ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην 33η θέση από πλευράς επισκεψιμότητας κατατάσσεται το Μουσείο Ακρόπολης στην λίστα των εκατό μεγαλύτερων του κόσμου.
Με 2.000.312 επισκέπτες το 2024, με αύξηση κατά 5% από το 2023 αλλά και κατά 14% από το 2019 το ελληνικό μουσείο διατηρεί και επαυξάνει τη θέση του στο παγκόσμιο χάρτη του πολιτισμού και αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου. Και είναι σημαντικό, ότι αφήνει πίσω του άλλα σπουδαία μουσεία, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο του Τόκυο, την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, το Μουσείο Ρέινα Σοφία της Μαδρίτης, το Πολ Γκέτι του Λος Άντζελες και άλλα.
Η πρωτιά όμως, για μια ακόμη χρονιά ανήκει στο Λούβρο, που το 2024 δέχθηκε 8,7 εκατομμύρια επισκέπτες κι αυτό παρ΄ότι είχε μείωση κατά 1% από πρόπερσι. Αντίθετα με αύξηση κατά 1% τα Μουσεία του Βατικανού βρίσκονται στην δεύτερη θέση και το Βρετανικό Μουσείο, αν και με ένα εντυπωσιακό 11% επιπλέον, με σχεδόν 6,5 εκατομμύρια επισκέπτες και με την καλύτερη επίδοση από το 2015 παραμένει στην τρίτη.

Αυξήσεις και μειώσεις
Τα στοιχεία προέρχονται από την έρευνα του «The Art Newspaper», που συγκρότησε την λίστα με τα 100 πρώτα μουσεία τέχνης του κόσμου, σημειώνοντας, ότι παρά τις μικρές διακυμάνσεις στις ροές των επισκεπτών, οι επιπτώσεις του Covid-19 έχουν πλέον παρέλθει.
Στα πρώτα δέκα της λίστας βρίσκονται όμως ακόμη: Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης με 5,7 εκατομμύρια επισκέπτες στο κεντρικό του κτίριο (αύξηση 7% από το 2023). Η Tate Modern του Λονδίνου, που κατέγραψε μόλις 4,6 εκατομμύρια επισκέπτες με μείωση κατά 3% και χωρίς να έχει ανακάμψει ακόμη από την εποχή προ Covid-19. Το Μουσείο της Σαγκάης που άνοιξε το 2024, υποδεχόμενο 4,3 εκατομμύρια επισκέπτες έκανε την μεγάλη έκπληξη. Η Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης της Ουάσινγκτον με 3,9 εκατομμύρια επισκέπτες είχε αύξηση κατά 3%.
Αντίθετα το Εθνικό Μουσείο Κορέας στην Σεούλ με 3,8 εκατομμύρια επισκέπτες είχε μια μεγάλη μείωση κατά 9%. Το Musee d’Orsay του Παρισιού με 3,7 εκατομμύρια είχε μείωση επίσης, κατά 3% ενώ το δέκατο της σειράς, το Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας του Μεξικό είχε 3,7 εκατομμύρια επισκέπτες.

Τα στοιχειώδη
Από τι εξαρτάται όμως, η άνοδος ή η πτώση κάποιων μουσείων; Οι παράγοντες μπορεί να είναι πολλοί και μεταξύ αυτών πρωταρχικό ρόλο παίζει πάντα η δραστηριότητά τους, εντυπωσιακές εκθέσεις δηλαδή ή νέα αποκτήματα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του κοινού. Ίσως το μόνο που χρειάζεται, όπως επισημαίνεται, για να αναδειχθεί ένα μουσείο είναι μία καλά σχεδιασμένη, καλά εκτελεσμένη και πραγματικά καθηλωτική έκθεση. Τα στοιχειώδη, δηλαδή.
Χωρίς να θεωρούνται όμως αμελητέα και τα «πυροτεχνήματα». Όπως του Μουσείου Victoria & Albert του Λονδίνου, που η έκθεσή του, η οποία περιελάμβανε κοστούμια της Τέιλορ Σουίφτ συνέβαλε στην αύξηση της επισκεψιμότητάς του κατά 13%.
Ωστόσο, από την άλλη, πολεμικές συρράξεις, όπως η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο πόλεμος Ισραήλ –Χαμάς ή ακόμη σοβαρά περιβαλλοντικά γεγονότα που ανακόπτουν υποχρεωτικά τις μετακινήσεις μειώνουν αντίστοιχα και την επισκεψιμότητα στις περιοχές, που παρουσιάζουν τα προβλήματα. Ο πολιτισμός άλλωστε είναι η πλέον συνθήκη.
Διαβάστε επίσης:
Παρθενώνας: Πώς διαλύθηκε αυτή η μετόπη δύο φορές
Μουσείο Ακρόπολης: Οι θησαυροί της νότιας Ιταλίας και οι αρχαίοι Έλληνες
Θησαυροί της αρχαίας Μπαζιλικάτα από την Ιταλία στο Μουσείο Ακρόπολης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρήστος Κοντορουχάς και Φώτης Κιάμος οι δύο νέοι υπαρχηγοί του Λιμενικού Σώματος
- Ο Γιώργος Πιτσιλής στο My Story: Οι στόχοι, τα νέα «όπλα» της ΑΑΔΕ, οι έφοδοι στα νυχτερινά μαγαζιά, drones, influencers, αλλά και η ζωή στο Κουκάκι
- Ντόναλντ Τραμπ: Πώς ο ναρκισσισμός γίνεται πολιτική στρατηγική
- Από Gucci έως Hermès: Ποιες εταιρείες πολυτελών ειδών της Ευρώπης κινδυνεύουν περισσότερο από τους δασμούς του Τραμπ
