Σκύλοι που περιδιαβαίνουν ανάμεσα στα αρχαία ερείπια και βρίσκουν πάντα τον κατάλληλο χώρο για να καθίσουν και να ζεσταθούν από τον ήλιο, ευλύγιστες γάτες που διαλέγουν πάντα τα ψηλότερα σημεία για να σταθούν, συχνά ακίνητες σαν αγάλματα της θεάς Ίσιδας. Κι όταν οι αρχαιολογικοί χώροι κλείνουν για το κοινό είναι οι μόνοι κάτοικοι, που παραμένουν, μαζί με τους φύλακες για να τους προστατεύουν. Αδέσποτα ζωάκια φυσικά όλα, που αν και η παρουσία τους απαγορεύεται, βρίσκουν τρόπους και να παρεισφρύουν στους αρχαιολογικούς χώρους και να γίνονται οι μασκότ τους. Γιατί όχι λοιπόν, και δεσποζόμενα ζώα;

Στο ερώτημα, που απασχόλησε επί δύο συνεδρίες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η χθεσινοβραδυνή απόφαση υπήρξε τελικά καταφατική. Με πολλούς περιορισμούς, τόσο όσον αφορά το εύρος των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στα οποία θα μπορεί να εισέρχεται ο επισκέπτης με το ζωάκι του –αποκλειστικά σκύλο ή γάτα- όσο και τους όρους υπό τους οποίους μπορεί να γίνεται αυτή η επίσκεψη. Πάντα βέβαια σε χώρους ανοιχτούς, αλλά όχι στην Ακρόπολη.

Ούτε όμως στον Ακροκόρινθο, το Παλαμήδι, την Άνω Πόλη Μονεμβασίας, σε μοναστήρια και εκκλησιαστικά μνημεία, όπως η Μονή Δαφνίου, ο Όσιος Λουκάς και άλλα ακόμη.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, πρόκειται για μια μεγάλη υπέρβαση του υπουργείου Πολιτισμού και ειδικά της υπουργού Λίνας Μενδώνη, στην οποία είχαν προσφύγει φιλοζωικά σωματεία με το σχετικό αίτημα.

Ο σκύλος της Ελευσίνας
Ο σκύλος της Ελευσίνας

Οι όροι

Ο υφιστάμενος νόμος (ΦΕΚ 88/Β/23-1-2004) απαγορεύει την είσοδο ζώων σε αρχαιολογικούς χώρους, με εξαίρεση μόνον τους σκύλους –οδηγούς ατόμων με αναπηρία. Σύμφωνα όμως με την χθεσινή τροποποίηση τα ζώα συντροφιάς, πάντα σκύλοι και γάτες, θα μπορούν να συνοδεύουν τους ιδιοκτήτες τους υπό όρους, που έχουν να κάνουν κυρίως με την προστασία των αρχαίων αλλά και με την απρόσκοπτη επίσκεψη όλων.

Συγκεκριμένα το λουράκι, τύπου σαμαράκι και μήκους έως ενός μέτρου είναι απαραίτητο. Όσο για τις γάτες θα πρέπει να βρίσκονται στο καλάθι μεταφοράς. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει επίσης να έχει μαζί του το βιβλιάριο υγείας του ζώου για να το επιδείξει στην είσοδο αλλά και όλα τα απαραίτητα, προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα, να καθαρίσει δηλαδή το χώρο, αν προκύψει κάποιο «ατύχημα» και υπάρξουν περιττώματα. Όσον αφορά τα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους σκυλιά εξάλλου, αποφασίστηκε τελικά, ότι θα πρέπει να φέρουν φίμωτρο, παρ΄ότι κάποια μέλη του ΚΑΣ διαφώνησαν.

Η επισκέπτρια της Ακρόπολης
Η επισκέπτρια της Ακρόπολης

Οι περιορισμοί

Η είσοδος, παρ΄όλα αυτά των ζώων συντροφιάς δεν θα επιτρέπεται σε κλειστούς χώρους π.χ θολωτούς τάφους, ούτε σε εσωτερικά μνημείων όπως τα αρχαία θέατρα και οι ναοί, καθώς και σε χώρους με ψηφιδωτά δάπεδα, τοιχογραφίες και δάπεδα στρωμένα με ευπαθή υλικά.

Ιδιαίτερη πρόνοια μάλιστα θα λαμβάνεται για την προσωρινή παραμονή των ζώων σε κλωβούς ή καλάθια στην είσοδο των χώρων, με την δημιουργία των σχετικών υποδομών, σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις.

Να σημειωθεί πάντως, ότι στη γενικότερη συζήτηση για το θέμα της εισόδου των ζώων συντροφιάς σε μνημεία, δεν υπεισήλθε καθόλου η περίπτωση παρόμοιας άδειας και στα μουσεία. Και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες άλλωστε, όπως στην Ιταλία και τη Γερμανία η είσοδος είναι επιτρεπτή μόνον σε υπαίθριους χώρους σε αντίθεση με τη Γαλλία και την Αγγλία όπου απαγορεύεται.

Ειδικά το καλοκαίρι ωστόσο, με την μεγάλη επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων η δυνατότητα της εισόδου και των ζώων συντροφιάς, είναι η απάντηση σε ένα σοβαρό δίλημμα των φιλόζωων επισκεπτών.

Διαβάστε επίσης:

Εργαστήρι Γιάννη Παππά: Η αρχαία μέθοδος του χαμένου κεριού από νέους καλλιτέχνες

Ο συλλέκτης με τα τρόπαια, το σούπερ μόντελ και ένα ιστορικό ακίνητο