Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bons Vivants

Ο απόλυτος σουρεαλισμός: Ξεχασμένοι θησαυροί του Salvador Dali ανασύρονται από γκαράζ

Ένα γκαράζ στο Λονδίνο δείχνει να διαφύλαξε όλα όσα ο χρόνος μοιάζει να ξέχασε – σίγουρα όμως όχι και η αγορά τέχνης.

Πενήντα χρόνια μετά την αρχική τους αγορά, μια συλλογή από λιθογραφίες του Salvador Dali βγαίνουν στο φως μετά την ανακάλυψή τους σε ένα γκαράζ του Λονδίνου. Μαζί με πέντε λιθογραφίες του Théo Tobiasse, του Γάλλου ζωγράφου και χαράκτη, τα κομμάτια αναμένεται να αποφέρουν πολλά στη δημοπρασία Hansons Richmond, η οποία θα λάβει χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο Chris Kirkham συνάντησε αυτά τα έργα μετά από πρόσκληση σε ιδιοκτησία στην πλατεία Berkeley, μια περιοχή γνωστή για την ιστορική της γοητεία.

Ο πελάτης είχε αγοράσει τις λιθογραφίες μόλις για 500 στερλίνες (περίπου £2.400 ή $3.100 σήμερα) από μια γκαλερί του Λονδίνου, στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Σήμερα, αυτή η συλλογή αναμένεται να φτάσει στο δεκαπλάσιο της αρχικής επένδυσής της. Κάθε κομμάτι του Dalí αποτιμάται στις 300 με 500 στερλίνες ($394 έως $656 USD), ενώ μια λιθογραφία του Tobiasse θα αποφέρει από £100 έως £300 ($131 έως $394 USD).

Οι λιθογραφίες αναγνωρίστηκαν ως πρόδρομοι της σειράς του 1978 του Ισπανού ζωγράφου «L’Art d’Aimer d’Ovide» («Η Τέχνη της Αγάπης του Οβιδίου»). Στην αιθέρια φαντασία τους για το έργο του ποιητή, τα θέματα αποτυπώνονται σε σκηνές μυθολογίας και φύσης.

Ο Chris, αναπληρωτής διευθυντής του οίκου δημοπρασιών Hansons Richmond του Λονδίνου, δήλωσε:

«Ήταν ένα καταπληκτικό εύρημα. Με προσκάλεσαν να αξιολογήσω κάποιες αντίκες και συλλεκτικά αντικείμενα στο σπίτι ενός πελάτη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο πωλητής με πήγε στο γκαράζ του και, εκεί, αντίκρυσα αυτόν τον θησαυρό από σουρεαλιστικές λιθογραφίες. Ήταν κρυμμένες σε μια γωνιά και ξεχασμένες για περίπου 50 χρόνια.

Ποτέ δεν ξέρεις τι πρόκειται να ανακαλύψεις σε γκαράζ. Κάποιος τις αγόρασε με σκοπό να τις κορνιζάρει για το σπίτι του, κάτι που δεν βρήκε χρόνο να κάνει ποτέ. Έτσι κατέληξαν στο γκαράζ του – και κυριολεκτικά ξεχάστηκαν», λέει ο Kirkham.

«Πλέον ο ίδιος σχεδιάζει να απολαύσει τη συνταξιοδότησή του και να μετακομίσει στο εξωτερικό, οπότε τώρα οι λιθογραφίες του θα δουν επιτέλους το φως της ημέρας στη δημοπρασία

Διαβάστε επίσης:

Το Wallpaper κυκλοφορεί το πρώτο επίσημο coffee table book για την ιστορία του Submariner με την άδεια της Rolex

Ένα διαμέρισμα στο Βερολίνο γεμάτο Μεσόγειο

Different Class: Interview με τον κορυφαίο Βρετανό designer Tom Dixon