Μερικώς, και προς απογοήτευση των εκατομμυρίων επισκεπτών της Αιγύπτου, που φθάνουν απ΄όλον τον κόσμο για να θαυμάσουν τους πολύτιμους αρχαίους θησαυρούς της, ανοίγει το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο.

Δυστυχώς οι αίθουσες του Τουταγχαμών, που αναμφισβήτητα θα αποτελέσουν το αποκορύφωμα της εκθεσιακής παρουσίασης του μουσείου, θα παραμείνουν ακόμη κλειστές. Η ημερομηνία των επίσημων εγκαινίων έτσι, που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, θα συνδεθεί με την αποκάλυψη της έκθεσης των ανεπανάληπτων αντικείμενων, που βρέθηκαν στον τάφο του νεαρού φαραώ. Ως τότε οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν σε δώδεκα γκαλερί που είναι διαθέσιμες.

1

Το Μουσείο του Καΐρου, που βρίσκεται δίπλα στις πυραμίδες της Γκίζας, θα είναι, πάντως, το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο, με 500.000 τ.μ. αφιερωμένα σε θησαυρούς από τις πυραμίδες και άλλες περιόδους της μακράς ιστορίας της Αιγύπτου.

Οι νέοι εκθεσιακοί χώροι του παρουσιάζουν αιγυπτιακά τεχνουργήματα από την Προϊστορική εποχή, που χρονολογούνται από το 700.000 π.Χ., έως τη Ρωμαϊκή του 4ου αιώνα μ.Χ., διατεταγμένα γύρω από τα θέματα της βασιλείας, της  κοινωνίας και των πεποιθήσεων. Αγάλματα, σαρκοφάγοι και στήλες θα δώσουν μια άποψη για τη ζωή της αρχαίας ελίτ κοινωνίας της Αιγύπτου αλλά και πώς προετοιμαζόταν για την μετά θάνατον ζωή.

Το φουαγιέ του μουσείου
Το φουαγιέ του μουσείου

Σταδιακό άνοιγμα

Τα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι το σταδιακό άνοιγμα θα επιτρέψει στο ίδρυμα να χαρτογραφήσει την κίνηση των επισκεπτών και να κατανοήσει καλύτερα τυχόν βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν. Σωστό αλλά ως ένα βαθμό. Γιατί κακά τα ψέματα η καθυστέρηση έχει κατά βάση οικονομικά αίτια, τα ίδια άλλωστε που έχουν προκαλέσει και τις αλλεπάλληλες αναβολές εγκαινίων του μουσείου ως τώρα.

Το άνοιγμα του μουσείου εξάλλου, κατά τμήματα, μπορεί να έχει δελεάσει αλλά επίσης έχει προκαλέσει σύγχυση στο διεθνές κοινό.  Η Αίγυπτος είχε ένα μουσείο αρχαιοτήτων από το 1858 σε ένα κτίριο του Καΐρου, το οποίο από τα τέλη του 20ου αιώνα ήταν σαφώς ανεπαρκές για το τουριστικό ενδιαφέρον. Έτσι, το  1992, ο τότε πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε την ίδρυση ενός νέου μουσείου μακριά από το κέντρο της πόλης.

Εκθεσιακός χώρος του μουσείου
Εκθεσιακός χώρος του μουσείου

 Η κατασκευή στην περιοχή της Γκίζας ξεκίνησε το 2012 αλλά συνάντησε ποικίλα προβλήματα, καθώς συνέπεσε με την Αραβική Άνοιξη, που προκάλεσε την πολιτική αναταραχή αλλά και με την πανδημία Covid-19. Στο διάστημα αυτό πάντως, το μουσείο ήταν ενεργό και τα αρχαιολογικά του εργαστήρια ήταν σε λειτουργία.  Η όλη δραστηριότητα βοήθησε επίσης, στην τροφοδότηση εκκλήσεων για επαναπατρισμό αιγυπτιακών αρχαιοτήτων από διάφορα μουσεία του κόσμου, χωρίς ωστόσο κάποιο, μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

Εκθεσιακός χώρος του μουσείου
Εκθεσιακός χώρος του μουσείου

Τα οικονομικά δεινά

Το 2022 ανακοινώθηκε ότι το μουσείο είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά και πάλι ακολούθησε σιωπή. Γνωστό είναι ότι η δεινή οικονομία της χώρας έχει επιβάλλει τους όρους της: Η αιγυπτιακή λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 600% από τότε που ανέλαβε ο Ελ Σίσι την εξουσία, το 2014 και η κυβέρνηση έχει επενδύσει σε μια σειρά από μεγάλα έργα που απέχουν πολύ από τις ανάγκες των καθημερινών Αιγυπτίων. Αν και το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο έχει κοστίσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι στιγμής, δεν είναι καν στην κλίμακα αυτών των άλλων έργων, τα οποία υπολογίζονται σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια και αφορούν την Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα, ανατολικά του Καΐρου, καθώς και 80 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια για το δίκτυο άρδευσης από τις λίμνες Τόσκα κοντά στο φράγμα του Ασουάν.

Η είσοδος στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο
Η είσοδος στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο

Οι πόλεμοι στη Γάζα και στο Σουδάν έχουν επίσης επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση, με περίπου 737.000 καταγεγραμμένους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Πολλοί από αυτούς μάλιστα είναι γυναίκες και παιδιά με έλλειψη πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη.

Σ΄αυτό το κλίμα, μία πολυτελής τελετή έναρξης, μάλλον δεν θεωρείται σκόπιμη. Ακόμη όμως, και χωρίς τον Τουταγχαμών το μουσείο μπορεί τώρα να αρχίσει να υποδέχεται μερικούς από τους 15 εκατομμύρια τουρίστες της χώρας, μια  απαραίτητη πηγή εισοδήματος καθώς και εθνικής υπερηφάνειας. Από την χαρακτηριστική εξαώροφη σκάλα του κτηρίου εξάλλου, μπορεί ο καθένας να απολαύσει τη θέα στις κοντινές πυραμίδες.

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο με τις πυραμίδες της Γκίζας στο βάθος
Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο με τις πυραμίδες της Γκίζας στο βάθος

Διαβάστε επίσης

Τι να δω στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου – Γράφει ο αρχαιολόγος δρ Νίκος Παπαδημητρίου

Βρέθηκε η Νεφερτίτη; Στα ίχνη της ο διάσημος αρχαιολόγος Ζάχι Χαουάς

Αίγυπτος: Μούμιες με χρυσές γλώσσες ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι