ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Και πράγματι μέσα από τα τριάντα και πλέον έργα της έκθεσης καταδεικνύεται η προοδευτική αύξηση της έντασης των Παθών του Χριστού ως την Ανάσταση αλλά ταυτόχρονα η πρόσληψη και η απόδοσή τους από μεγάλους αγιογράφους και εικονογράφους αλλά και δημιουργούς λατρευτικών αντικειμένων.
Κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδα έτσι, αποδίδεται στην έκθεση με συγκεκριμένα έργα.
Είναι μεταξύ άλλων η «Βαϊοφόρος» του Θεόδωρου Πουλάκη (1620 – 1692) από τέμπλο με το Δωδεκάθεο, το μνημειώδες έργο του Λουδοβίκου Θείρσιου (1825-1909) «Η Κοινωνία των Αποστόλων» (κάρβουνο σε χαρτί), η «Μετανοούσα αμαρτωλή» που πλένει τα πόδια του Ιησού από άγνωστο καλλιτέχνη στα τέλη του 18ου αιώνα και η «Παραβολή των Δέκα Παρθένων» του 18ου αιώνα, έργο επίσης άγνωστου δημιουργού.
Εκτίθενται όμως και χρυσοκέντητα έργα, όπως το επιγονάτιο του Νεοφύτου Λαρίσης του 17ου-18ου αιώνα, θρησκευτικά αντικείμενα, όπως το ασημένιο αρτοφόριο από την Νίγδη της Καππαδοκίας του 1815, Ευαγγέλια κ.ά.
Εκδηλώσεις
Περισσότερα από 30.000 αντικείμενα, που χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 20ό αιώνα περιλαμβάνει εξάλλου το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με προέλευση τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Μικρά Ασία και τα Βαλκάνια.
Πρόκειται για φορητές εικόνες, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, έργα μικροτεχνίας, παλαίτυπα, χειρόγραφα, αντικείμενα από χαρτί, γλυπτά, υφάσματα και άλλα, που το καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς για την τέχνη και τον πολιτισμό του Βυζαντίου και της Μεταβυζαντινής εποχής.
Η έκθεση «Από το Πάθος στην Ανάσταση» πλαισιώνεται και από βίντεο με την ψηφιακή έκθεση του μουσείου «Τα πάθη τα σεπτά» ενώ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ Λατρευτικής μουσικής θα γίνουν δύο συναυλίες: Η πρώτη το Σάββατο του Λαζάρου με την Χορωδία του ΟΤΕ που θα αποδώσει χριστιανικούς ύμνους και η δεύτερη την Μεγάλη Δευτέρα από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Info
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: Βασιλίσσης Σοφίας 22, τηλ. 213 213 9517
Έκθεση: «Από το Πάθος στην Ανάσταση»
Διάρκεια: Έως 13 Μαΐου
Διαβάστε επίσης:
Το φιρμάνι- διαβατήριο του λόρδου Βύρωνα στο Μουσείο Ακρόπολης
Τιμή στον πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενα Φίνο – Αποκαλυπτήρια προτομής