Εικόνα του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού
Περιεχόμενα
Μια πολιτιστική διαδρομή, που θα περιλαμβάνει όλα τα μνημεία, αρχαία και νεότερα της περιοχής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά σχεδιάζεται από το υπουργείο Πολιτισμού.
Η προσβασιμότητα στα μνημεία, τα πλατώματα και τα σημεία θέασης, τα παγκάκια, οι πινακίδες σήμανσης, ακόμη και οι δαπεδοστρώσεις και τα φωτιστικά, όλα όσα απαιτούνται για την ανάδειξη αλλά και την επίσκεψή τους έχουν προβλεφθεί στην μελέτη που εξετάζεται σήμερα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Πρόκειται για μία λεπτομερή ανάλυση, που προσεγγίζει κάθε ένα από τα μνημεία ξεχωριστά, ανάλογα με τις απαιτήσεις του, ενώ ταυτόχρονα παραμένει η ομοιομορφία στα κοινά χαρακτηριστικά, που αναδεικνύουν την συνολικότητα της παρέμβασης. Ανάμεσά τους είναι και οι κάδοι απορριμμάτων αλλά και τα σταχτοδοχεία ενώ με την μελέτη είναι εξασφαλισμένη και η πρόσβαση από εμποδιζόμενα άτομα.
Συγκεκριμένα ο επισκέπτης, που θα φθάνει στον Μητροπολιτικό Πόλο θα μπορεί να προσεγγίσει δεκατέσσερις χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Τα μνημεία της διαδρομής
Αρχή της διαδρομής γι΄ αυτόν που θα φθάνει από την Λεωφόρο Βουλιαγμένης είναι η επίσκεψη στο τμήμα του νεκροταφείου της Κλασικής εποχής στην περιοχή του σταθμού μετρό «Αργυρούπολη». Στη συνέχεια, μέσω των εγκεκριμένων ήδη πεζοδρόμων και δρόμων θα κατευθύνεται στα ακόλουθα μνημεία:
– Στο τμήμα κλασικού νεκροταφείου και αρχαίου δρόμου στην περιοχή του αμαξοστασίου του ΤΡΑΜ.
-Στο αγγλικό υπόστεγο «Παγόδα».
-Στο Λόφο Χασάνι.
– Στον ιερό ναό Ναό Αγίας Παρασκευής, ο οποίος προσεγγίζεται από διακλάδωση, η οποία καταλήγει στα όρια με τον ιστό του Δήμου Αλίμου.
-Στα τρία διατηρητέα Υπόστεγα εκ των οποίων το ένα χρησιμοποιείται προσωρινά ως κέντρο ενημέρωσης και εκθεσιακός χώρος για τους επισκέπτες του Μητροπολιτικού Πόλου. Να σημειωθεί ότι από την πολιτιστική διαδρομή που περνά μέσα από τα Υπόστεγα προσεγγίζεται ο κεντρικός άξονας, που συνδέει την περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης με την παραλία.
Από αυτόν τον κεντρικό άξονα, μέσω διακλάδωσης, προς Νότο, είναι προσιτά:
– Το χαρακτηρισμένο ως μνημείο «Πρώην Ανατολικό Αεροδρόμιο Αθηνών» (Saarinen), ένα από τα τελευταία έργα του αρχιτέκτονα Eero Saarinen .
– Το Ταφικό μνημείο Ελληνικού, στην αρχική του θέση, στην οποία έχει ήδη μεταφερθεί.
– Το Αρχαίο λατομείο. Ενώ μέσω διακλαδώσεων με κατεύθυνση προς ΒΔ, προσεγγίζεται
– Αρχαίο οικοδόμημα και αρχαίος δρόμος, στις σημερινές εγκαταστάσεις του ΕΑΚΝ
-Ο ιερός ναός Αγίου Κοσμά και Δαμιανού και
-Ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά.
Ενδιαφέρον στη λεπτομέρεια
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό εξάλλου, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις πινακίδες πληροφόρησης, που τοποθετούνται κοντά στα μνημεία περιλαμβάνοντας ένα επεξηγηματικό-ενημερωτικό κείμενο. Θα έχουν μάλιστα φωτισμό αλλά και ανάγλυφο σύστημα ανάγνωσης Braille. Η σήμανση είναι δύο ειδών.
Επιδαπέδια με την τοποθέτηση μεταλλικού, ένθετου, εγχάρακτου πλακιδίου με το λογότυπο του έργου του Ελληνικού στις δαπεδοστρώσεις σε όλο το μήκος της διαδρομής.
Αλλά και κατακόρυφη με τη μορφή στήλης, ύψους 2,00 μ., όπου σημειώνεται η θέση του μνημείου στον χάρτη της πολιτιστικής διαδρομής. Τοποθετούνται καθ’ όλο το μήκος της Πολιτιστικής Διαδρομής σε καθοριστικά σημεία για τον προσανατολισμό του επισκέπτη.
Γενικότερα εξάλλου οι δαπεδοστρώσεις θα είναι από προκατασκευασμένο, παλαιωμένο κυβόλιθο από σκυρόδεμα.
Από σκυρόδεμα θα είναι και τα καθιστικά, οι κάδοι απορριμμάτων από μέταλλο και ξύλο ενώ τα σταχτοδοχεία θα είναι μεταλλικά. Όσο για το φωτισμό προβλέπεται χωνευτός και επί στύλου. Τέλος στα πλατώματα και σε κάθε περιοχή θέασης, όπου είναι εφικτό θα γίνει και φύτευση δέντρων.
Διαβάστε επίσης:
Αρχαία αντικείμενα, προϊόντα αρχαιοκαπηλίας επαναπατρίζονται από την Ελβετία