Σε υψόμετρο 1200 μέτρων στον Ψηλορείτη σε μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους βρίσκεται το μινωικό ανάκτορο της Ζωμίνθου και η προστασία του είναι επιβεβλημένη.
Μέτρα πυροπροστασίας λαμβάνει ως εκ τούτου το υπουργείο Πολιτισμού γι΄αυτόν τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος έχει περιληφθεί στον φάκελο υποψηφιότητας για την σειριακή εγγραφή έξι συνολικά μινωικών ανακτόρων -Ζάκρος, Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Κυδωνία, Ζώμινθος- στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Συγκεκριμένα έτσι, η Ζώμινθος πρόκειται να αποκτήσει μόνιμο υδροδοτικό, πυροσβεστικό σύστημα με υπόγεια δεξαμενή.
«Η μελέτη πυροπροστασίας εντάσσεται στο πλέγμα των μελετών που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια Κρήτης ως προαπαιτούμενες για την υλοποίηση των έργων προστασίας, ανάδειξης και ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων», όπως δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αρχιτεκτονική μελέτη ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ζωμίνθου που έχει ήδη εγκριθεί, προκειμένου να προστατευτούν και να αναδειχθούν τα αρχαία κατάλοιπα και να καταστούν επισκέψιμα για το κοινό».
Η διασπορά του μινωικού πολιτισμού
Το μινωικό ανάκτορο της Ζωμίνθου, που βρίσκεται στον Δήμο Ανωγείων κατοικήθηκε από τη Μινωική Εποχή έως τη Ενετοκρατία και υπήρξε για τους Μινωίτες σημαντικό θρησκευτικό κέντρο. Εντός του αρχαιολογικού χώρου χωροθετείται το ανακτορικό μέγαρο, θεμελιωμένο στον φυσικό βράχο, ο οποίος χρησίμευε ήδη παλαιότερα ως υπαίθριος χώρος λατρείας. Έχει αποκαλυφθεί το μεγαλύτερο τμήμα του Μεγάρου (κεντρικού κτιρίου), στο οποίο εικάζεται ότι υπήρχαν χώροι διώροφοι και τριώροφοι.
Η Ζώμινθος κρίθηκε απαραίτητο έτσι, να ενταχθεί στην ήδη διευρυμένη με άλλα τέσσερα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα αρχική υποψηφιότητα της Κνωσού, που μετατράπηκε σε σειριακή, ώστε να αποτυπώνεται πληρέστερα η διασπορά του μινωικού πολιτισμού σε ολόκληρη την Κρήτη.
Τα έξι Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρο το νησί και χρονολογικά όλο το εύρος του μινωικού πολιτισμού από την Πρώιμη και Μέση εποχή του Χαλκού της ίδρυσης των πρώτων ανακτόρων (1900-1700 π.Χ.) και την Ύστερη εποχή του Χαλκού της ακμής των νέων ανακτόρων (1700-1450 π.Χ.) έως και την Τελική και Μετανακτορική περίοδο (1450-1100 π.Χ.).
Ολιστική διαχείριση
«Τα Ανακτορικά Κέντρα, τα πλέον εμβληματικά στοιχεία του μινωικού πολιτισμού, χρήζουν μιας ολιστικής διαχείρισης», αναφέρει εξάλλου υ υπουργός Πολιτισμού. «Το Προκαταρκτικό Σχέδιο Διαχείρισης των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων αποτελεί τον “πυρήνα” της διαχείρισης τους με στόχο να αναδειχθεί η εξέχουσα οικουμενική αξία τους, ως πολιτιστικό αγαθό, αλλά και να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα και η ακεραιότητά τους. Η φιλοσοφία του ολιστικού σχεδίου ανάδειξης του μινωικού πολιτισμού, όπως αποτυπώνεται στους έξι αρχαιολογικούς χώρους, υποψήφιους προς εγγραφή στον Κατάλογο των Μνημείων της UNESCO, καθορίζει και διασφαλίζει τους τρόπους προστασίας και προβολής τους αλλά και την σύνδεσή τους σε μια εμβληματική πολιτιστική διαδρομή».
Να σημειωθεί ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια Κρήτης αφορά στη δημιουργία της συγκεκριμένης πολιτιστικής διαδρομής, συνολικού προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ, που συνδέει τα έξι Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα. Βάσει αυτού έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για τον σχεδιασμό, την ωρίμανση και την υλοποίηση του έργου στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης 2021-2027.
Διαβάστε επίσης:
Έλληνες θεοί σε γαλλική έκθεση και ιστορίες… κάτω από τη γη
Τα τελευταία λουλούδια του Μανέ για μερικά εκατομμύρια δολάρια
Η «Προέλευση του κόσμου» με τη σφραγίδα «Me Too» – Βανδαλισμός σε μουσείο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας