ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Και ξαφνικά σήμερα το μεσημέρι το Μουσείο Ακρόπολης γέμισε από αγάλματα ζωντανά.
Στάθηκαν μπροστά στα Γλυπτά του Παρθενώνα, άνοιξαν διάλογο με το Παιδί του Κριτίου στην αίθουσα των Αρχαϊκών αγαλμάτων, βρέθηκαν μπροστά στο αέτωμα του Εκατόμπεδου όπου δύο τεράστια λιοντάρια κατασπαράσσουν ταύρο, κινήθηκαν στην μεγάλη ανηφορική αίθουσα των κλιτύων της Ακρόπολης με τις Καρυάτιδες από ψηλά να τους παρακολουθούν.
Χορευτές βεβαίως ήταν, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους επισκέπτες του μουσείου, με τη μορφή μικρών «παραστάσεων», της τάξης λίγων λεπτών, που προκάλεσαν ενθουσιώδη σχόλια από τους παρισταμένους.
Όλα αυτά στο πλαίσιο του προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «MicroDances», που υπάγεται στην ευρύτερη διοργάνωση «An Ideal City» με τη συμμετοχή της Αθήνας, των Βρυξελλών και της ιταλικής Ρέτζο Εμίλια, πόλεων που γίνονται πεδίο εξερεύνησης των δυνατοτήτων του χορού ως δημόσιας τέχνης ριζωμένης στον αστικό ιστό.
Εκτός από το Μουσείο Ακρόπολης άλλωστε, οι δράσεις αυτές, που επαναλαμβάνονται και αύριο περιλαμβάνουν επίσης το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τα εμβληματικά τοπόσημα της νέας Αθήνας.
Όσον αφορά το Μουσείο Ακρόπολης είναι η πρώτη φορά, που ανοίγει σε τέτοιου είδους δράσεις, υψηλής αισθητικής και συμβολισμού για μια νέα εποχή που στοχεύει να το φέρει ακόμη πιο κοντά στην αθηναϊκή κοινωνία, τους επισκέπτες της πόλης αλλά και στο σύγχρονο γίγνεσθαι.
«Βλέπαμε τα σώματα των χορευτών να γίνονται αγάλματα και μπορούσαμε αντίστοιχα να φαντασθούμε και τα αγάλματα να κινούνται. Η όρχηση άλλωστε ήταν ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού των αρχαίων», λέει ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης, που ήταν παρών στην σημερινή δράση, αποτέλεσμα της συνεργασίας με τον διευθυντή της Λυρικής Σκηνής Γιώργο Κουμεντάκη.
Έγινε αποδέκτης έτσι, των εκφράσεων θαυμασμού των επισκεπτών μπροστά στο απρόσμενο γι’ αυτούς θέαμα, έναν συνδυασμό κάλλους και τέχνης, που παρά τη μικρή διάρκεια κάθε χορευτικού δρώμενου, από 6 ως 10 λεπτά το πολύ, άφησαν ενθουσιώδεις εντυπώσεις.
Σχεδιασμένα άλλωστε για έναν έως τρεις χορευτές και για μικρό χώρο αυτά τα «MicroDances», καθώς έχουν ανατεθεί σε καλλιτέχνες με πολύ διαφορετικό υπόβαθρο ο καθένας και με ξεχωριστές επιρροές δημιουργούν ένα χορογραφικό τοπίο πλούσιο και ποικίλο.
«Θυμήθηκα τη δράση που είχα δει πριν από μερικά χρόνια στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης με τραγουδιστές της όπερας να ερμηνεύουν κομμάτια του λυρικού ρεπερτορίου στις αίθουσες με εκθέματα, που σχετίζονται με τα μεγάλα μουσικά έργα. Όπως τον ‘Θησέα’ του Χαίντελ για παράδειγμα, μπροστά σε γλυπτό που απέδιδε τον βασιλιά των Αθηνών», λέει ο κ. Σταμπολίδης.
Ειδικά το Μουσείο Ακρόπολης εξάλλου ο ίδιος προσανατολίζεται και σε νέες πρωτοβουλίες και δράσεις που άρχισαν από το πρόγραμμα «Μουσείο ανοιχτό για όλους», το οποίο απευθύνεται σε Δομές Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων για να συνεχισθεί με αντίστοιχο για άτομα με αναπηρίες. «Η Ακρόπολη είναι ο ομφαλός της πρωτεύουσας και το μουσείο της οφείλει να είναι ανοιχτό για όλους», επισημαίνει.
Να σημειωθεί ότι την καλλιτεχνική διεύθυνση του «An Ideal City» συνυπογράφουν ο Τζίτζι Κριστοφορέττι του Fondazione Nazionale della Danza / Aterballetto, ο Κριστόφ Γκαλάν (Les Halles de Schaerbeek) και ο Κωνσταντίνος Ρήγος του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Σκοπός της δουλειάς τους είναι να αναδείξουν την δημόσια τέχνη του χορού σε τρία ευρωπαϊκά αστικά τοπία, με έντονο ιστορικό και συμβολικό χαρακτήρα. To πρόγραμμα άρχισε τον Οκτώβριο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2022.
Διαβάστε επίσης:
Μόνικα Μπελούτσι: Νυχτερινή ξενάγηση στο Μουσείο Ακρόπολης από τον Νίκο Σταμπολίδη
Νίκος Σταμπολίδης: Ωραίο είναι ό,τι ερωτεύεται ο καθένας – Έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Ο ιστορικός Φλοίσβος σε νέα εποχή – Πολιτιστικό κέντρο από τον δήμο Παλαιού Φαλήρου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σωκράτης Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει και θεσμικά η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας
- Υπουργικό Συμβούλίο: Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Η ατζέντα της Δευτέρας
- Ζελένσκι: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι «εφικτή»
- Μελόνι: Τα σημεία εκκίνησής μας είναι διαφορετικά, πρέπει να συναντηθούμε στα μισά του δρόμου