Ξάφνιασμα για μία ακόμη φορά από την Σουηδική Ακαδημία με την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας σε μία Aμερικανίδα ποιήτρια, σπουδαία μεν αλλά ελάχιστα γνωστή στο μη αγγλόφωνο κοινό.
Η 77χρονη Λουίζ Γκλουκ όμως, που μόλις πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκε η βράβευσή της με Νόμπελ χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς έχει λάβει μάλιστα και πολλά άλλα βραβεία, μεταξύ των οποίων και Πούλιτζερ.
«Η χαρακτηριστική ποιητική φωνή της που με την αυστηρή ομορφιά της κάνει παγκόσμια την ατομική εμπειρία» αποτελεί τον χαρακτηρισμό για το έργο της από την Σουηδική Ακαδημία και τον βασικό λόγο της βράβευσής της. Η κορυφαίο ποιητική της συλλογή εξάλλου, το «Averno» (2006) συνδέεται με έναν τρόπο και με την Ελλάδα, καθώς εμπνέεται από το μύθο της καθόδου της Περσεφόνης στον κάτω κόσμο, ως δέσμια του Άδη στο βασίλειό του, το βασίλειο του θανάτου. Πρόκειται για μία οραματική εμπειρία της Γκλουκ, που την οδηγεί σε μία ποιητική καταβύθιση στο μυστήριο της ζωής και του θανάτου. Δεν είναι περίεργο άλλωστε που την αποκαλούν συχνά «ζοφερή» ή «σκοτεινή» ποιήτρια.
Γεννημένη το 1943 στη Νέα Υόρκη η Λουίζ Γκλουκ μεγάλωσε στο Λονγκ Άιλαντ και έκανε την πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα στη δεκαετία του 1960. Τα συναισθήματα της απογοήτευσης, της απώλειας, της απομόνωσης είναι αυτά που εκφράζονται στην ποίησή της με τρόπο δυνατό και διαπεραστικό, έτσι ώστε να γίνονται κτήμα και των άλλων ανθρώπων, που συμμετέχουν και συμπορεύονται μαζί της βιώνοντάς τα έντονα και ολοκληρωτικά. Μεγάλο προσόν της εξάλλου είναι η αμεσότητα του λόγου της, που συνηγορεί στην εύκολη πρόσληψη της ποίησής της σε πρώτο επίπεδο, αν και πέρα από αυτό κρύβεται το βάθος των νοημάτων και η πραγματική της δύναμη.
Η Λουίζ Γκλουκ ζει σήμερα στο Κέιμπριτζ και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Η τελευταία της ποιητική συλλογή έχει τον τίτλο «Πιστή κι ενάρετη νύχτα», ενώ εκτός από το Βραβείο Πούλιτζερ, που της απονεμήθηκε το 1992 για τη συλλογή της «The Wild Iris», το 1999 τιμήθηκε και με το πολύ σημαντικό Βραβείο Μπόλινγκεν του Πανεπιστημίου του Γέιλ για τη συλλογή της «Vita Nova». Το 2003 χρίσθηκε 12η «Poet Laureate» της Αμερικής και το 2014 της απονεμήθηκε το αμερικανικό «Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Ποίησης» για τη συλλογή της «Faithful and Virtuous Night».
Το Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι ύψιστη βράβευση που μπορεί να έχει ένας λογοτέχνης , ο οποίος επιλέγεται κάθε χρόνο από τα 18 μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας. Συνοδεύεται μάλιστα από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. κορονών Σουηδίας (958.000 ευρώ).
Να σημειωθεί εξάλλου ότι η Λουίζ Γκλουκ είνα η 16η γυναίκα που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, με τελευταία πριν από δύο χρόνια την Όλγκα Τοκάρτσουκ από την Πολωνία
Στην Ελλάδα, η Λουίζ Γκλουκ μεταφράζεται, όπως ανακοινώνεται από τις εκδόσεις Στερέωμα, από τον ποιητή Χάρη Βλαβιανό και την Δήμητρα Κωτούλα.
.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τζορτζ Τσούνης: Η θητεία μου στην Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου – Αντίο
- Νετανιάχου: Το Ισραήλ διατηρεί «το δικαίωμα να επαναλάβει τον πόλεμο» με την υποστήριξη των ΗΠΑ
- Ιράν: Αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση νότια της χώρα – Ορισμένα είναι εξοπλισμένα, ικανά να πλήξουν αμερικανικά πλοία
- Θεοδωρικάκος: Η πολιτική της κυβέρνησης μας είναι η στήριξη της ελληνικής περιφέρειας