ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Φωτογραφίες και φιλμάκια της εποχής, προερχόμενα από πολλά χρόνια έρευνας στην Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία φέρνουν στο σημερινό κοινό άγνωστες εικόνες της Αθήνας. Ενώ οι δύο δημιουργοί προσφέρουν μία νέα αφήγηση για το πώς η Αθήνα και οι Αθηναίοι βίωσαν πέντε πολέμους μέσα σε διάστημα μόλις εικοσιπέντε ετών αλλά και πώς έζησαν τον Εθνικό Διχασμό. Για την ιστορία της πόλης των Αθηνών μιλούν έτσι, ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική ενώ μαρτυρίες, όπως της Δέσποινας Γερουλάνου και του Φίλιππου Μαζαράκη Αινιάν, ξεδιπλώνουν προσωπικές ιστορίες. Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν επίσης οι: Ρόντρικ Μπίτον. Αλέξανδρος Κιτροέφ, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Τζιμ Ράιτ, Νίκος Βατόπουλος, Χριστίνα Κουλούρη, σερ Μάικλ Λιουέλιν Σμιθ. Κάθλιν Φλέμινγκ, Λάμπρος Λιάβας και Άρτεμις Σκουμπουρδή.
Τα ντοκιμαντέρ
Το ντοκιμαντέρ και η έκθεση «Η Αθήνα και η Μεγάλη Ιδέα, 1896-1922» είναι το δεύτερο από συνολικά πέντε για την ιστορία της νεώτερης Αθήνας. Προηγήθηκε το 2020 το ντοκιμαντέρ «Η Αθήνα από την Ανατολή στη Δύση, 1821-1896», που είχε παρουσιαστεί και πάλι στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού και θα ακολουθήσουν άλλα τρία τα επόμενα χρόνια.
Οι φωτογραφίες και τα φιλμάκια προέρχονται από τα αρχεία των Library of Congress, National Αrchivesand Records Administration-Washington DC, Harvard University, Princeton University, Getty, Boston Public Library, Sydney University, Stockholm Public Library, Pathe, Gaumont, Établissement de Communication et de Production Audiovisuelle de la Défense (ECPAD), Médiathèque du patrimoine et de la photographie, Paris, και επίσης από τα Ιστορικά Αρχεία και τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, τα αρχεία του Εθνικού και Ιστορικού Μουσείου, τα αρχεία του ΕΛΙΑ, τη συλλογή Νίκου Πολίτη και πολλές άλλες ιδιωτικές συλλογές.
Για τη ηχητική μπάντα της ταινίας η μοντέρ Αλίκη Παναγή χρησιμοποίησε ήχους εποχής ,προκειμένου να ζωντανέψει η ιστορία της πόλης, ενώ ο μουσικός Νίκος Πλατύραχος, βασίστηκε σε μουσική και τραγούδια από την Αθήνα αυτής της συγκεκριμένης περιόδου για να συνθέσει την πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ.
Info:
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού: Κουμπάρη 1, Αθήνα
Έκθεση και ντοκιμαντέρ: «Η Αθήνα και η Μεγάλη Ιδέα, 1896-1922»
Διάρκεια: 25 Ιανουαρίου ως 23 Απριλίου
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λονδίνο: Συναγερμός για ύποπτο πακέτο κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Νάιν Ελμς
- Κως: Σεισμική δόνηση 4,2 ρίχτερ
- Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 10μήνου η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Νοέμβριο – «Βαρίδι» η Γερμανία
- Η Λινού μήνυσε τον Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμιση – Έφτασε στην Ευελπίδων με δεκάδες κούτες!