Στην «Ακαδημία» σε κήπο κοντά στον «ναό των Μουσών» βρίσκεται σύμφωνα με Ιταλούς επιστήμονες ο τάφος του Πλάτωνα.

Πρόκειται για μία μελέτη του Ιταλικού Ίδρύματος Ερευνών, η οποία έχει ως αντικείμενο την ανάγνωση των παπύρων του Ερκολάνουμ, της πόλης που καταστράφηκε μαζί με την Πομπηία από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Σύμφωνα έτσι με τον επικεφαλής της έρευνας Γκρατσιάνο Ρανόκια, ειδικό στην μελέτη παπύρων, σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πού έγινε η ταφή του μεγάλου φιλοσόφου αν και δεν είναι βέβαιη η ακριβής χρονολογία που έγινε αυτό.

Η αναφορά στον Πλάτωνα αλλά και της Ακαδημίας του περιλαμβάνεται στα κείμενα του Φιλόδημου του Επικούρειου, που βρίσκονταν στους παπύρους του Ερκολάνουμ, οι οποίοι διαβάζονται τα τελευταία χρόνια, χάρις στην ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών, συγκεκριμένα με το λεγόμενο βιονικό μάτι, Κι αυτό γιατί μπορεί να μην απανθρακώθηκαν εντελώς κατά τη διάρκεια της έκρηξης του ηφαιστείου, η φυσιολογική ανάγνωσή τους όμως, δεν είναι δυνατή.

Ειδικά για τον Πλάτωνα η έρευνα προσθέτει ένα νέο στοιχείο –από τα ελάχιστα γνωστά για τη ζωή του – σύμφωνα με το οποίο ο φιλόσοφος είχε πωληθεί ως δούλος ήδη το 404 π.Χ. όταν οι Σπαρτιάτες είχαν καταλάβει την Αίγινα, με μια εναλλακτική το 399 π. Χ. , αμέσως μετά τον θάνατο του Σωκράτη. Και η διευκρίνηση αυτή έχει σημασία, γιατί ως σήμερα πιστευόταν, ότι η αιχμαλωσία του είχε γίνει το 387 π.Χ. στην περίοδο που ο Πλάτωνας βρισκόταν στις Συρακούσες της Σικελίας.

Ο φιλόσοφος Πλάτωνας

Η έρευνα

Η έρευνα με το βιονικό μάτι, που άρχισε πριν από τρία χρόνια και θα ολοκληρωθεί το 2026 εντόπισε χίλιες νέες λέξεις, δηλαδή «διάβασε» 30% επιπλέον κείμενο σε σύγκριση με την προηγούμενη του 1991.

Περισσότεροι από 1800 είναι οι πάπυροι του Ερκολάνουμ (αρχαίο Ηράκλειο), που βρέθηκαν, οι περισσότεροι από αυτούς το 1855 και σήμερα φυλάσσονται σε ειδικές συνθήκες διατήρησης, λόγω της μεγάλης ευθραυστότητάς τους στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης. Από τις ειδικές έρευνες που έχουν γίνει ωστόσο έχουν αναγνωστεί ως σήμερα 340 από αυτούς, ενώ οι υπόλοιποι ή είναι μερικώς κατεστραμμένοι ή έχουν απομείνει κάποια ελάχιστα αποσπάσματα.

Όσον αφορά τον Πλάτωνα, που όπως είναι γνωστό επηρέασε και διαμόρφωσε όσο ελάχιστοι τη δυτική φιλοσοφική σκέψη, η Ακαδημία του θεωρείται ότι βρίσκεται στην περιοχή Κολωνού που φέρει και το όνομα Ακαδημία Πλάτωνος. Ουδεμία πάντως αρχαιολογική ένδειξη υπάρχει ως σήμερα για ταφή του φιλοσόφου στο σημείο.

Διαβάστε επίσης:

Ποιος δίνει 200.000 δολάρια γι΄αυτό το σχέδιο;

Λίνα Μενδώνη: Η δικαιοσύνη έχει το λόγο για δημοσίευμα σχετικό με την Νίσυρο

Χερουβείμ ή μπουλντόγκ; Ένας άλλος Τσόρτσιλ σε δημοπρασία