ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μετά την εμφάνισή της στην περίοπτη φουάρ της Saatchi Gallery, η Ντένη Θεοχαράκη παρουσιάζει τα νέα της έργα στην έκθεση Η σιωπή της Ματιάς, στην γκαλερί Ευρυπίδης. Ταξίδι στη ζωγραφική και τη φωτογραφία, που αποτελεί συγκερασμό φαντασίας, αναμνήσεων και εντυπώσεων αλλά και ρεαλιστικής αποτύπωσης εικόνων.
«Η ματιά εκφράζει συναισθήματα, φόβους, αγωνίες, σκέψεις, μέσα από μια εύγλωττη και πολυσήμαντη σιωπή», σημειώνουν και οι επιμελητές. Τα δύο εκφραστικά μέσα λειτουργούν ως πολυδύναμη επιμειξία ειδών με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται πλούτος αισθητικής και εγκεφαλικής απόλαυσης.
Πριν μερικά χρόνια η γκαλερί Ευριπίδης είχε οργανώσει άλλη ατομική της έκθεση. Η συγκεκριμένη, διοργανώνεται δύο εβδομάδες μετά την επιτυχία της παρουσίασής της στο Λονδίνο.
Από την ίδρυσή της, η φουάρ StART Art (13-17/10/2021) που φιλοξενείται πάντα στη διάσημη Saatchi Gallery στο Τσέλσι, αφιερώνεται στην ανάδειξη υποσχόμενων καλλιτεχνών. Παρουσιάζει όμως και καταξιωμένους δημιουργους από όλο τον κόσμο. Για ένα παράδειγμα μεγέθους: Η περσινή διοργάνωση προσέλκυσε 6500 συλλέκτες και φιλότεχνους παρά την πανδημία.
Οι συλλέκτες Ντέιβιντ και Σερενέλλα Τσικλιτίρα
Οι ιδρυτές της φουάρ, Ντέιβιντ και Σερενέλα Τσικλιτίρα (David – Serenella Ciclitira) θεωρούνται ισχυρό ζευγάρι συλλέκτων στο διεθνές χρηματιστήριο της τέχνης. Προτιμούν όμως να παραμένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας εξού και η φήμη τους δεν έχει εξαπλωθεί αντίστοιχα με το ειδικό τους βάρος.
Σε κάποιο επαγγελματικό ταξίδι τους στη Σεούλ (για τα συμφέροντα της εταιρείας τους Parallel Media Group), παρακολούθησαν έκθεση τοπικών καλλιτεχνών και ενθουσιάστηκαν. Λίγο αργότερα θέσπισαν το πρόγραμμά Eye (το 2014), που επιβραβεύει νέα ταλέντα από την Ασία.
Η φιλανθρωπική τους δράση στον καλλιτεχνικό χώρο ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980. Υπάρχουν πάντα τα Βραβεία Τσικλιτίρα (Ciclitira Prize) καθώς και το Serenella Ciclitira Prize που αποδίδεται σε απόφοιτο της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών (Royal Academy of Arts) στο Λονδίνο. Επίσης σε απόφοιτους του κολλεγίου τέχνης The Prince’s Foundation School of Traditional Arts -και αυτό στη βρετανική πρωτεύουσα.
Άνοιγμα στον κόσμο
Όπως αναγράφεται και στο σημείωμα της συμμετοχής της στη φουάρ, η καλλιτεχνική δημιουργία της Ντένης Θεοχαράκη «διαφοροποιείται, αρνούμενη να ταυτιστεί με συγκεκριμένα ρεύματα ή τεχνοτροπίες. Η γραφή της είναι ασυμβίβαστη και περιπετειώδης, και αναζητεί διαρκώς νέους τρόπους έκφρασης με διαφορετικά υλικά, υφές και τεχνικές».
Η Ντένη Θεοχαράκη λατρεύει να ταξιδεύει και να απαθανατίζει με τη φωτογραφική της μηχανή εικόνες καθημερινής ζωής.
Σε δεύτερο χρόνο, οι ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες μετασχηματίζονται σε τέχνη. Ύστερα από επισταμένη και βαθιά παρατήρηση διαφορετικών εκφάνσεων του κόσμου των φαινομένων, αναπλάθει στα έργα της μια νέα πραγματικότητα.
Φαινομενικά πολύπλοκη και δαιδαλώδης, κρύβει ξέχωρα μονοπάτια που οδηγούν σε διαφορετικούς, ανοίκειους και όμως άκρως γοητευτικούς προορισμούς. Όπως άλλωστε και η πραγματική ζωή.
Απόδοση εσωτερικού κάλλους
Κατά τους επιμελητές της νέας έκθεσης, στην αποτύπωση των περιηγήσεών της εστιάζει στην απόδοση του εσωτερικού κάλλους που ενυπάρχει σε κάθε άνθρωπο. Με μια διαδοχική μετουσίωση, τα ταξίδια γίνονται εμπειρίες, οι εμπειρίες, βιώματα και μετά αναμνήσεις.
Η απεικόνιση ξεκινά από την εσωτερική θεώρηση της πραγματικότητας, η οποία εξωτερικεύεται μέσα από την ζωγραφική διαδικασία, με συνέπεια και αυτοπειθαρχία.
Διόλου περίεργο που η ζωγραφική έκφραση της Ντένης Θεοχαράκη γοήτευσε στο εξωτερικό.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η ιστορικός Τέχνης Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα «η ζωγράφος αναπαράγει μνήμες από ταξίδια αναζήτησης και εξερεύνησης σε μακρινές χώρες –κυρίως της Ασίας– εκεί όπου η ζωή κυλάει σε άλλους ρυθμούς και διέπεται από διαφορετικούς πολιτισμικούς κανόνες. Στις περιπλανήσεις της καταγράφει φωτογραφικά ό,τι την ελκύει, και, όταν πια επιστρέφει με την ψυχή της γεμάτη εικόνες, επεξεργάζεται το υλικό της, ζωγραφίζοντας τοπία, ανθρώπους και καθημερινές σκηνές που αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες».
Συνεπώς, η Ντένη Θεοχαράκη επηρεάστηκε βαθύτατα από την υγειονομική κρίση που μαστίζει τον πλανήτη. Διοχέτευσε το συναίσθημά της σε νέους εκφραστικούς τρόπους, με νέο αισθητικό περιεχόμενο. «Η ματιά – στο έργο της δημιουργού – άλλοτε καθηλωτικά παρούσα άλλοτε εκκωφαντικά απούσα» γίνεται «ο συνδετικός κρίκος των θεματικών της ενοτήτων, χαράσσοντας το μονοπάτι των εικόνων και των μορφών από τα μάτια μας βαθιά μέσα στην ψυχή».
Και παρακάτω, η ιστορικός γράφει: «Η Θεοχαράκη με την ανάγλυφη γραφή της προσδίδει μνημειακή αξία στους εικονιζόμενους. Χτίζει τον χαρακτήρα του ανθρώπου που συναντά στην εργασία του, στην ώρα της ανάπαυλάς του, στην ώρα του στοχασμού του. Με τα χρώματα που άλλοτε ακτινοβολούν και άλλοτε υποχωρούν πλάθει τα πρόσωπα με αγάπη και ιδιαίτερη ευαισθησία. Νοιώθεις – άλλωστε – να σε κοιτούν κατάματα, να σου μιλούν αλλά και να σε αγνοούν. Δεν ενδίδει στην αφήγηση. Συμμετέχει στην καλλιτεχνική σκηνή με την ενσυναίσθησή της. Με τα εικαστικά της σήματα προκαλεί τον θεατή του έργου της σε έναν ανοιχτό διάλογο που συνδέεται με την ίδια τη ζωή δίνοντας νόημα και αξία στην ετερότητα».
Αλληλεπίδραση με τον κόσμο
Άρρηκτα δεμένο με τη ζωγραφική, πλούσιο το φωτογραφικό που παρουσιάζεται στη Σιωπή της ματιάς.
Η ιστορικός Τέχνης Χριστίνα Πετρηνού παρατηρεί ότι «η Ντένη Θεοχαράκη μεταμορφώνεται σε έναν σύγχρονο διαπολιτισμικό περιπατητή (flâneuse), ένα δημιουργικό κανάλι αλληλοεπίδρασης ανάμεσα σε εμάς και τον κόσμο. Μας προσκαλεί μέσα από τη φωτογραφία της να γεφυρώσουμε διαφορετικές εικόνες του κόσμου και να τις δούμε στην ολότητά τους».
Παράλληλα, ο εικαστικός καλλιτέχνης, φωτογράφος και αρχιτέκτονας Μανώλης Μπαμπούσης σχολιάζει ότι το έργο της λειτουργεί ως «αντι-αφήγηση. Είναι ελεύθερη. Κρατάει ίση απόσταση από το ευχάριστο ή το δυσάρεστο. Ενώ παράλληλα οι φωτογραφικές της εικόνες δομούνται με μία σχεδόν μουσική εσωτερική δομή, ανεξάρτητη, και την ίδια στιγμή συγκροτούν ένα ενιαίο σύνολο με τη ζωγραφική της».
Η Ντένη Θεοχαράκη έχει παρουσιάσει έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δημιουργία της συμπεριλαμβάνεται στη μόνιμη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης.
Η Ντένη Θεοχαράκη πήρε το MBA από το διάσημο NYU Stern Business School στην Αμερική αφού αποφοίτησε από το οικονομικό τμήμα στο ΕΚΠΑ και την ΑΣΚΤ.
Στα έργα της δεν μπορεί παρά να διακρίνει κανείς την αισθητική επιρροή του πατέρα της Βασίλη Θεοχαράκη. Ο μεγάλος επιχειρηματίας παραμένει στον πυρήνα του ένας ιδιαίτερα πνευματικός ζωγράφος. Διόλου ερασιτέχνης.
Πληροφορίες
Ντένη Θεοχαράκη
«Η σιωπή της Ματιάς»
Έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας
Ηρακλείτου 10 & Σκουφά Κολωνάκι, Αθήνα, 106 73
τηλ: 2103615249, 2103615909, www.evripides-art.gr
Διάρκεια Έκθεσης: 11 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου 2021
Εγκαίνια: Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 14.00 -21.00 μ.μ.
Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 18.00-21.00
Evripides Art Gallery
Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας της γκαλερία: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 – 20.30.
Τετάρτη: 11.00 -17.00 & Σάββατο: 11.00 – 16.00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά.
Ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση ΑΜΕΑ.
Διαβάστε επίσης Μαρίνα Θεοχαράκη: Τιμή από την HAWCT και την Ειρήνη Βασιλοπούλου
Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη: «Να βγάλει φτερά» το Ίδρυμα Θεοχαράκη
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση