ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περισσότερα από 330 έργα πολιτισμού εκτελούνται αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα δημιουργώντας περί τις 3.000 θέσεις εργασίας, όλων των επιπέδων, επιστημονικών, τεχνικών κ.ά.
Κι αυτό χάρις στον υπερδιπλασιασμό τους από το 2019 ως σήμερα και σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία 2015-2019, δηλαδή σε διάστημα μικρότερο των δύο χρόνων. Γιατί «Η συστηματική και στοχευμένη ανάπτυξη των υποδομών (αρχαιολογικών χώρων και μουσείων) και η αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες αποτελούν προτεραιότητα για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας», όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στα χθεσινά εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας «Αρέθουσα», χαρακτηρίζοντας ως «ένα μουσείο αντάξιο του παρελθόντος, της φυσιογνωμίας, αλλά και του μέλλοντός της».
Μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως επισήμανε εξάλλου, διαθέτουν η Περιφερειακή Ενότητα της Εύβοιας και η Χαλκίδα, τέτοια, που μπορούν να προσφέρουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Και ένα από αυτά είναι ασφαλώς η σχετικά μικρή απόσταση από την Αθήνα. Πέραν αυτού η Εύβοια και η Χαλκίδα αποτελούν, όπως είπε, ιδανικούς τόπους για την δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών και την προώθηση αυτού του τουρισμού, που παρουσιάζει ήπια εποχικότητα και προσελκύει επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων, οι οποίοι αφιερώνουν συνήθως πολλές ημέρες παραμονής στο ταξίδι τους. Κάτι, που αποδεικνύεται γενικότερα από τα νούμερα, καθώς οι πολιτιστικές διαδρομές, που αποτελούν έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους του τουρισμού επιφέρουν ήδη περίπου το 40% των συνολικών του εσόδων.
«Με την αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών, με την προσβασιμότητα αλλά και την συνδρομή στην «αργυρή οικονομία» ενισχύεται η ανθεκτικότητα του τουριστικού προϊόντος», πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη. Επισημαίνοντας πόσο χρήσιμα είναι αυτά, ιδιαίτερα στην μετά-Covid εποχή, που θεωρείται πιθανό να ενταθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και τις άλλες χώρες της Μεσογείου. Γι΄αυτό «η ισορροπία θα πρέπει να αναζητηθεί σε ένα σύνθετο πλέγμα πολιτικών, που εκτείνεται από την ενίσχυση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, την προστασία και την ενίσχυση της απασχόλησης, μέχρι στοχευμένες δράσεις marketing», όπως είπε.
Μίλησε όμως και για την «Οικονομία των εμπειριών» εντάσσοντας σε αυτήν τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις μορφές σύγχρονης τέχνης, που προσφέρουν στο σύνολό τους εκείνες τις εμπειρίες, οι οποίες εμπλουτίζουν και διαφοροποιούν την καθημερινότητα των πολιτών ενώ ταυτοχρόνως εμπλουτίζουν και το τουριστικό προϊόν της χώρας και του τόπου. Τα μουσεία ειδικά «είναι σύνθετοι οργανισμοί που αυτονόητα λειτουργούν ως κιβωτοί προστασίας μοναδικών έργων τέχνης, ως θύλακες μνήμης και ιστορίας, ως κέντρα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, ως τόποι ψυχαγωγίας και καλλιέργειας, αλλά και δημιουργίας «εμπειριών», ως μοχλοί ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες», είπε. Και αναφερόμενη στα έργα που ολοκληρώθηκαν αυτό το διάστημα, υπενθύμισε, εκτός βεβαίως της «Αρέθουσα» στη Χαλκίδα, την Εθνική Πινακοθήκη, το Μέγαρο Τσίλλερ- Λοβέρδου, το Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού στην Αθήνα. Προσθέτοντας ότι εντός του 2021 θα ακολουθήσουν το Μουσείο της Σάμης στην Κεφαλλονιά, το Ξενοκράτειο στο Μεσολόγγι, το Μουσείο των Αιγών, των Χανίων, και άλλα.
Ειδικά το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα», που στεγάζεται στο ομώνυμο βιομηχανικό κτήριο των αρχών του 20ού αιώνα προσφέρει στον επισκέπτη μία σύνθετη γνώση διαχρονικών ζητημάτων πολιτειακής οργάνωσης, οικονομίας, πολιτισμικών ταυτοτήτων και λατρείας της αρχαιότητας από την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας και της Σκύρου εκθέτοντας και αντιπροσωπευτικά αρχαιολογικά τους ευρήματα. Η έκθεση εμπλουτίζεται και με διαδραστικό χάρτη περιήγησης σε θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ντοκιμαντέρ και πολυμεσικές εφαρμογές μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η διάδραση με τον επισκέπτη.
Δείτε το βίντεο της παρουσίασης του μουσείου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια στους δήμους Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου εποφθαλμιά νέες ειρηνευτικές συμφωνίες με αραβικές χώρες
- Ερντογάν για Συρία: Δεν υπάρχει θέση για τους τρομοκράτες – Θα απομακρύνουμε τις δολοφονικές ορδές του ΡΚΚ
- Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Επέστρεψε η φρεγάτα “Σπέτσαι”