ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο αρχαιολόγος Νίκος Καλτσάς, πρώην διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο οποίο υπηρέτησε επί έντεκα χρόνια, ένας επιστήμονας με ευρεία μόρφωση, καλλιέργεια και σπουδαίο έργο κι ένας άνθρωπος με υψηλή αισθητική και πάθος για τη δουλειά του αναλαμβάνει τη θέση του επιστημονικού διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Διαδέχεται έτσι, από 1ης Οκτωβρίου συγκεκριμένα, τον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη, ο οποίος μετά από 25ετές δημιουργικό έργο ως διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο ανέδειξε στην πρώτη γραμμή των ελληνικών μουσείων, κάνοντάς το παράλληλα γνωστό στο εξωτερικό, αναλαμβάνει πλέον την διεύθυνση του Μουσείου Ακρόπολης, ως πρώτος διευθυντής του μετά από διεθνή διαγωνισμό.
«Είμαι σίγουρη ότι ο Νικόλαος Καλτσάς, με την πολυετή εμπειρία, την επιστημονική επάρκεια, την προσωπικότητα, το κύρος και τη διεθνή αναγνώρισή του θα ανοίξει νέους δρόμους στην ήδη επιτυχημένη πορεία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης», όπως αναφέρει στην ανακοίνωση για την ανάληψη της θέσης η κυρία Σάντρα Μαρινοπούλου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του μουσείου. Ευχόμενη παράλληλα στον νέο διευθυντή καλή επιτυχία σε νέα του καθήκοντα.
Γεννημένος στα βουνά της ακριτικής Δράμας για να μεγαλώσει στην Διαλαμπή, ένα χωριό στο οποίο επιστρέφει συχνά όταν υπάρχει χρόνος, σαρακατσάνικης καταγωγής την οποία φέρει με υπερηφάνεια, ο Νίκος Καλτσάς με μεγάλο ενδιαφέρον από μικρός για τα γράμματα, τελείωσε το Λύκειο στην Κομοτηνή και στη συνέχεια βρέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Αρχαιολογία με καθηγητές τον Μανόλη Ανδρόνικο, τον Γιώργο Δεσπίνη και τον Δημήτρη Παντερμαλή _πολύ νέο τότε_ αλλά και τον Μαρωνίτη, τον Σαββίδη και τον Χουρμουζιάδη! Κι η επαγγελματική του σταδιοδρομία άρχισε από το υπουργείο Πολιτισμού, ύστερα από διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί το 1979 για την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Έκτοτε και ύστερα από μία περίοδο που υπηρέτησε στην Ολυμπία βρέθηκε στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου ασκώντας τα καθήκοντά του από πολλές θέσεις ώσπου να ξεκινήσει το 1993 η 19χρονη θητεία του στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Αρχικά ως επιμελητής του μουσείου, στη συνέχεια τμηματάρχης και τέλος διευθυντής του σε μια περίοδο πολύ σημαντική, αφού επί των ημερών του έγινε και η μεγάλη και εις βάθος ανακαίνιση του κτηρίου του ΕΑΜ και επανέκθεση των συλλογών του. Μετά την αποχώρησή του εξάλλου, είναι σήμερα πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Κανελλοπούλου ενώ επίσης είναι μέλος του ΔΣ της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, καθώς και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.
Παράλληλα στην πλούσια ανασκαφική του εμπειρία κύριοι σταθμοί υπήρξαν οι έρευνες στην πόλη της Θεσσαλονίκης, σε τμήμα νεκροταφείου της εποχής του Σιδήρου στον Aγ. Iωάννη Nικήτης Xαλκιδικής, στο αρχαίο νεκροταφείο της Aκάνθου στη Xαλκιδική, σε ελληνιστικό τύμβο στη θέση Φυλιριά του Νομού Kιλκίς, στον ελληνιστικό τύμβο στην Πύλο Mεσσηνίας, σε αρχαϊκή αγροικία στο Kοπανάκι Mεσσηνίας, ενώ ιδιαιτέρως σημειώνεται η συστηματική ανασκαφή, την οποία διεξήγαγε στην ακρόπολη του αρχαίου Μολυκρείου στην περιοχή της Ναυπάκτου.
Πάνω από δέκα περιοδικές εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος καταγράφονται εξάλλου στο ενεργητικό του Νίκου Καλτσά, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ο «Eros grec. Amourdes Dieuxet des Hommes» στο Grand Palais στο Παρίσι το 1989, ο «Πραξιτέλης» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το 1997 και η επετειακή έκθεση «Αγών» το 2004 με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης η έκθεση «Worshiping Women, Ritualand Realityin Classical Athens», το 2009 στο Ίδρυμα Ωνάσης στη Νέα Υόρκη, όπως και η «A World of Emotions. Ancient Greece 700 BC-200 AD, που στη συνέχεια παρουσιάστηκε και στο Μουσείο Ακροπόλεως (2017). Εμβληματική ωστόσο ήταν η έκθεση για το «Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το πλοίο, οι θησαυροί, ο μηχανισμός», που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό το 2012, χρονιά που ο Νίκος Καλτσάς ολοκλήρωσε τη σταδιοδρομία του ως διευθυντής του μουσείου.
Κατά τη διάρκεια της μακράς επιστημονικής του πορείας συμμετείχε επίσης σε τουλάχιστον 13 επιστημονικά Συμβούλια και διακρίθηκε ως μέλος και πρόεδρος σε περισσότερες από σαράντα επιστημονικές επιτροπές εκτίμησης αρχαίων, τόσο από κατασχέσεις, όσο και για ιδιαίτερης αξίας και σημασίας αρχαίων ,που επρόκειτο να μετακινηθούν για εκθέσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Για πολλά χρονιά εξάλλου διακρίθηκε ως μέλος του Συμβουλίου της Επιτροπής για τη σύνταξη του Μυθολογικού Λεξικού (LIMC- Lexicon Iconographicum Mythologiae Classicae) με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας αλλά και ως μέλος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO.
Πλούσιο και το συγγραφικό του έργο με άρθρα και μονογραφίες, καθώς και με μεγάλο αριθμό εισηγήσεων, ανακοινώσεων και διαλέξεων στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, όπως το Metropolitan Museum of Art και το Λούβρο ενώ, μεταξύ των βραβεύσεών του, ιδιαίτερα τιμητική ήταν αυτή της Ακαδημίας Αθηνών για τη συγγραφή του βιβλίου «Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τα γλυπτά, 2002».
Να σημειωθεί, ότι ο κ. Σταμπολίδης συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του ως διευθυντής ως τις 15 Σεπτεμβρίου ενώ θα διατηρήσει τη συνεργασία του με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ως την έναρξη της έκθεσης «ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά» στις 29 Σεπτεμβρίου