ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ακρόπολη μπορεί μετά από μερικά χρόνια να είναι διαφορετική. Προς το καλύτερο φυσικά. Για την πρόσβαση στην Ακρόπολη ο λόγος, το διαρκές – αιώνιο – πρόβλημα της ανόδου στον ιερό βράχο, το οποίο μπορεί να επιλυθεί ικανοποιητικά και το κυριότερο, σύμφωνα με την αρχαιολογική μαρτυρία.
Πρόκειται για την πρόταση που κατέθεσε ο αρχιτέκτονας και ακαδημαϊκός Μανόλης Κορρές στην 7η Διεθνή Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων Ακροπόλεως και όπως έχει γράψει το mononews περιλαμβάνει την δημιουργία μιας μαρμάρινης κλίμακας με πλατύσκαλα που θα οδηγούν κατ΄ ευθείαν στα Προπύλαια.
Έτσι θα αποκατασταθεί η πρόσβαση στην Ακρόπολη, σύμφωνα με το αρχικό της σχέδιο στην αρχαιότητα.
Η πρόταση εξάλλου, αναγνωρίσθηκε από τους επιστήμονες, Έλληνες και ξένους, που πήραν μέρος, καθώς η μελέτη του κ. Κορρέ, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως διορθώνει λάθη, που είχαν γίνει στο παρελθόν σε σχέση με την κεντρική είσοδο του μνημείου ενώ επιπλέον αποκαθιστά την τοπογραφία όλου αυτού του μετώπου που βλέπει ο επισκέπτης, καθώς αρχίζει να ανεβαίνει προς τα Προπύλαια.
Πέραν αυτών όμως, βασίζεται στην εξαντλητική έρευνα, που πραγματοποίησε ο ίδιος για την τεκμηρίωση των αρχαιολογικών καταλοίπων. Η παρουσίασή της πράγματι, στο τριήμερο συνέδριο που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ήταν σε θέση να απαντήσει τεκμηριωμένα σε όλα τα ερωτήματα που εξέφρασαν οι επιστήμονες.
Η λάθος πρόσβαση
Είναι σαφές σε κάθε επισκέπτη, πολλώ δε μάλλον στους ειδικούς, ότι η σημερινή πρόσβαση στον βράχο, που γίνεται μέσω μιας οφιοειδούς διαδρομής, κάτι παράλογο για κάθε αρχαίο μνημείο από την απώτερη αρχαιότητα – και όχι μόνον ελληνικό – είναι απολύτως λανθασμένη.
Πρόκειται στην ουσία για το αποτέλεσμα επεμβάσεων που έχουν γίνει σε βάθος χρόνου, πολλών αιώνων για την ακρίβεια. «Ουδέποτε, εδώ και 3000 χρόνια υπήρξε τεθλασμένη διαδρομή πάνω στην Ακρόπολη. Όλες οι εικασίες του 19ου και του μισού 20ού αιώνα είναι λάθος», τόνισε λοιπόν ο κ. Κορρές.
Στα νεώτερα χρόνια ειδικά, επρόκειτο για επεμβάσεις, που προσπαθούσαν με τα περιορισμένα μέσα κάθε εποχής να δίνουν λύσεις σε προβλήματα που δημιουργούνταν από τις ανασκαφές και από την απομάκρυνση τόνων χώματος από την Ακρόπολη, αλλά βεβαίως και για να υπάρχει μία ασφαλής είσοδος.
Να σημειωθεί, ότι οι αυτές οι τεχνικές επεμβάσεις είχαν αρχίσει από το 1850, λίγο μετά την απελευθέρωση των Ελλήνων, με την απομάκρυνση των τούρκικων σπιτιών μέσα στην Ακρόπολη, και τον καθαρισμό του λόφου από όλα τα φερτά υλικά. Ακόμη και ως το 1997 γίνονταν τεχνικές επεμβάσεις στην είσοδο του μνημείου.
Το γεγονός πάντως, ότι ήδη έχει δημιουργηθεί μία αντίδραση στην πρόταση αυτή – σαφέστατα για αντιπολιτευτικούς λόγους, καθώς εκπορεύεται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, που αντιτίθεται σε κάθε έργο που γίνεται στην Ακρόπολη – έκανε τον κ Κορρέ να προκαλέσει ανοιχτά οποιονδήποτε είχε να καταθέσει με στοιχεία περί του αντιθέτου: «Η ρητορική που χρησιμοποιήθηκε εδώ και πολλούς μήνες είναι, ότι αυτό το προαύλιο είναι γεμάτο από ιστορικές φάσεις που θα τις καταστρέψει η προτεινόμενη επέμβαση», όπως είπε ο ίδιος.
Προσθέτοντας, πως αν βρεθεί κάποιος, που μπορεί να υποδείξει έστω μία πέτρα από την Βυζαντινή ή την Μεσαιωνική εποχή, η οποία ενδεχομένως θα έπρεπε να διατηρηθεί «εγώ εγκαταλείπω αμέσως τη θέση μου»!
Ο κ. Κορρές εξάλλου επισήμανε ακόμη, την ύπαρξη και άλλης πρόσβασης στην Ακρόπολη κατά την αρχαιότητα, μέσω του Ηρωδείου και με σκάλες που υπήρχαν στην πίσω πλευρά του. Ως εκ τούτου, όπως είπε αν κάποιος θέλει να είναι πιστός στην αρχαία σχεδίαση, θα πρέπει λογικά να αποκαταστήσει και αυτές τις κλίμακες.
Οι διαδρομές
Σε κάθε περίπτωση βέβαια όλα τα ανωτέρω απαιτούν εμβάθυνση με την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής τους, όπως διαπιστώθηκε και στο συνέδριο, όπου επισημάνθηκε ακόμη η επανεξέταση του σχεδίου διαχείρισης της κίνησης των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή και ελεγχόμενη ροή τους.
Αναλυτικά στοιχεία δόθηκαν όμως και σχετικά με τη χάραξη, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τις διαδρομές στον ιερό βράχο, επιβεβαιώνοντας, ότι το έργο εκτελέστηκε με απόλυτο σεβασμό στα μνημεία και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα, χωρίς να θέτει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο την ακεραιότητα της Ακρόπολης ως μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς.
Όπως επισήμανε μάλιστα ο κ. Κορρές οι νέες διαδρομές και η γενικότερη διαμόρφωση επιτρέπουν τη σωστή ανάγνωση του χώρου, όπως τον είχε σχεδιάσει ο Μνησικλής, ο αρχιτέκτονας των Προπυλαίων, Μνησικλής. Ειδικά για την «πλατεία» που υπάρχει μπροστά στα Προπύλαια ήταν το τμήμα της Ακρόπολης που είχε παραχωρηθεί στον Μνησικλή, παρ΄ότι ανήκε στο ιερό της Αρτέμιδος Βραυρωνίας, όπως είπε.
Η συνάντηση
Στη συνάντηση πάντως επισημάνθηκε και το πρόβλημα των τειχών της Ακρόπολης και η ανάγκη επεμβάσεων για την εξασφάλισή τους από δομικής άποψης. Επίσης όμως και η ανάδειξη της αρχικής δομής τους με την αποκατάσταση της κλασικής μορφής μόνο σε περιοχές του τείχους που έχουν επισκευαστεί προχείρως, κατά τρόπο που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ή τεχνικό ενδιαφέρον.
Γενικότερα ωστόσο οι μελέτες που παρουσιάστηκαν οδηγούν σε μια νέα προσέγγιση, που δεν αφορά μόνο στα μνημεία στο βράχο της Ακρόπολης, αλλά και στο περιβάλλον γύρω από αυτόν. Στα 45 χρόνια που πέρασαν από την έναρξη των έργων, οι συνθήκες άλλαξαν, νέα προβλήματα δημιουργήθηκαν και είναι βέβαιο ότι και άλλα θα εμφανιστούν στο μέλλον.
Ένα νέο σύγχρονο διαχειριστικό σχέδιο, που θα λαμβάνει υπόψη ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της αειφορίας, είναι αναγκαίο και στο οποίο θα εντάσσονται όλες οι μελλοντικές μελέτες και τα έργα.
Στην Συνάντηση, η οποία είχε υβριδικό χαρακτήρα, συμμετείχαν συνολικά 250 εγγεγραμμένοι σύνεδροι, οι 75 από τους οποίους με φυσική παρουσία και οι υπόλοιποι διαδικτυακά. Επιπλέον η ιστοσελίδα της συνάντησης συγκέντρωσε 2725 προβολές, από 423 μοναδικούς επισκέπτες, από 16 χώρες. Στη διάρκεια του συνεδρίου, σε ζωντανή μετάδοση στο κανάλι Youtube καταγράφηκαν 3579 προβολές (views).
Οι εργασίες της Συνάντησης είναι διαθέσιμες για κάθε ενδιαφερόμενο, στο κανάλι της ΥΣΜΑ στο Youtube: Acropolis Restoration Service.
Διαβάστε επίσης:
Έντβαρντ Μουνκ: Νέο υπερμουσείο στο φιορδ του Όσλο θυμίζει το ΚΠΣΙΝ
Δήμητρα Τσαγκάρη στο mononews: Το όραμα του Γιάννη Κωστόπουλου και η σπάνια συλλογή νομισμάτων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί