα, το κτίριο επί των οδών Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη ο κινηματογράφος ΡΕΞ, το ξενοδοχείο «Παλλάδιον», το «Εξέλσιορ», το «Καφενείο Ν. Ορφανίδη», το κτίριο επί των οδών Βουκουρεστίου – Πανεπιστημίου και Σταδίου – Αμερικής, το κτίριο επί των οδών Πανεπιστημίου 21 – Ομήρου και Σταδίου – Εδουάρδου Λω, το Μέγαρο Σερπιέρη, το κτίριο επί των οδών Κοραή 10 και Πανεπιστημίου, το κτίριο επί των οδών Κοραή 7 και Πανεπιστημίου, το Αρσάκειο Παρθεναγωγείο και το κτίριο επί των οδών Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα.
Διαβάστε επίσης:
Χιλιάδες ευρώ για ένα έργο κρυμμένο πίσω από την πόρτα
Το Μουσείο Ακρόπολης στα δημοφιλέστερα του κόσμου – Ο ρόλος των Γλυπτών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση