Τουλάχιστον 90 εκατομμύρια δολάρια πρόκειται να πωληθεί ένα γλυπτό του Αλμπέρτο Τζιακομέτι που βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s.

Πρόκειται για ένα σπάνιο και μνημειώδες έργο του 1960, την «Grande Femme I», που έχει ύψος 2,75 μέτρα. Το γλυπτό ανήκει στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Ρον Πέρελμαν και σύμφωνα με το Bloomberg είναι ένα κομμάτι της συλλογής του από 1000 έργα τέχνης που εκποιούνται με ταχύτατο ρυθμό τους τελευταίους μήνες. (Ο οίκος Sotheby’s πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει την ταυτότητα του πωλητή).

Η «Grande Femme I» είναι μία από τις τέσσερις μνημειακές γυναικείες φιγούρες, που δημιούργησε ο καλλιτέχνης για μία υπαίθρια εγκατάσταση γλυπτικής στη Chase Manhattan Plaza. Η εγκατάσταση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αλλά τα έργα έγιναν εμβληματικά από μόνα τους και έχουν εκτεθεί εκτενώς τόσο μεμονωμένα όσο και ως σύνολο από τότε που δημιουργήθηκαν το 1960.

Η φιγούρα της «Grande Femme» έχει τη χαρακτηριστική επιμήκη μορφή των ανθρωπόμορφων έργων του Τζιακομέτι με μακριά πόδια, που είναι σταθερά ριζωμένα στη βάση τους. Το γλυπτό υψώνεται έτσι, πάνω από τον θεατή με τη μονιμότητα και το σθένος ενός γιγαντιαίου δέντρου.

Η ιστορία της δημιουργίας του έχει ως εξής: Το 1956, ο Γκόρντον Μπάσαφτ, διάσημος αρχιτέκτονας στην Μεταπολεμική Αμερική και δημιουργός του κτηρίου της Chase Manhattan Bank στην οικονομική περιοχή της Νέας Υόρκης, είχε ζητήσει από τον Τζιακομέτι να σχεδιάσει μία ομάδα γλυπτών για την πλατεία του κτηρίου στην Pine Street. Αρχικά, μάλιστα ο ίδιος είχε οραματίσει μια διευρυμένη έκδοση των «Three Walking Men» του Τζιακομέτι, που είχαν δημιουργηθεί το 1949.

Αλμπέρτο Τζιακομέτι «Grande Femme I» (1960)

Αντ΄αυτού όμως ο Τζιακομέτι είχε προτείνει μία εντελώς νέα σύνθεση, που θα ήταν προσαρμοσμένη στις αναλογίες του χώρου. Θα αποτελούταν από ένα κεφάλι σε βάθρο, έναν άνδρα να περπατάει και μία γυναίκα να στέκεται όρθια. Ωστόσο, δεν υπέβαλε ποτέ τα τελικά σχέδια των γλυπτών στην επιτροπή επιλογής στη Νέα Υόρκη. Ο Τζιακομέτι άλλωστε δεν είχε επισκεφθεί ποτέ τη Νέα Υόρκη ως τη στιγμή που είχε συλλάβει το έργο, έτσι είχε ανάμικτα συναισθήματα αναφορικά με το μέγεθος των «Femmes», για τις οποίες είχε την εντύπωση, ότι ήταν πολύ ψηλές για τον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου

Όταν όμως επισκέφτηκε τελικά τη Νέα Υόρκη το 1965 και είδε την Chase Manhattan Plaza για πρώτη φορά, η ιδέα του για το μέγεθος των γλυπτών του άλλαξε εξ ολοκλήρου, προτείνοντας μάλιστα να έχουν οι «Grandes femmes» ύψος 25 μέτρων! Ο Τζιακομέτι ωστόσο πέθανε πριν μπορέσει ποτέ να ολοκληρώσει το έργο του.

Ο Αλμπέρτο Τζιακομέτι στο εργαστήριό του στη δεκαετία του ΄60 με ορισμένα από τα γλυπτά του.

Το σπάνιο γλυπτό έρχεται επίσης με μια σπάνια στρατηγική υποβολής προσφορών, ένα σφραγισμένο και εμπιστευτικό σύστημα “Best Bid” , βάσει του οποίου οι “ειδικευμένοι συμμετέχοντες” μπορούν να υποβάλουν προσφορές από σήμερα ως το μεσημέρι της 27ης Οκτωβρίου, οπότε και θα εξεταστούν από τον γενικό διευθυντή του οίκου δημοπρασιών και έναν εξωτερικό ελεγκτή. Ο πλειοδότης με την υψηλότερη προσφορά θα κερδίσει το έργο.

Η τελευταία φορά πάντως, που οι Sotheby’s δημοπράτησαν γλυπτό του Τζιακομέτι ήταν το 2015 το « L’homme au doigt» (1947), που πουλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των141,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση