ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στον Καναδά θα βρεθεί τον επόμενο χρόνο μία από τις περίφημες Κόρες του Μουσείου Ακρόπολης κάνοντας το μεγάλο ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, προκειμένου να εκτεθεί στο Βασιλικό Μουσείο του Τορόντο.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας άλλωστε μεταξύ των δύο μουσείων, στην Αθήνα θα έρθουν δύο αττικοί μελανόμορφοι παναθηναϊκοί αμφορείς, που βρίσκονται στις συλλογές του. Πρόκειται για μια παράλληλη εκθεσιακή δράση με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στα δύο μουσεία, η οποία μάλιστα είχε σχεδιαστεί για φέτος αλλά αναβλήθηκε λόγω των προβλημάτων από την πανδημία.
Η Κόρη του Μουσείου Ακρόπολης, που έχει τον αριθμό 670 είναι ένα από τα ωραιότερα γλυπτά της Αρχαϊκής εποχής που κοσμούσαν το ιερό της Αθηνάς και ήρθε στο φως από τις ανασκαφές που έγιναν στον ιερό βράχο, τον 19ο αιώνα. Το έργο θα εκτεθεί σε αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του εντυπωσιακού Βασιλικού Μουσείο του Τορόντο από τις 12 Μαρτίου ως τις 25 Σεπτεμβρίου 2022. Θα είναι τοποθετημένο μάλιστα, για την καλύτερη προστασία του, μέσα σε γυάλινη προθήκη ασφαλείας.
Αντίστοιχα οι δύο παναθηναϊκοί αμφορείς θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Ακρόπολης από τις 20 Ιουνίου 2022 (ως τις 8 Ιανουαρίου 2023). Ο ένας από αυτούς, που χρονολογείται γύρω στο 525- 500 π.Χ. φέρει παράσταση της Αθηνάς και δρομέων ενώ ο δεύτερος ο οποίος αποδίδεται στον Ζωγράφο του Ευχαρίδη είναι του 490 π.Χ. και απεικονίζει επίσης την Αθηνά μαζί και σκηνή ιπποδρομίας.
Το άγαλμα της Κόρης (520-510 π.Χ.) είχε βρεθεί σε θραύσματα το 1886 στον λεγόμενο «λάκκο των Κορών» στα βορειοδυτικά του Ερεχθείου. Με ύψος 1,15 από νησιωτικό μάρμαρο ξεχωρίζει για πολλούς λόγους από τις άλλες αδελφές της και πρώτα απ΄όλα για τα λοξά της μάτια τονισμένα με μαύρο περίγραμμα αλλά και για το έντονο χαμόγελό της.
Είναι ντυμένη μόνο με έναν χιτώνα _σε αντίθεση επίσης, με τις περισσότερες_ που δένεται στη μέση με ζώνη, αναδιπλώνεται και πέφτει χαλαρά μέχρι τους μηρούς. Τα μαλλιά της πέφτουν κυματιστά στην πλάτη και μπροστά σχηματίζουν μακριές μπούκλες ενώ το κόκκινο χρώμα τους που διασώζεται αρκετά θα πρέπει να αποτελούσε το υπόστρωμα για την τελική, καστανή τους απόχρωση.
Στο κεφάλι η Κόρη φορά μία στεφάνη διακοσμημένη με ζωγραφιστά ανθέμια, έλικες και άνθη λωτού, ενώ πρόσθετα μεταλλικά κοσμήματα, ίσως άνθη λωτού, θα στερεώνονταν στις οπές που ανοίγονται στην κορυφή της. Μεγάλα κυκλικά σκουλαρίκια διακοσμημένα με ρόδακες στολίζουν και τα αυτιά της και δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς το σκουρόχρωμο ανάγλυφο βραχιόλι σε σχήμα φιδιού στον αριστερό καρπό της.
Στο δεξί χέρι, που ήταν λαξευμένο σε ξεχωριστό κομμάτι μαρμάρου, και δυστυχώς δεν έχει διασωθεί θα κρατούσε την προσφορά της στη θεά.
Η Κόρη 670 έχει εκτεθεί επίσης στο Ερμιτάζ το 2016.