ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κάτω από την Ακρόπολη, στην Πλάκα βρίσκεται το κτίριο, που παραχωρήθηκε προσωρινά από το υπουργείο Πολιτισμού στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί για αποθήκευση (προσωρινή πάντα) η βιβλιοθήκη, το αρχείο του και άλλος εξοπλισμός, που σήμερα βρίσκονται στην Ερμού 134-136.
Η σχετική απόφαση έχει ήδη κοινοποιηθεί στον ΣΕΑ από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και αφορά στο κτίριο της οδού Πανός 19 και Θρασυβούλου, που ανήκει στο ΥΠΠΟ.
Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακαλέσει από τις 11 Αυγούστου και για λόγους δημοσίου συμφέροντος την παραχώρηση του κτιρίου της Ερμού στον ΣΕΑ, ο οποίος στη συνέχεαι προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα για ανάκληση της απόφασης. Μόλις πριν από λίγες μέρες όμως, στις 23 Οκτωβρίου, η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε αμετάκλητα το αίτημα του συλλόγου, καλώντας τον σε άμεση συμμόρφωση και ζητώντας την αποχώρησή του από το κτίριο.
Ήδη αυτή τη στιγμή τα κινητά περιουσιακά στοιχεία του ΣΕΑ πακετάρονται, προκειμένου να μεταφερθούν στον νέο χώρο, καθώς μάλιστα η απόφαση του ΣτΕ είναι άμεσα εκτελεστή και υποχρεωτική εκ του Συντάγματος. Γενικότερα ωστόσο, πρόκειται για μία εξέλιξη, για την οποία η ευθύνη βαρύνει τον ΣΕΑ, ο οποίος με μια σειρά αυθαίρετων ενεργειών του, που κλιμακώθηκαν τα τελευταία χρόνια, προκάλεσε αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα.
Οι αυθαίρετες παραχωρήσεις
Ιδιαίτερα αυστηροί ως εκ τούτου είναι οι όροι παραχώρησης του νέου κτιρίου και όχι μόνον, γιατί πρόκειται για δημόσια περιουσία αλλά προφανώς και λόγω της εμπειρίας που ήδη αποκομίσθηκε από την χρήση του ακινήτου της Ερμού. Τις αυθαίρετες παραχωρήσεις δηλαδή, σε τρίτους για εκδηλώσεις πάσης φύσεως. Παραβαίνοντας έτσι την απόφαση του 1982 της Μελίνας Μερκούρη, σύμφωνα με την οποία το κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο της Ερμού 134-136 παραχωρούνταν, «προκειμένου να στεγάσει τα γραφεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων».
Όσον αφορά τώρα, την προσωρινή παραχώρηση του κτιρίου της Πλάκας οι όροι είναι απαγορευτικοί για οποιαδήποτε άλλη χρήση του πέραν της «προσωρινής αποθήκευσης κινητών ιδιοκτησίας ΣΕΑ, που σήμερα ευρίσκονται στο ακίνητο της οδού Ερμού 134-136, ιδίως δε η βιβλιοθήκη και το αρχείο του», όπως αναφέρεται. Επίσης δεν επιτρέπεται η εκμίσθωση ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο διάθεση ή παραχώρηση του ακινήτου προς οποιονδήποτε τρίτο και για οποιοδήποτε σκοπό. Με την επισήμανση, ότι τέτοιες άμεσες ή έμμεσες ενέργειες συνεπάγονται τουλάχιστον την άμεση και αυτοδίκαιη ανάκληση της παραχώρησης.
Ακόμη δεν επιτρέπεται η λειτουργία εμπορικής επιχείρησης (εμμέσως ή αμέσως) ή εμπορικής χρήσης των ακινήτων και η επιβολή αντιτίμου είσπραξης για οποιοδήποτε πολιτιστική δραστηριότητα.
Υποχρεώσεις
Στις υποχρεώσεις του ΣΕΑ εξάλλου, περιλαμβάνεται η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την δομική ακεραιότητα του ακινήτου από αιτίες ετοιμορροπίας, πυρκαγιάς, κ.λ.π., για τη μη προσβολή των χώρων του από τρίτους, ακόμη και για τα στατικά φορτία ή άλλες χρήσεις, που μπορεί να ξεπερνούν τα όρια της στατικής του μελέτης, ή των αρχικών του χρήσεων. Οφείλει επίσης να συντηρεί το ακίνητο και τις εγκαταστάσεις του.
Όπως επισημαίνεται ιδιαίτερα εξάλλου, η προσωρινή παραχώρηση του συγκεκριμένου κτιρίου ισχύει ως και την τρίτη (3η) ημερολογιακή ημέρα από την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, όταν γίνει η οριστική συζήτηση του θέματος στις 20 Μαρτίου 2024.
Μετά την παρέλευση της ημέρας αυτής, ο ΣΕΑ οφείλει να αποδώσει το κτίριο στον ιδιοκτήτη του, το υπουργείο Πολιτισμού. Μετά την λήξη ή ανάκληση της παραχώρησης από το ΥΠΠΟ, το ακίνητο ελευθερώνεται αμέσως και χωρίς καμία διατύπωση ή όχληση.
Όσον αφορά το κτίριο της Ερμού 134-136, όπως έχει δηλώσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου θα λάβει τα σωστικά μέτρα που απαιτούνται για τις φθορές που παρουσιάζει ώσπου να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και να αποκατασταθεί.
Διαβάστε επίσης:
Έργα της Ελένης Βερναδάκη για πρώτη φορά σε δημοπρασία και έκθεση
Μυστικό δωμάτιο με έργα του Μιχαήλ Άγγελου – Κρυβόταν για να μην τον εκτελέσουν
Πορφύρα: Μία ελληνική λέξη μόλις διαβάστηκε σε απανθρακωμένο πάπυρο από την έκρηξη του Βεζούβιου