ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Και την Ακρόπολη έπληξε σήμερα η αθηναϊκή καταιγίδα και πλημμύρισε ο ιερός βράχος, όπως γίνεται πάντα σε τέτοια καιρικά φαινόμενα.
Όσοι έχουν βρεθεί στην Ακρόπολη με βροχή, μπορεί να έχουν προλάβει να δουν το φαινόμενο, που δεν κάνει διακρίσεις, αν πρόκειται για ιερό αρχαιολογικό τόπο ή αστικές λεωφόρους.
Βεβαίως υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεων μιας μεγάλης καταιγίδας και συγκεκριμένα οι υδρορροές, που βρίσκονται στην Ακρόπολη γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο. Μόνον που οι περισσότερες από αυτές δεν λειτουργούν τα τελευταία χρόνια, χωρίς να έχει γίνει καμία ενέργεια από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για την αποκατάστασή τους.
Το θέμα έφθασε και στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την μετεξέλιξη του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων από ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης, που νόμισαν ότι ανακάλυψαν μέγα σκάνδαλο. «Καταγγέλλοντας» μάλιστα με περισσή σπουδή, ότι για τις επιπτώσεις της νεροποντής, υπεύθυνες είναι οι νέες διαδρομές που δημιουργήθηκαν στον βράχο για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία. Το προηγούμενο μύθευμα, ότι «τσιμεντώνεται η Ακρόπολη» αντικαταστάθηκε έτσι, από το «πλημμυρίζει η Ακρόπολη γιατί τσιμεντώθηκε»!
Όπως είπε όμως η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη μιλώντας προς το κοινοβουλευτικό σώμα «Η Ακρόπολη πλημυρίζει τα τελευταία χρόνια, καθώς σε ένα τμήμα της έχουν απενεργοποιηθεί 17 υδρορρόες»!
Προσθέτοντας, πως άλλες έχουν φραχθεί από διάφορα υλικά, και άλλες έχουν απενεργοποιηθεί, διότι τα νερά που συγκεντρώνονταν σ΄αυτούς τους συλλεκτήρες έχουν προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στο τείχος του ιερού βράχου.
Σοβαρότερο είναι το πρόβλημα στο βόρειο τμήμα του πλατώματος της Ακρόπολης, όπου το 2014 κατέπεσε τμήμα των τειχών. Για το λόγο αυτό ακυρώθηκαν οι υδρορροές, που βρίσκονται στο σημείο αυτό, αλλά δεν έγινε τίποτε απολύτως για την οριστική επίλυση του προβλήματος.
Εν τέλει λειτουργούν σήμερα μόνον τρεις υδρορροές, κοντά στον αναβατόριο, ενώ μόλις φέτος στο πλαίσιο των έργων κατασκευής των διαδρομών κατασκευάσθηκε και φρεάτιο.
Ήδη όμως τώρα, όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού εκπονείται υδραυλική μελέτη για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Η ίδια επέρριψε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως, στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής τους δεν σκέφτηκαν καν, ότι ήταν υποχρεωμένοι να δώσουν λύση.
Από το υπουργείο Πολιτισμού εκδόθηκε εξάλλου η ακόλουθη ανακοίνωση:
- Με το έργο κατασκευής των διαδρομών διαστρώθηκε τεχνητός λίθος περιεκτικότητας 12% τσιμέντου (αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα) επί του παλαιού προϋφισταμένου σκυροδέματος. Το παλαιό σκυρόδεμα, επίσης, δεν απορροφούσε τμήμα των ομβρίων υδάτων, όπως και τώρα με το νέο αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, ώστε να μειωθεί το φορτίο των ομβρίων, επιφανειακών, υδάτων. Είναι προφανές ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου η απορροφητικότητα του εδάφους εξαιτίας των νέων έργων διαμόρφωσης των διαδρομών.
- Στην περιοχή του μουσείου, όπου δημιουργήθηκε πλάτωμα επί υφιστάμενου αμμοχαλικοστρωμένου δαπέδου, κατασκευάστηκαν έγκαιρα πρόσθετα υδραυλικά έργα αποχέτευσης αποστράγγισης που δεν είχαν γίνει ποτέ. Ηδη εκεί δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα.
- Στην ελεύθερη επιφάνεια του αρχαιολογικού χώρου, όπως γνωρίζουν όσοι έχουν περιηγηθεί τον αρχαιολογικό χώρο, το έδαφος είναι βραχώδες με πολύ χαμηλή απορροφητικότητα. Άρα τίποτα δεν έχει αλλάξει με τις παρεμβάσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα.
- Όλοι οι εργαζόμενοι και παροικούντες την Ακρόπολη γνωρίζουν ότι στον αρχαιολογικό χώρο, κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, δημιουργούνται κατά καιρούς πολύ σημαντικές συγκεντρώσεις ομβρίων, κυρίως στην βόρεια πλευρά, του τοίχους καθόσον εδώ και χρόνια έχουν απομονωθεί και είναι παντελώς ανενεργές οι υδραυλικές εκτονώσεις στην βόρεια πλευρά του τοίχους (βλ. συνημμένο σχέδιο της Υπηρεσίας). Αυτή την στιγμή από τις 20 εκτονώσεις διαμέτρου Φ300λειτουργεί ουσιαστικά μόνον μία και η οποία παραλαμβάνοντας τα όμβρια και των υπολοίπων 19, τα προωθεί υπό πίεση στην κλίμακα του παλαιού ανελκυστήρα. Είναι γνωστό ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο υποβιβασμένος χώρος του ηλεκτρολογείου έχει γεμίσει στο παρελθόν με 1 μέτρο νερό, πολλά χρόνια πριν κατασκευασθούν οι διαδρομές.
- Η αναφερόμενη έμφραξη των εκτονώσεων έχει γίνει, μάλλον για να αποφευχθεί η διάθεση ομβρίων στην περιμετρική οδό (οδό Θεωρίας) η οποία δεν διαθέτει δίκτυο ομβρίων. Έτσι, τα όμβρια, από την υδρορροή του τείχους, μέσω του περιπάτου καταλήγουν διαχεόμενα, στην περιοχή της “Κλεψύδρας” και στην συνέχεια μέσω δύο εγκάρσιων τεχνικών στην λεκάνη της Αρχαίας Αγοράς.
- Ήδη εκπονείται ολοκληρωμένη υδραυλική μελέτη, όπως προβλέπεται στην ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ (19/5/20), σε συνεργασία της Υ.Σ.Μ.Α, της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και εξωτερικών συνεργατών του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο και χρηματοδοτεί την μελέτη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα το οποίο υπάρχει επί πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπισθεί.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνάντηση Μητσοτάκη – Γεωργιάδη για τα ΤΕΠ: Τι ζήτησε ο πρωθυπουργός, πότε θα γίνουν ανακοινώσεις
- Χρηματιστήριο: Σε πλήρη εξέλιξη το «January effect»
- Ακρόπολη για λίγους στο Δουκάτο Αθηναίων
- To party στις τράπεζες, πότε θα δικαστούν οι Κουτσολιούτσοι, η 15η Γενάρη και το πρόσωπο – έκπληξη για Πρόεδρος, γιατί είδε ο Άδωνις τον Κυριάκο, μια αποκάλυψη για τις φυλακές και ο arrogant αντιδήμαρχος με την Πόρσε