ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο Κούγκι ο καλόγερος Σαμουήλ με πέντε ακόμη συντρόφους του ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη για να μην πέσει _και πέσουν_ στα χέρια των Τούρκων. Δεκέμβρης του 1803 ήταν. Το κάστρο της Κιάφας ήταν ένα από τα ισχυρότερα προπύργια των Σουλιωτών ενώ τα Πηγάδια, το μοναδικό μέσο για την ύδρευσή τους. Όλη αυτή η ιστορική περιοχή του Σουλίου με πολλά προβλήματα συσσωρευμένα μέσα στο χρόνο, πρόκειται να μπει τώρα σε ένα πρόγραμμα προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης, προκειμένου να διασωθούν τα ιστορικά της στοιχεία,
Έργα, διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα που απαιτούνται γι΄αυτό το σκοπό συζητήθηκαν ως εκ τούτου σήμερα στο υπουργείο Πολιτισμού με την υπουργό κυρία Λίνα Μενδώνη, τον περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες. Τα μέτρα που θα ληφθούν, ξεκινούν από την οριοθέτηση ζωνών προστασίας και την επίλυση των χωροταξικών ζητημάτων και ακολουθεί η χάραξη μονοπατιών για την πρόσβαση σε ιστορικούς τόπους, όπως στο Κάστρο της Κιάφας και τα σπίτια των Σουλιωτών.
Αποκατάσταση θα γίνει στην οικία Μπούση αλλά και σε τρία κεντρικά πηγάδια του οικισμού, που παρουσιάζουν σημεία εσωτερικής κατάρρευσης (από τα 400, που διαθέτει η περιοχή) ενώ θα πραγματοποιηθεί και συστηματική καταγραφή των κτηρίων του Τετραχωρίου, αλλά και όλης της περιοχής που οριοθετείται ως ιστορικός χώρος Σουλίου. Επεμβάσεις στερέωσης εξάλλου θα γίνουν στα επώνυμα κτήρια της περιοχής, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μεταξύ αυτών παρουσιάζουν και εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δονάτου.
Για την σύνταξη και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το Σούλι συγκροτείται μάλιστα επιστημονική ομάδα εργασίας από εκπροσώπους του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία θα λειτουργεί παράλληλα και μέσα στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια και το ΥΠΠΟΑ.
Αυτή ο ομάδα εργασίας θα διαχειριστεί όλα δεδομένα και το αρχειακό υλικό, που διαθέτει το ΥΠΠΟΑ και ως το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να παραδώσει στην Περιφέρεια την πρώτη φάση των μελετών και σχεδίων ώστε οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και του ΥΠΠΟΑ να προχωρήσουν γρήγορα στην υλοποίηση των έργων. Γιατί, όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού στην σύσκεψη «Είναι ανεπίτρεπτο να μη έχει γίνει για το Σούλι τίποτε ουσιαστικό ως σήμερα», δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχουν μελέτες του υπουργείου που δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike